Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Η μεγάλη απάτη: Ενοικίαση – Δανεισμός – Εργολαβία - Εργατική Αριστερά (04.02.09)

Ενοικίαση-δανεισμός ή εργολαβία-outsourcing είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού με το οποίο πληρώνουν οι εργοδότες τους επισφαλώς εργαζόμενους υπαλλήλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μετά το τραγικό περιστατικό της Κωνσταντίνας Κούνεβα, έγινε περισσότερο γνωστό το πως δουλεύει το μεγάλο κόλπο.Ε ργαζόμενοι προσλαμβάνονται από την εταιρεία Α στην οποία όμως δεν δουλεύουν ούτε για μία ώρα. Από την πρώτη στιγμή της πρόσληψής τους τοποθετούνται στον έμμεσο εργοδότη, εταιρεία Β, σαν υπάλληλοι όμως δεύτερης κατηγορίας.Δεύτερη κατηγορία σημαίνει διαφορές στο ωράριο, στις μισθολογικές και άλλες αποδοχές, στις ημέρες άδειας. Οι νοικιασμένοι εργαζόμενοι στις Τράπεζες δεν καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ. Όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων διαγράφονται με μια μονοκοντυλιά και οι ενοικιαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο ωράριο από τους συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους, οι μισθοί ακολουθούν τις συμβάσεις της ΓΣΕΕ που είναι πολύ χαμηλότερες από τις κλαδικές και πολλά από τα επιδόματα δεν δίνονται. Η αρχή "ίση αμοιβή για ίση εργασία" δεν είναι αυτονόητη. Την ίδια στιγμή οι Τράπεζες εισπράττουν 28 δισεκατομύρια από το κράτος για οικονομική ενίσχυση.
Σε παιδικό σταθμό μεγάλου Οργανισμού (πρώην) Κοινής Ωφέλειας εργαζόμενη δασκάλα με πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας είναι δηλωμένη από τον εργολάβο στο ΙΚΑ σαν καθαρίστρια. Για τις δασκάλες-νηπιαγωγούς και για τις καθαρίστριες που απασχολεί ο ίδιος, πληρώνει τα μισά ένσημα. Καμία δεν τολμάει να μιλήσει, γιατί ελπίζει να ανανεώσει τη σύμβασή της τον επόμενο Σεπτέμβρη.Η καθαριότητα των περισσότερων, αν όχι όλων, των νοσοκομείων έχει δοθεί σε εργολάβους. Στις διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν περάσει ... απαρατήρητες οι άθλιες συνθήκες εργασίας αυτών των εργαζομένων εδώ και πολλά χρόνια. Σε νοσοκομείο της Αθήνας ανατέθηκε στον εργολάβο να προσλάβει με το ίδιο καθεστώς και 10 νοσοκόμες. Και εκεί που υπάρχουν κάποια νομικά εμπόδια ξεπερνιούνται με κάποιο τρόπο. Προς το παρόν οι 10 νοσοκόμες έχουν δηλωθεί στο ΙΚΑ σαν καθαρίστριες.
Οι εργολάβοι και οι εταιρείες ενοικίασης κινούνται συχνά στα όρια της νομιμότητας. Έχουμε ακούσει από τους προσωπάρχες αυτών των εταιρειών απαντήσεις του τύπου: "Έλα τώρα, μην τα ψάχνεις ... ", όταν απλά ζητάμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Ορισμένες εταιρείες προχωρούν ακόμα περισσότερο. Συνάδελφος εργαζόμενος στη φύλαξη κτιρίου (Security) μέσω εταιρείας, όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του, βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο φουσκωτούς σε μία σκοτεινή γωνιά της πόλης χωρίς ποτέ να βρεθούν αυτοί που τον ξυλοφόρτωσαν. Άλλη συνάδελφος θεωρούσε τον εαυτό της τυχερό που, όταν τελικά παραιτήθηκε από την εταιρεία, της έφαγαν μόνο 1000 ευρώ από τα δεδουλευμένα και όχι περισσότερα.
Η έρευνα του Τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο καθαρισμού αναφέρει ότι "οι εταιρίες εργολαβίας παραβιάζουν βάναυσα τη νομοθεσία σε όλο της το εύρος και εισπράττουν τεράστια κέρδη σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους ως άθλιες και απάνθρωπες, όχι μόνο όσον αφορά τους μισθούς, την ασφάλιση και τα ωράρια, αλλά και όσον αφορά τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Τι άλλο πρέπει να γίνει για να εκπονηθεί η αντίστοιχη έκθεση για τους υπόλοιπους κλάδους νοικιασμένης εργασίας;
Σήμερα υπολογίζονται σε χιλιάδες οι εργαζόμενοι μέσω εταιρείας-εργολάβου. Η ενοικίαση σαν ευέλικτη μορφή απασχόλησης γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη κι έχει 10πλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης θα προσπαθήσουν να την κάνουν κανόνα για κάθε νέα πρόσληψη και να την επεκτείνουν σε όλους τους κλάδους.Η μόνη δύναμη που μπορεί να τους χαλάσει αυτά τα σχέδια είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όταν είναι ενωμένοι. Ας κάνουμε την οργή μας δράση. Αφού μπορούσε να αντισταθεί η Κωνσταντίνα, μπορούμε όλοι μας. Τα σωματεία εθελοτυφλούν, αν νομίζουν ότι θα παλέψουν την ενοικίαση χωρίς τους νοικιασμένους. Όπου δεν υπάρχουν σωματεία που να καλύπτουν αυτούς τους εργαζόμενους πρέπει άμεσα να τους εντάξουν στα μητρώα τους και να παλέψουν μαζί.
Το γεγονός ότι τα καταστατικά των σωματείων δεν προβλέπουν σαν μέλη ενοικιαζόμενους υπαλλήλους απλά δείχνει ότι πριν 20 ή 30 χρόνια, που γράφτηκαν, η ενοικίαση ανθρώπων ήταν αδιανόητη. Εργαζόμενοι κάτω από την ίδια στέγη, με το ίδιο αντικείμενο δουλειάς δεν είναι δυνατό να μην έχουν "συνάφεια συμφέροντος" και να μην μπορούν να ανήκουν στο ίδιο σωματείο.Οι νοικιασμένοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την απομόνωση και την εξατομίκευση. Αναζητούν συλλογικές λύσεις, στήνουν blog στο Internet, ψάχνουν τρόπους να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους, διακινώντας τις ανακοινώσεις τους κρυμμένες ακόμα και μέσα σε υπηρεσιακά κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: