Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Οι πραγματογνωμοσύνες “δείχνουν” ξεπούλημα του Ελληνικού


Δικαστική βόμβα:

Οι πραγματογνωμοσύνες “δείχνουν” ξεπούλημα του Ελληνικού
2 Οκτωβρίου 2015   /e REPORTAZ

Του Πέτρου Κουσουλού 
Λάθος μεθόδους και εκτιμητικές προσεγγίσεις αλλά και αρκετές γκρίζες ζώνες που τελικά οδήγησαν σε… ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας «διέγνωσαν» οι πραγματογνώμονες της εισαγγελίας που εξετάζουν την διαβόητη πώληση του Ελληνικού. 
Στα πολυσέλιδα πορίσματά τους τα οποία αποκαλύπτει το ereportaz οι δυο ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκταση-φιλέτο παραχωρήθηκε από δυόμιση μέχρι και πέντε φορές φθηνότερα από ότι θα έπρεπε ή πραγματικά αξίζει! Ουσιαστικά αδειάζουν εντελώς τα πεπραγμένα της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ καθώς εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση τα έκαναν όλα λάθος! 
Συγκεκριμένα, η πρώτη πορισματική αναφορά που κατατέθηκε στην εισαγγελία εκτιμά ότι το Ελληνικό θα έπρεπε να είχε μεταβιβασθεί έναντι 1.5 δις ευρώ, ενώ η δεύτερη έναντι 2.3 δις ευρώ. Το προσεχές διάστημα αναμένονται δικαστικές εξελίξεις καθώς ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, κ. Ιωάννης Δραγάτσης, έχει πλέον ένα ισχυρό οπλοστάσιο στα χέρια του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το εισαγγελικό γραφείο θα παρελάσουν μάρτυρες αλλά και πρόσωπα τα οποία θα καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα εστιάζει στο εάν και κατά πόσο έχει τελεστεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία και στην μεταβίβαση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda έναντι 916 εκ. Ευρώ αλλά σε βάθος δεκαετίας! Σε παρούσα αξία το ποσό αυτό πέφτει κάτω από τα 600 εκ. Ευρώ.
Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι δυο πραγματογνωμοσύνες είναι ότι το Ελληνικό παραχωρήθηκε έναντι ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Στα πολυσέλιδα έγγραφα περιγράφονται μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα η αποκρατικοποίηση να καταλήξει σε… επένδυση με ανύπαρκτο ρίσκο. Το περιεχόμενο τους αποδομεί την εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. ανατέθηκε στην Αmerican Appraisal Hellas Ltd) σε δυο βασικά σκέλη: Στον συντελεστή προεξόφλησης που χρησιμοποιήθηκε αλλά και στην εκτιμητική μέθοδο που ακολουθήθηκε. Και τα δύο είχαν ως αποτέλεσμα –σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες- να πέσει η τιμή του ακινήτου και να ευνοηθεί ο επενδυτής.
Χρησιμοποίησαν λάθος μέθοδο!
Στην πραγματογνωμοσύνη του ο κ. Ιωάννης Μελάς, απόφοιτος του ΕΜΠ με μεταπτυχιακό στο Manchester της Αγγλίας, μέλος του ΤΕΕ με πολύ μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις μείζονος σημασίας και ιδιαίτερου δημοσίου συμφέροντος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό έπρεπε να μεταβιβασθεί έναντι 2.3 δις ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση που συνετάχθη η τιμή παραχώρησης ήταν πολύ μικρότερη επειδή:
1) χρησιμοποιήθηκε λάθος εκτιμητική μέθοδος και
2) τέθηκε ιδιαίτερα υψηλός συντελεστής προεξόφλησης με αποτέλεσμα να πέσει η τιμή του ακινήτου.
Στην πραγματογνωμοσύνη επισημαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαθεμένα χρησιμοποίησε την εκτιμητική μέθοδο των χρηματοροών καθώς αυτή εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με επαρκή οικονομικά στοιχεία και χρησιμοποιείται κυρίως για την επένδυση κεφαλαίων.
Αντίθετα, λέει ο πραγματογνώμονας, θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της υπολειμματικής αξίας που χρησιμοποιείται για την αξιοποίηση κενών οικοπέδων όπως δηλαδή του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες στην μελέτη αναφέρεται ότι το ακίνητο του Ελληνικού έχει ήδη μεγάλη άυλη αξία λόγω της θέσης αλλά και της υψηλής αξίας των όμορων δήμων, την μαρίνα του Ελληνικού αλλά και τον Άγιο Κοσμά. «Δεν είναι σαν να πάει κάποιος και να επενδύσει στην έρημο. Πρόκειται για περιοχή φιλέτο», λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη η αξία των οικοπέδων που βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά αποτιμάται –με μετριοπαθείς υπολογισμούς- σε 600 εκατομμύρια ευρώ όσο δηλαδή κόστισε η αγορά του Ελληνικού. Έτσι λοιπόν και εφόσον ο επενδυτής χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο «παραθυράκι» της σύμβασης και πουλήσει τα παράκτια οικόπεδα, τότε καλύπτει τα έξοδα για την αγορά του ακινήτου. Όπως επισημαίνουν μεσίτες και γνώστες της αγοράς τα κενά οικόπεδα είναι κάτι σαν το τζακ-ποτ: παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό ΕΝΦΙΑ και πολύ λίγα έξοδα συντήρησης.
Επιπλέον στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ότι ο συντελεστής προεξόφλησης θα έπρεπε να τεθεί στο 8% τη στιγμή που η εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ τον έθεσε στο 14,5%. Με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό πωλήθηκε φθηνά, καθώς είναι γνωστό όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής προεξόφλησης τόσο μικρότερα είναι τα προσδοκώμενα κέρδη για τον επενδυτή με αποτέλεσμα η αξία του ακινήτου να αποτιμάται χαμηλά. Αντίθετα όσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής προεξόφλησης τόσο πιο ακριβά αποτιμάται η αξία του ακινήτου για τον πολύ απλό λόγο ότι το περιθώριο κέρδους του επενδυτή είναι μεγάλο. Στην πραγματογνωμοσύνη του ο κ. Μελάς εκτιμά ότι η επένδυση του Ελληνικού δεν εμπεριέχει υψηλό ρίσκο καθώς τα οικόπεδα μπορεί να πωληθούν ακόμη και στα πρώτα στάδια αποφέροντας μεγάλα κέρδη στην Lamda Development. Αυτό ουσιαστικά καταγράφεται και στην εκτίμηση της American Appraisal για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς αναφέρεται ότι το ακίνητο θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία εάν χωριζόταν σε οικόπεδα. Επιπλέον ο κ. Μελάς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποιήθηκε «απαράδεκτο» μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προβλέπει 25ετη κατασκευή και 99 χρόνια για την αξιοποίηση την στιγμή που το σύνηθες μοντέλο αξιοποίησης είναι για 10 με 15 έτη. Επιπλέον η μελέτη ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την κατασκευή επτά ουρανοξυστών ενώ ο Νόμος επιτρέπει μόλις δύο…
Δόθηκε δυόμιση φορές υποτιμημένο
Η δεύτερη πραγματογνωμοσύνη που έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα κ. Δραγάτση, υπογράφεται από τον κ. Γεώργιο Αναματερό. Ο κ. Αναματερός είναι μελετητής οικοδομικών αδειών και πραγματογνώμονας για τα δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Λιέγης, ερευνητής σεισμικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και στο Εθνικό Εργαστήριο Πολιτικού Μηχανικού της Πορτογαλίας. Ο μελετητής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό πωλήθηκε τουλάχιστον κατά 2.5 φορές υποτιμημένο από την πραγματική του αξία καθώς στην εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ:
  1. Σχετίσθηκε η εμπορική αξία του Ελληνικού με την επενδυτική αξία του επιχειρηματικού σχεδίου της Lamda,
  2. Για την εκτίμηση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος προεξοφλημένων ταμειακών ροών που κανονικά χρησιμοποιείται για υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έσοδα,
  3. Χρησιμοποιήθηκε συντελεστής προεξόφλησης 14,5% ενώ θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί 10%. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα το Ελληνικό είναι μια επένδυση μέτριου ρίσκου η οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τόσο υψηλό συντελεστή προεξόφλησης,
  4. Καταστρατηγήθηκε η αρχική προκήρυξη η οποία προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα παραχωρούσε το πλειοψηφικό πακέτο και όχι το 100% της Ελληνικό Α.Ε. με αποτέλεσμα να μπορούσε να καρπωθεί την υπεραξία που θα δημιουργούνταν από την ανάπτυξη,
Επιπλέον ο κ. Αναματερός φέρεται να εντόπισε μερικές ακόμη “παραφωνίες” στην σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Lamda Development, καθώς ο επενδυτής μπορεί να αλλάξει το τελικό εγκεκριμένο σχέδιο κατόπιν συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ (!), ενώ παράλληλα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για τα κτήρια που θα κτίσει μετά το πέρας της 100ετίας.
Η απόσυρση των ενδιαφερόμενων και τα ερωτήματα
Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ελληνικού αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ίδιο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η διαγωνιστική διαδικασία που τελικά κατέληξε στην υποβολή μιας και μόνο πρότασης.
Σημειώνεται ότι αρχικά για το φιλέτο της Αττικής εξεδήλωσαν ενδιαφέρον εννιά υποψήφιοι επενδυτές, ενώ στον δεύτερο γύρο προκρίθηκαν (την 11η Σεπτεμβρίου 2012) οι εξής τέσσερις: “London & Regional Properties (L&R)”, “Qatari Diar”, “Elbit Imaging Ltd.” καὶ ἡ “Lamda Development A.E.”.
Στη συνέχεια όμως η “Qatari Diar” αποσύρθηκε από̀ τὴν διαδικασία (στις 26-11-2013) και έτσι τὸ Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ στις 6-12-2013 απεύθυνε στους υπόλοιπους τρεις την τελική πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την απόκτηση του 100% της Ελληνικό Α.Ε. Όμως η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε προσφορά μέσω του επιχειρηματικού της σχεδίου, του σεναρίου Foster, ἦταν ἡ “Lamda Development A.E.”. H πρώτη προσφορά κατατέθηκε στις 27-2-2014 αλλά δεν έγινε δεκτή. Η δεύτερη υποβλήθηκε στις 26-3-2014 και λίγο καιρό αργότερα μπήκε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η οποία καλείται να απαντήσει σε μια σειρά από ουσιώδη ερωτήματα.



Σχολιο αναγνώστη του e reportaz

Βέβαια ήταν λανθασμένες οι μέθοδοι εκτιμητικές προσεγγίσεις και αρκετές, μέχρι μεγάλες, γκρίζες ζώνες, αλλά τα βασικά ήταν ότι το ΤΑΙΠΕΔ και το Κράτος ΔΕΝ είχαν κάνει την σωστή προεργασία — το να πουλάει τις μετοχές του Ελληνικόν Α.Ε. δεν σημαίνει και πολλά όταν υπάρχουν δεκάδες θέματα ασάφειας τίτλων της γης, πόσο μάλλον το γεγονός ότι το φορολογικό καθεστώς ήταν επίσης ασαφές — Σε αυτήν την πραγματικότητα η τιμή ήταν καλή .
Υπάρχει όμως η πραγματικότητα της ευθύνης σχετικά με το τι μπορεί να αποδώσει αυτή η περιουσία στην πραγματικότητα — μία σωστή ιδιωτική διαχείρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει 20,000 θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει πλούτο δισεκατομμυρίων . . .

10 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΘΑΝΑΤΟ - ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

 


 



Οι χειρότερες τροφές


1. Όλα τα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα:


Κουλουράκια,κουλούρια,κέικ,μπισκότα,κρουασάν,κριτσίνια,cookies κλπ.

Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά,ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. 

Πολλές και 100% κενές θερμίδες,σάκχαρο εκτός ελέγχου,κακό ενεργειακό προφίλ,μικρή ικανότητα κορεσμού.

Από τις κυριότερες αιτίες για το διατροφικό χάλι του δυτικού κόσμου γιατί ο όλεθρος που προκαλούν δεν τους φαίνεται σε πρώτη θεώρηση.

Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά περιοριστείτε τουλάχιστον στις σπιτικές βερσιόν 

2. Όλα τα αναψυκτικά ανθρακούχα και μή , είτε είναι με ζάχαρη είτε με συνθετικά γλυκαντικά ("διαίτης").


Περιέχουν τόνους από ζάχαρη (ακόμη χειρότερα είναι τα τεχνητά γλυκαντικά),πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως  καφεΐνη.

Τα ανθρακούχα επί πλέον αποτελούν ευθεία απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ.

Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες και όπως είναι αναμενόμενο πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έχουν στενές φιλίες με το διαβήτη.

Μάθετε στα παιδιά σας να τα αποφεύγουν και στρέψτε τα σε φυσικούς χυμούς.


3. Όλα τα κρεατοσκευάσματα/επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα (προστατευτικά έναντι του κινδύνου αλλαντίασης και αυτά που τους προσδίδουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα) που μετατρέπονται στο στομάχι μας στις καθόλου αθώες νιτροζαμίνες.


Περιλαμβάνουν λουκάνικα και hot dogs, σαλάμια και λοιπά παρόμοια αλλαντικά, bacon,κρέατα σε κονσέρβες (corned beef) και άλλα πολυεπεξεργασμένα κρέατα. Προφανώς είναι αδύνατον ακόμη και να φαντασθούμε τι καταναλώνουμε.

Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι όσοι τρώμε αρκετές ανάλογες τροφές αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο ( κυρίως του εντέρου,του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης).

Περισσότερες νιτροζαμίνες παράγονται όταν τα κρέατα επεξεργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα στις υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται πολλά είδη ετεροκυκλικών αμινών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις στα καμμένα/μαυρισμένα μέρη του κρέατος.

Αν το κρεατοσκεύασμα καπνισθεί θα σχηματισθούν επι πλέον και καρκινογόνοιπολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Τι θα λέγατε για ένα καπνιστό λουκάνικο;


4. Τα ντόνατς



Το μόνο καλό που έχουν τα ντόνατς  είναι η τρύπα στη μέση!

Τηγανισμένα σε παλιολάδια, αποτελούνται από ζάχαρη,επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια (διάβαζε τρανς λιπαρά).


Καμία θρεπτική αξία,100% νεκρές και άφθονες θερμίδες,  και ούτε καν ικανότητα κορεσμού. 



5. Tρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια


Διαβάσατε υποθέτω τα αποτελέσματα της πολύ πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατάσσει τις Ελληνίδες και τα ελληνόπουλα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς παχυσαρκίας (οι άρρενες τα πάμε καλύτερα: είμαστε δεύτεροι!)

Άλλη μια πρωτιά! Ριγώ από εθνική συγκίνηση!

Ένας από τους λόγους για την πρωτιά αυτή είναι σίγουρα τα τρανς λιπαρά.

Τί είναι όμως τα τρανς λιπαρά;

Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται απο υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών και στα φαστφουντάδικα. Όταν τα τρώτε είναι σαν να ρίχνετε στο σώμα σας μηχανόλαδο.

Τι κακό  όμως κάνουν τα τρανς λιπαρά;

Έχουμε και λέμε:

  •  αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL (διάβαζε αθηρωμάτωση)
  •  μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL (αδυναμία απομάκρυνσης της περίσσιας κακής χοληστερόλης μέσω του ήπατος)

 Τα τρανς λιπαρά είναι φωτιά για το κυκλοφορικό αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι:

  •  συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας
  •  αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2
  •  σχετίζονται με τους καρκίνους του προστάτη και του στήθους
  •  προκαλούν δυσλειτουργία στο συκώτι γιατί είναι δύσκολο να μεταβολισθούν λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι άγγελοι μπροστά στα τελείως αφύσικα τρανς!


Γιατί τότε αυτή η Νέμεση χρησιμοποιείται τόσο μαζικά στη βιομηχανία τροφίμων;

Mα φυσικά για το μπαγιόκο! Είναι φθηνή πρώτη ύλη και αυξάνει τη διάρκεια  ζωής των τροφίμων στο ράφι.

Σε πολλές χώρες - με πρωτοπόρο τη Δανία από το 2003 - έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της χρήσης των τράνς λιπαρών.

Εδώ περί άλλων τυρβάζουμε! Ούτε ξέρουμε καν τι είναι! 
Καλά για το Υπουργείο Υγείας τι να πεί κανείς;


Ποιες τροφές περιέχουν τρανς λιπαρά;

Πάρα πολλές τυποποιημένες τροφές:

  • διάφορες μαργαρίνες
  • μαγιονέζες και άλλα αρτύματα
  • προτηγανισμένα προϊόντα από αυτά που ευδοκιμούν και στα φαστφουντάδικα
  • αρτοποιήματα όπως:μπισκότα, κέικ,κρουασάν,κουλουράκια ,κριτσίνια, cookies,ντόνατς κλπ.
  • διάφορα κατεψυγμένα,επεξεργασμένα προϊόντα όπως πίτσες ,πίτες,πιτάκια,βάφλες,fish sticks
  • γλυκά
  • πατατάκια,ποπ κορν και άλλα σνακ
  • πολλά δημητριακά πρωινού,μπάρες κλπ.

Κάντε το συνήθεια να ελέγχετε τις ετικέτες όταν τρώτε βιομηχανοποιημένες,συσκευασμένες τροφές.



6. Oι τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων


 Οι προτηγανισμένες πατάτες των ταχυφαγείων είναι από τις χειρότερες τροφές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί καταναλώνονται μαζικά. 

Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τρώνε και ότι το φαινομενικά  αθώο αυτό φαγητό είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για την πανευρωπαϊκή πρωτιά που έχουν στην πακυσαρκία τα στρουμπουλά ελληνόπουλα.









Για να δούμε τα γεγονότα:

1. Είναι γεμάτες με τρανς λιπαρά (διαβάστε σχετικά στο link).

2. Έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου.

3. Τα λάδια για το τηγάνισμά τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται  με ταγκισμένα παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών.

3. Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές. Μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες.

4. Η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Εξ ου και οι μερίδες "γίγας" των ταχυφαγείων 

5. Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι.

6. Οι περισσότεροι τις συνοδεύουν με κέτσαπ ή άλλα παχυντικά αρτύματα.

7. Πρόκειται για μια πολύ εθιστική τροφή.

8. Τέλος έχουν έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που με την ταυτόχρονη παρουσία λίπους ευνοεί αφάνταστα τη συσσώρευση του στν οργανισμό.

Αν θέλετε οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες προτιμήστε αυτές της μαμάς (άντε της πεθεράς).

7. Tα πατατάκια και λοιπά αλμυρά σνακ. Το αλάτι


Ξεχωρίζω τα πατατάκια γιατί τρώγονται σε τεράστιες ποσότητες. Πρόκειται για μια παρηγορητική, και άκρως εθιστική τροφή.

'Ενα σακουλάκι πατατάκια των 100gr έχει 550 θερμίδες(!),38gr λίπη από τα οποία τα 11gr είναι κορεσμένα και πολύ αλάτι.

Τα ίδια και χειρότερα είναι τα γαριδάκια,τα sticks,κάτι περίεργοι ξηροί καρποί(μπρρρρ!)  και τα δεκάδες άλλα αλμυρά σνακ που οι πιτσιρικάδες τα ζητάνε πλέον με τα brand names τους και τα οποία γεμίζουν τις βαθιές τσέπες των πολυεθνικών σκορπίζοντας τον όλεθρο στην υγεία μικρών και μεγάλων.

Μεγάλες περιεκτικότητες σε ουσίες όπως ακρυλαμίδιο,χρωστικές,βελτιωτικά γεύσης,τρανς και κορεσμένα λιπαρά κλπ. 
100% νεκρές θερμίδες,καμία διαθρεπτική αξία και πολύ αλάτι.

Το νάτριο που παίρνουμε από το αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2400mg(2.4 gr) την ημέρα,ποσότητα  που αντιστοιχεί σε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Παίρνουμε όμως πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις έτοιμες,επεξεργασμένες τροφές και αυτό δημιουργεί μεγάλο στρες σε αρτηρίες,καρδιά,νεφρά και εγκέφαλο σπρώχνοντάς μας μαζί με άλλους επιβαρυντικούςς παράγοντες σε καρδιακά επεισόδια,εγκεφαλικά,άνοια και προβλήματα με τα νεφρά.

Το εμπλουτισμένο με αλάτι αίμα τραβάει με όσμωση νερό μέσα στις αρτηρίες και αυξάνει τον όγκο του ανεβάζοντας την πίεση. Η υψηλή πίεση προξενεί σταδιακά βλάβες στις αρτηρίες και βέβαια και σ' αυτές που οδηγούν στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Στα νεφρά η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νατρίου στο αίμα εμποδίζει τη δια της όσμωσης αφαίρεση του πλεονάζοντος νερού από το αίμα. Έτσι η πίεση κρατιέται ψηλά και επί πλέον στρεσάρονται πολύ τα λεπτά και εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά προκαλώντας σταδιακά νεφρική ανεπάρκεια.

Αλάτι παίρνουμε θέλοντας και μη από πολλές φυσικές και επεξεργασμένες τροφές. Αποφεύγετε το έξτρα αλάτι με κάθε τρόπο!



8. Tα χάμπουργκερ των περισσότερων ταχυφαγείων


Μονονιτρική θειαμίνη,λευκασμένο αλεύρι,ισογλυκόζη,ζάχαρη,μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο,θειϊκό ασβέστιο,ανθρακικό ασβέστιο,γλουτένη σίτου,αλάτι,θειϊκό αμμώνιο,χλωριούχο αμμώνιο,προπιονικό ασβέστιο και νάτριο,φωσφορικό μονοασβέστιο, αιθοξυλιωμένα μονογλυκερίδια κλπ.

Θα μου πείτε:  "τι σ' έχει πιάσει ξαφνικά ρε μάγκα και μας το γύρισες στη χημεία;"

Σας προκαλώ λοιπόν να βρείτε τι μπορεί να υπονοεί το παραπάνω τμήμα χημικής σύστασης!

Μη σπάτε το κεφάλι σας άδικα!

 Πρόκειται για μερικά από τα συστατικά των  χάμπουργκερ κάποιας αλυσίδας ταχυφαγείων. Δεν έχει σημασία ποιας γιατί δεν είναι εκεί το θέμα μας.

Προσθέστε τώρα:

  • κρέας που μπορεί να έρχεται από παρτίδες που περιέχουν πολλά ζώα. Υποστηρίζεται ότι ένα και μόνο μπιφτέκι μπορεί να περιέχει κρέας από εκατοντάδες ζώα.

  •  τα απαραίτητα συνοδευτικά για τη συμπλήρωση της γνωστής τριπλέτας των ταχυφαγείων: προτηγανισμένες πατάτες και ανθρακούχα αναψυκτικά.

  •  κέτσαπ,μαγιονέζες και μουστάρδες της συμφοράς

...και έχετε ένα ακόμη εκρηκτικό διατροφικό μίγμα.

Τι να πώ για τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά,τα αντιβιοτικά των ζώων και τα δεκάδες χημικά πρόσθετα!

Έπαθα σοκ όταν είδα μπιφτέκι που μετά από 6 μήνες δεν είχε αποσυντεθεί!(κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο). 

Λάστιχο να ήταν θα αλλοιώνονταν!

Ελπίζω ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με όλες τις σχετικές αλυσίδες αλλά φυλάω τα ρούχα μου για νάχω τα μισά.


9. Διάφορα βιομηχανοποιημένα αρτύματα/καρυκεύματα


  • Μαγιονέζα : δεν έχει καμία σχέση με τις σπιτικές βερσιόν (ελαιόλαδο και κρόκοι αυγών). Περιέχει υποκατάστατα αυγών,πολύ και όχι καλό λίπος - συνήθως σογιέλαιο από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια-και εξαιρετικά πολλές θερμίδες.


  • Κέτσαπ: όχι και η καλύτερη πηγή για το λυκοπένιό σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή ισογλυκόζη (HFCS) κι αλάτι.


  •  ακόμη χειρότερες είναι οι πιο επεξεργασμένες σάλτσες όπως πχ η σως ταρτάρ.

Αν η σάλτσα σόγιας σας φέρνει συνειρμούς υγείας να ξέρετε ότι απατάσθε.


Το μεγαλύτερο κακό με τα καρυκεύματα αυτού του τύπου είναι ότι μας εθίζουν σε ζάχαρη,αλάτι και λίπη και κυρίως ότι αλλοιώνουν τη γεύση μας.

 Αν συνηθίσεις πχ να τρως μπρόκολο με σάλτσα τυριών είναι σχεδόν αδύνατον να φας μετά σκέτο μπρόκολο και αυτό είναι μια μέγιστη διατροφική ήττα.

Η συμβουλή μου είναι : μακριά από από τέτοιες τεχνητές,πολυεπεξεργασμένες γεύσεις. Μάθετε να απολαμβάνετε τις γεύσεις της φύσης.

10. Έτοιμες σούπες

Έχουν τρομερά ποσά από αλάτι. Μια κονσέρβα δίνει ένα γραμμάριο νατρίου.Επίσης πολλά τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο γλουταμινικό μονονάτριο.


Ο τύπος των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι αφυδατωμένος και σχεδόν πάντα υπάρχουν τρανς λιπαρά.

Η γεύση τους είναι απόλυτα συνθετική. 

Να τις αποφεύγετε! Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας κάνει μια σπιτική σουπίτσα.

Εκτός λίστας αφήνω προσωρινά τα δημητριακά πρωινού αλλά οδεύουν προς τα εκεί με γρήγορους ρυθμούς. Σχεδόν όλα τα μεγάλα εμπορικά ονόματα μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των junk foods.

Kλείνω υπενθυμίζοντας:

  •  όσο περισσότερο μια τροφή αφίσταται της αρχικής της εμφάνισης τόσο πιο επικίνδυνη είναι.
  •  μην εθίζεστε σε έντονες γεύσεις.
  • όταν βλέπετε πολλά συστατικά στη σύνθεση ενός προϊόντος, προσπεράστε το.
  • συνηθίστε να τρώτε τις τροφές όπως τις παράγει η μητέρα φύση.
  •  οι Έλληνες είναι ο πιο παχύσαρκος λαός της Ευρώπης. Υπάρχει δραματική χειροτέρευση στις διατροφικές τους συνήθειες τις τελευταίες δεκαετίες.

  (Χρήστος Στρογγύλης)

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Προς το απαραίτητο ...

Το ελάχιστο θέλησα
                και με τιμώρησαν με το πολύ.
                                          Οδ. Ελυτης.

 
Προς το απαραίτητο ... 

_(Γιώργου Κοκκινάκου)

Πολλές φορές είχαμε νοσηλεύσει την Ευτέρπη, στο Ψυχιατρείο Χανίων.
Με την κλούβα των μεταγωγών μετεφέρετο από το Ηράκλειο (αφού έμενε 2-3 νύχτες στο τμήμα μεταγωγών Ηρακλείου) στα Χανιά. 
Μανιοκατάθλιψη ήταν η ψυχιατρική διάγνωση.
Πίσω και πέρα από τη διάγνωση, όμως, έβλεπες μια πανέξυπνη, καλλιεργημένη, ευγενή και με υψηλή αισθητική γυναίκα.
«Πες μου Ευτέρπη, τώρα που φεύγεις στο Ηράκλειο, στο σπίτι σου, πώς τα περνάς»τη ρώτησα, θέλοντας κυρίως να μάθω, πώς θα τα καταφέρνει να ζει κυρίως οικονομικά.
Διότι δεν είχε σύντροφο ούτε παιδιά και ζούσε ολομόναχη.
Καλά τα καταφέρνω γιατρέ μου απαντά. Με τη σύνταξή μου ζω.
Μια σύνταξη του ΟΓΑ έπαιρνε η Ευτέρπη, 230 ευρώ. Αλλά με αυτά κατόρθωνε και ζούσε.
Απορώντας τής ζητώ να μου αναλύσει πώς καταφέρνει και ζει με τόσο λίγα χρήματα. Αρχίζει λοιπόν η Ευτέρπη:
Έχω ένα σπιτάκι ενάμισι δωμάτιο από τη μάνα μου, με μια
κοινή αυλή, όπου βγαίνουν και άλλα σπίτια. Στάζει το χει-
μώνα όταν βρέχει, αλλά βάζω μια αλουμινένια λεκάνη
και πιάνω το νερό. Είναι ωραία γιατρέ. Συντροφιά.
Σαν να ακούω του Θεού την αναπνοή. Δεν μπορώ να φτιάξω καινούργια σκεπή.
Αλλα η συγχωρεμένη η μάνα μου μού έλεγε:
«Αν τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα ήθελες, να τα θέλεις όπως σου ήρθαν».
Αυτό κάνω γιατρέ, και είμαι ευχαριστημένη. Καλά, καλά περνώ, μονολογεί. Μόνο τις«μετεκπαιδεύσεις» εδώ μαζί σας, δεν αντέχω!!
Και συνεχίζει η Ευτέρπη την αφήγησή της:
Κάθε μήνα βάζω στην άκρη τα χρήματα που αναλογούν για φως, νερό, τηλέφωνο.
Αυτά θα τα πληρώσω (70 περίπου ευρώ) οπωσδήποτε.
Με τα υπόλοιπα ψωνίζω για φαγητό του μήνα.
Από όλα τρώγω, και ψάρι και κρέας.
Πάω στη λαϊκή τις 2.30 μ.μ. και ψωνίζω σαρδέλες με μισό ευρώ.
Απέπνεε η Ευτέρπη μια αίσθηση σοφής, εσώτερης, αληθινής οικονομίας.
Πέρα από την αριθμητική. Κανείς μας άλλωστε δεν μπορεί να ζήσει με 230 ευρώ.
Αλλά εδώ πρόκειται για μια άσκηση στο λίγο, για μια σπουδή στο απαραίτητο.
Η Ευτέρπη δεν σπαταλά τις κινήσεις της, περίφροντις για τα επουσιώδη.
Δεν βιώνει την ευτυχία ως καταναλωτικό προϊόν της αγοράς αλλά ως πληρότητα
εσωτερικη βιωνει τη δυσκολία ως τρόπο τού υπάρχει στον κοσμο.
Έχει ένα άλλο βλέμμα στον Κόσμο, στην κατανάλωση, στα υλικά αγαθά.
«Άρρωστη» γυναίκα ήταν....
 Γιατί αν ήταν λογική θα είχε φορτώσει τις κάρτες της με χρέη, με καταναλωτικά δάνεια και με φωνές διαμαρτυρίας για την κακή της ης τύχη.
Ενώ η Ευτερπη ...; αρχόντισσα πραγματική.
Αλλά και αν επρόκειτο για υπουργό Εθνικής Οικονομίας,
 τι θα έκανε;
Θα έπαιρνε δάνεια, θα ανέβαζε το χρέος στα
400 δις ευρώ, και θα έδινε τα χρήματα προς κατανάλωση!!
Αλλά θα ήταν υπουργός, δεν θα ήταν άρρωστος!
Είναι λοιπόν η κρίση οικονομική ή μήπως κυρίως είναι κρίση κουλτούρας;

Η Ευτέρπη ενδεχομένως μπορεί να μας διδάξει ... 

ΑΝ ΔΕΝ ΓΕΛΑΕΙ ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ.....

 ΑΝ ΔΕΝ ΓΕΛΑΕΙ ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ.

alt 
Ένα ποντικάκι κάποτε,παρατηρούσε από την τρυπούλα του τον αγρότη και τη γυναίκα του που ξεδίπλωναν ένα πακέτο.
Τι λιχουδιά άραγε έκρυβε εκείνο το πακέτο;
Αναρωτήθηκε.
Όταν οι δύο αγρότες άνοιξαν το πακέτο, δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλο ήταν το σοκπου έπαθε, όταν διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια
 ποντικοπαγίδα!

Τρέχει γρήγορα λοιπόν στον αχυρώνα για να ανακοινώσει το φοβερό νέο!:

-Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι! Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!

Η κότα κακάρισε, έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας το λαιμό της είπε:

"Κύρ Ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για σας.
Αλλά δεν βλέπω να έχει καμιά επίπτωση σε μένα!
Δε με ενοχλεί καθόλου εμένα η ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"

Το ποντικάκι γύρισε τότε στο γουρούνι και του φώναξε:

"Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"

Το γουρούνι έδειξε συμπόνια αλλά απάντησε:

"Λυπάμαι πολύ κυρ ποντικέ μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να προσευχηθώ.
Να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνω.
Θα προσευχηθώ."

Τότε το ποντίκι στράφηκε προς το βόδι και του φώναξε κρούοντας τον κώδωνα τουκινδύνου:

"Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"

Και το βόδι απάντησε:

"Κοιτάξτε, κύριε ποντικέ μου, πολύ λυπάμαι για τον κίνδυνο που διατρέχεις, αλλά εμένα η ποντικοπαγίδα το μόνο που μπορεί να μου κάνει, είναι ένα τσιμπηματάκι στο δέρμα μου!"

Έτσι, ο καλός μας ποντικούλης, έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι, περίλυπος και απογοητευμένος γιατί θα έπρεπε 
ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ποντικοπαγίδας!

Την επόμενη νύχτα, ένας παράξενος θόρυβος, κάτι σαν το θόρυβο που κάνει ηποντικοπαγίδα όταν κλείνει, ξύπνησε τη γυναίκα του αγρότη που έτρεξε να δει τισυνέβη.
Μέσα στη νύχτα όμως, δεν πρόσεξε πως στην παγίδα πιάστηκε από την ουρά ένα φίδι ...;.

Φοβισμένο το φίδι δάγκωσε τη γυναίκα.

Ο άντρας της έτρεξε γρήγορα και την πήγε στο νοσοκομείο.
Αλλοίμονο όμως, την έφερε στο σπίτι με πολύ υψηλό πυρετό.

Ο γιατρός τον συμβούλεψε να της κάνει ζεστές σουπίτσες..

Έτσι ο αγρότης
 *έσφαξε την κότα* για να κάνει μια καλή κοτόσουπα!

Η γυναίκα όμως πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και όλοι οι γείτονες ερχόταν στη φάρμα να βοηθήσουν.

Ο καθένας με τη σειρά τουκαθόταν στο προσκεφάλι της γυναίκας από ένα 8ωρο.
Για να τους ταΐσει όλους αυτούς ο αγρότης αναγκάστηκε να
 *σφάξει το γουρούνι*. 
Τελικά όμως η γυναίκα δε τη γλύτωσε!
Πέθανε!

Στη κηδεία της ήρθε πάρα πολύς κόσμος, γιατί ήταν καλή γυναίκα και την αγαπούσαν όλοι.

Για να φιλοξενήσει όλον αυτόν τον κόσμο ο αγρότης αναγκάστηκε να
 *σφάξει το βόδι*

Ο κυρ Ποντικός μας, έβλεπε όλο αυτό το πήγαιν' έλα από την τρυπούλα του με πάρα πολύ μεγάλη θλίψη ......

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ :

Χάσαμε την ανθρωπιά μας ...  και ενισχύσαμε τον ατομισμό μας ...  !

όταν κάποιος δίπλα μας κινδυνεύει, βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο!

είμαστε όλοι συνεπιβάτες σ'αυτό το πλοίο που λέγεται ζωή!

ο καθένας μας αποτελεί τον κρίκο της ίδιας αλυσίδας!
είμαστε σαν τις ίνες ενός υφάσματος.

Και αν ένα μέρος του υφάσματος χαλάσει, το ύφασμα είναι άχρηστο ... 
.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ... 

Εμείς είμαστε τα ποντικάκια..

Εμείς όμως είμαστε και οι κότες..

Εμείς και τα γουρούνια ... 

Εμείς και τα βόδια ... 

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ... 

Είναι αδύνατον να γελάμε, αν  δεν γελάει ολόκληρη η γειτονιά ...