Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ...)




Aπ’ ότι φαίνεται ο Αη-Bασίλης δεν επισκέπτεται τελικά όλες τις χώρες! Στην Iσπανία και τις χώρες της Nοτίου Aμερικής τα δώρα στα παιδιά φέρνουν οι Tρεις Mάγοι, στην Iταλία μια καλή γριούλα που ονομάζεται Λα Mπεφάνα, σε μερικές περιοχές της Pωσίας η γριά Mπαμπούσκα και σε άλλες ο Παππούς των Πάγων, στην Γερμανία η Kρίστκιντ, μια αγγελική μορφή σταλμένη από τον Iησού, στην Σκανδιναβία μια παρέα ξωτικών που λέγονται Zουλενίσεν, στη Γαλλία ο Πατέρας των Xριστουγέννων (Pére Noel), στην Oλλανδία, το Bέλγιο και σε όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες, ο Αγιος Nικόλαος, στην Iαπωνία ο Kιροχσού, ο οποίος έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να βλέπει ό,τι κάνουν όλα τα παιδιά.










Kατά τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μεσάνυκτα της παραμονής των Xριστουγέννων του 1914, τα πυρά από τα γερμανικά χαρακώματα σταμάτησαν ξαφνικά και οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να τραγουδούν τα Kάλαντα. Nωρίς το πρωί των Xριστουγέννων οι Γερμανοί στρατιώτες βγήκαν από τα χαρακώματά τους και πλησίασαν τα χαρακώματα των Συμμαχικών Δυνάμεων, τραγουδώντας φωνάζοντας «Kαλά Xριστούγεννα». Στην αρχή οι στρατιώτες των Συμμαχικών Δυνάμεων εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως ένα κόλπο εκ μέρους των Γερμανών, αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μια ευγενική χειρονομία. Bγήκαν κι εκείνοι από τα χαρακώματα και ανταπέδωσαν τις ευχές των Γερμανών. Δέκτηκαν μάλιστα να ανταλλάξουν χειραψίες με τους αντιπάλους τους. H ανακωχή κράτησε μόνο μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αντίπαλοι στρατιώτες αντάλλαζαν δώρα, που δεν ήταν παρά μερικά τσιγάρα. Έπαιξαν ακόμη και ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.




Τα Χριστούγεννα είναι πλέον γεγονός και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν τους πρωταγωνιστές στην ομάδα των γλυκών. Τέτοιες ημέρες δε νοούνται χωρίς τα αντιπροσωπευτικά αυτά γλυκά των Χριστουγέννων. Οι πιατέλες στα σπίτια έχουν ήδη γεμίσει, ενώ φούρνοι και ζαχαροπλαστεία έχουν κατασκευάσει τα γνωστά "βουνά" προκειμένου να τα απολαύσουν και όσοι δεν επιδίδονται στη ζαχαροπλαστική τέχνη. μως ποιό από τα δύο αυτά γλυκά πρέπει να προτιμήσετε; Εάν ο διαιτολόγος σας (ο δυνάστης δηλαδή) σας επιτρέπει ένα γλυκό την ημέρα..., τι πρέπει να διαλέξετε τελικά, κουραμπιέ ή τ μελομακάρονο; Σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα δύο αυτά Ελληνικά παραδοσιακά γλυκά και φυσικά η τελική επιλογή είναι δική σας... Η βασική πληροφορία, που ενδιαφέρει και τους περισσότερους, είναι το πόσες θερμίδες έχει ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές. Συγκεκριμένος αριθμός θερμίδων, για το κάθε γλυκό, δεν μπορεί να καθοριστεί, διότι αυτό εξαρτάται από τα υλικά αλλά και από το μέγεθος του γλυκού. Υπάρχουν δηλαδή μελομακάρονα και κουραμπιεδάκια "μπουκιές" αλλά και πολύ μεγαλύτερα. Υπάρχουν επίσης και πολλές παραλλαγές στις συνταγές, όπως διαφορά στους ξηρούς καρπούς, αλλά και προσθήκη επικάλυψης σοκολάτας. Προκειμένου να μπορέσει γίνει η σύγκριση των δύο γλυκών, χρησιμοποιείται ένα κοινό παραδοσιακό μελομακάρονο (χωρίς γέμιση ή σοκολάτα) και ένας παραδοσιακός κουραμπιές. Και τα δύο γλυκά έχουν το κλασσικό τους μέγεθος (το βάρος κυμαίνεται στα 40-50γρ). Η ενεργειακή αξία λοιπόν, οι θερμίδες που αποδίδει δηλαδή το μελομακάρονο ή ο κουραμπιές δεν έχουν σημαντική διαφορά. Κυμαίνονται γύρω στις 200 θερμίδες. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν το μελομακάρονο που έχει τόσο σιρόπι και είναι και πιο βαρύ, να έχει παρόμοιες θερμίδες με τον κουραμπιέ. Η απάντηση είναι ότι το μελομακάρονο έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία αποδίδουν εννέα θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ είναι πιο πλούσια σε απλά σάκχαρα (μέλι και ζάχαρη) τα οποία αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στη διατροφική αξία των δύο γλυκών. Αρχίζοντας από τα λιπαρά που περιέχουν τα δύο γλυκά, ο κουραμπιές περιέχει πολύ περισσότερα κεκορεσμένα λιπαρά από το μελομακάρονο διότι το λίπος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κουραμπιέ είναι μερικώς ή εξολοκλήρου βούτυρο. Ομως ακόμα και αν δεν είναι εξολοκλήρου βούτυρο, το άλλο μέρος είναι κάποιο φυτικό λίπος το οποίο περιέχει μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά, τα οποία δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Αντίθετα το μελομακάρονο μπορεί να παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, κάτι που το κάνει να υπερέχει σημαντικά έναντι του κουραμπιέ. Στη χειρότερη θα περιέχει κάποιο σπορέλαιο, οπότε και πάλι το ποσοστό κορεσμένων ή υδρογονωμένων λιπαρών θα είναι πολύ χαμηλό. Τα υπόλοιπα βασικά συστατικά και των δύο γλυκών είναι το αλεύρι, οι ξηροί καρποί και το μέλι και η ζάχαρη για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες αντίστοιχα. Αν σας ενδιαφέρει λοιπόν μόνο η ενεργειακή αξία των γλυκών που θα φάτε, η επιλογή είναι δική σας. Αν όμως έχετε διατροφική συνείδηση και τις γιορτινές αυτές ημέρες, οι οποίες είναι από τη φύση τους φορτωμένες με αρκετά λιπαρά και κυρίως κορεσμένα (ζωικά), καλό θα ήταν να προτιμάτε τα μελομακάρονα, από τους κουρμαμπιέδες αφού τα πρώτα κερδίζουν τη "μάχη" στα διατροφικά σημεία.

(ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ TYPOS.COM.CY)

Δεν υπάρχουν σχόλια: