Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΒΑΡΙΑ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ...

Γέμισε η Συρα με αφίσσες του ΠΑΣΟΚ για την εκδηλωση της επόμενης Κυριακής με θεμα το ακτοπλοϊκο.
Ειμαι περίεργος θα ακουστει στη συζήτηση καποια κριτική και αναφορά στις ευθύνες,στην απληστία και στους εκβιασμούς των ακτοπλόων?
Θα ακουστεί αραγε καποια αυτοκριτική για την πολιτικη της 20ετίας του ΠΑΣΟΚ που έστρωσε το χαλί στο σημερινό αδιέξοδο με αποκορύφωμα το νόμο 2932/2001 που χάρισε την απελευθέρωση των γραμμων στους εφοπλιστές και έφερε την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.
Παραθετω τις 10 προτασεις του ΣΥΡΙΖΑ μπας και εμπνευστουν και αποφασίσουν να κανουν οτι δεν έκαναν τοσα και τοσα χρονια σαν κυβέρνηση.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΑΛΕΚΟ ΑΛΑΒΑΝΟ

ΔΕΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ



ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

Η «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας θεσμοθετήθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το Νόμο 2932/2001, στον οποίο ενσωματώθηκαν οι περισσότερες διατάξεις του Κανονισμού 3577/92 της Ε.Ε.. Έκτοτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέφερε μικρές μόνο τροποποιήσεις στο νόμο [π.χ. κατάργησε τη Ρυθμιστική Αρχή Θαλάσσιων Ενδομεταφορών (Ρ.Α.Θ.Ε.)], εξέδωσε όμως σειρά Υπουργικών αποφάσεων απελευθέρωσης γραμμών και ναύλων.

Αύξησε επίσης χρόνο με το χρόνο το ύψος των επιδοτήσεων για τις «άγονες γραμμές», κάνοντας το σύστημα ακόμα πιο φαύλο, αδιαφανές και προκλητικά αναποτελεσματικό σε βάρος των κατοίκων και των τοπικών οικονομιών των νησιών ...; «χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος». Πρόκειται για σύστημα επιδότησης εταιριών και γερασμένων πλοίων και όχι για σύστημα προγραμματισμένης ενίσχυσης των νησιών και των κατοίκων τους.

Το χρονικό διάστημα των 7 ετών, από το 2001 έως το 2008, είναι επαρκές για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης»

Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες εφαρμογής του μοντέλου της κερδοσκοπικής ακτοπλοΐας, είναι σαφώς αρνητικά. Τα ζούμε ήδη. Τα ζουν κυρίως οι νησιώτες και οι νησιώτισσες, τα ζουν οι τουρίστες, τα ζουν οι χρήστες των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τα ζουν οι εργαζόμενοι στα πλοία ναυτικοί, τα ζουν οι τοπικές οικονομίες των νησιών.

Είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα ήταν προκαθορισμένα και προβλεπόμενα. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στα πρακτικά της Βουλής, στη συζήτηση για την ψήφιση του Ν. 2932/2001 θα δει πόσο εύστοχα και προφητικά τα είχε προβλέψει και περιγράψει ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥΝ (τότε), ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (σήμερα), Π. Λαφαζάνης. Τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (κυβέρνηση τότε), όσο και η Ν.Δ., με γνώση και επίγνωση επέλεγαν την απελευθέρωση και το κερδοσκοπικό μοντέλο. Ακόμα και σήμερα επιμένουν σε αυτά.



Ενδεικτικά μόνο, κάνουμε τις πιο κάτω συγκεκριμένες επισημάνσεις:

1) Το μοντέλο των "ελεύθερων αγορών" δεν οδήγησε στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά στον αυξανόμενο μονοπωλιακό έλεγχο της ακτοπλοΐας.

2) Το μοντέλο αυτό, δεν οδήγησε σε μείωση των ναύλων, όπως υπόσχονταν οι εμπνευστές του. Αντίθετα, καταγράφονται συνεχείς και σοβαρές ετήσιες αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων που υπερβαίνουν κατά μέσο όρο το 10%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 30% ή και το υπερβαίνουν. Αυτό πλήττει τους κατοίκους των νησιών, επιβαρύνει το κόστος των εμπορευμάτων, πλήττει τις νησιωτικές οικονομίες και τον τουρισμό.

3) Το μοντέλο αυτό δε βελτίωσε την εξυπηρέτηση των νησιών αλλά διόγκωσε τις μεγάλες ανισότητες, ελλείψεις και αυθαιρεσίες. Έχει οδηγήσει ήδη σε ένα καθεστώς διαφορετικών ταχυτήτων.

Γραμμές που, από κερδοσκοπική άποψη, θεωρούνται "φιλέτα", έχουν πράγματι συχνές συνδέσεις, με σύγχρονα πλοία. Όμως αυτή η συχνότητα των συνδέσεων επίσης συχνά καθόλου δεν υπακούει στις ειδικές ανάγκες κάθε νησιού και φυσικά τα εισιτήρια και το κόστος μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων εκτινάσσεται στα ύψη.

Οι γραμμές όμως που δεν ικανοποιούν το κερδοσκοπικό κριτήριο, υποβαθμίστηκαν ακόμα περισσότερο. Όμως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι παντού οι ίδιες.

Πιο δύσκολη βέβαια είναι η κατάσταση το χειμώνα, για όλα τα νησιά, και ιδιαίτερα για τα πιο απομακρυσμένα.

4) Το μοντέλο αυτό επιδείνωσε επίσης τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Σε πολλά πλοία, οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. Δεν τηρείται ούτε ο αναγκαίος χρόνος για ανάπαυση. Σήμερα μάλιστα η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας πιέζει για κατάργηση της θεσμοθετημένης 10μηνης εργασίας των ναυτικών και παραπέρα απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων (π.χ. μάγειροι και καμαρότοι να μη θεωρούνται ναυτικοί).

Τέλος, αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος με τις επιδοτήσεις των λεγόμενων άγονων γραμμών που, ωστόσο, δε λύνουν το πρόβλημα. Ήδη για τη νέα περίοδο από 1/11/2008 έως 31/10/2009 οι επιδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα για τις «άγονες γραμμές» προβλέπεται να υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ.



1. Η πολιτική που προτείνουμε έχει ως αφετηρία της, πρώτο την νησιωτική ιδιαιτερότητα της χώρας μας και δεύτερο την κοινωνική φύση της ανάγκης που καλούνται να ικανοποιήσουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Επιδιώκουμε την οργάνωση ενός συστήματος παροχής κοινωνικού αγαθού και όχι την παραγωγή εμπορεύματος με σκοπό το κέρδος. Έμπρακτη εφαρμογή του συνταγματικού άρθρου 101, παρ. 4 για «τις νησιωτικές περιοχές».

2. Η ακτοπλοΐα αποτελεί το βασικό μέσο ικανοποίησης των αναγκών των νησιών αλλά όχι και το μοναδικό. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών προϋποθέτει:

α) ισχυρή ακτοπλοΐα με ταχτικές, προγραμματισμένες, γρήγορες και ασφαλείς συνδέσεις,

β) δημόσιου χαρακτήρα εθνικό αερομεταφορέα (Ολυμπιακή) με συνεχή βελτίωση αεροπορικών υπηρεσιών για τα νησιά.

γ) ενθάρρυνση και ενίσχυση της χρησιμοποίησης και άλλων μέσων όπως υδροπλάνα, ελικόπτερα, κλπ για την κάλυψη ειδικών αναγκών.

Αυτό το σύστημα των πολλαπλών και συμπληρωματικών μέσων απαιτεί ένα ενιαίο κέντρο επιτελικής διεύθυνσης, προγραμματισμού εποπτείας και ελέγχου.

3. Η ακτοπλοϊκή πολιτική που προτείνουμε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών. Επίσης. συνδέεται στενά με την ανάγκη αναζωογόνησης της ναυπηγικής μας βιομηχανίας . Οι δημοσιονομικοί πόροι που σήμερα διατίθενται για την επιδότηση των λεγόμενων άγονων γραμμών, οι επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου που φτάνουν το 40% μιας επένδυσης και οι δυνατότητες χαμηλότοκου δανεισμού, αποτελούν τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ δεδομένου ότι το κοινοτικό δίκαιο αναγνωρίζει τη «νησιωτική ιδιαιτερότητα».

4. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ακτοπλοΐα, προτείνουμε τη δημιουργία ενός δημόσιου - κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Ο φορέας αυτός θα είναι υπεύθυνος για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων. Τα πλοία αυτά, θα διαχειρίζεται ο ίδιος όπως συμβαίνει στη Φινλανδία. Ο φορέας αυτός, όμως, μπορεί να αναθέτει τη διαχείριση κάποιων απ'; αυτά τα πλοία με leasing ή με προγραμματικές συμφωνίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει στη Δανία ή και σε άλλους φορείς όπως εταιρίες λαϊκής βάσης νέου τύπου με συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης

Ως πρώτιστο καθήκον και αποστολή του θα έχει την εξασφάλιση της κάλυψης των λεγόμενων άγονων γραμμών, της σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και της ρυθμιστικής του παρέμβασης συνολικά στο σύστημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

5. Η ύπαρξη ενός τέτοιου δημόσιου φορέα δεν αποκλείει τη δράση ιδιωτικών εταιριών. Όμως, οι ιδιωτικές εταιρίες πρέπει να υπόκεινται σε ένα πλαίσιο αυστηρότατων κανόνων που να ανταποκρίνονται στον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και στους κανόνες ασφάλειας.

6. Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας των εισιτηρίων. Καθιέρωση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου». Ίδιος ναύλος για ίσο μεταφορικό έργο. Ίση μεταχείριση πολιτών ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. « Ελευθέρας» για τους φοιτητές των ανώτατων ιδρυμάτων στα νησιά . 50% έκπτωση για όλη την νεολαία που είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.



7. Θεσμοθέτηση Χάρτας με τα δικαιώματα των πολιτών-επιβατών-χρηστών των υπηρεσιών της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Απαιτείται η σαφής περιγραφή και εξειδίκευση των προστατευομένων δικαιωμάτων και με βάση αυτά η θεσμοθέτηση απλών μηχανισμών και διαδικασιών αποζημίωσης.

Πρέπει να εξασφαλισθεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών εντός του πλοίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επιβάτες. Οι δε παρεχόμενες υπηρεσίες πρέπει να είναι απολύτως προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία .

8. Η ποιότητα και η ασφάλεια της μεταφοράς τους, εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό από την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Πρέπει να διασφαλισθούν με αποτελεσματικό τρόπο οι συνθήκες ασφαλούς εργασίας και η ικανοποιητική αμοιβή των ναυτικών, η διαφύλαξη των κεκτημένων, η συνεχής παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας.

9. Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των υποδομών τόσο των λιμενικών όσο και των υποδομών για τη σύνδεση των τελευταίων με τα οδικά και τα λοιπά δίκτυα. Το Ε.Σ.Π.Α. πρέπει να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών.

10. Σημαντική διάσταση της πολιτικής που προτείνουμε αποτελούν οι διεθνείς συνεργασίες και συμμαχίες.

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός Διεθνούς Ευρωπαϊκού Φόρουμ για κοινωνικά υπεύθυνες και οικολογικά συμβατές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

29/11 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ

Εχω ζαλιστει με την οικολογικη συρο,ο σκοπευων μακρυα και ευστοχα δημοτικος συμβουλος επικοινωνιακα τα καταφερνει καλα αφου με τα θα θα καταφερνει να ειναι στην επικαιρότητα .Ευχομαι να μη του βγει ασσορτι σε λιγο καιρο το ευστοχο τραγουδι του μακαρίτη Χρηστακη για τα ολα θα και θα παψε βρε παραμυθα...
Εν πασει περιπτώσει ανακύκλωση δεν σημαίνει να υπάρχουν παντού καδοι που να μην τους αδειαζει κανεις ή να τους αδειάζει όποτε το θυμάτε ...Που θα πανε τα υλικα προς ανακύκλωση?δεν το διάβασα κάπου.
Θυμαμαι τον καδο-δωρεα του ροταρυ-μεσα στα ΕΛΤΑ Συρου, που ήταν πάντα γεματος χωρις σχεδόν ποτε να τον αδειαζει καποιος...
Σερφαροντας στη blogoσφαιρα επεσα σε ενδιαφέρον αν και πρασινοφρουρίστικο:) blog
(panoaristera λέγεται) και σας μεταφερω σχετικα με την ανακυκλωση



Η συνήθεια της Τρίτης

Κάθε Τρίτη βράδυ οι μωβ σακούλες έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρο του Μάαστριχτ, που έμενα (για ένα μικρό πλην καθοριστικό χρονικό διάστημα της ζωής μου). Πόσες φορές δεν είχα γδυθεί και πέσει στο κρεβάτι του μικροσκοπικού παταριού μου πάνω από το μπαρ της πλακόστρωτης οδού Kakeberg, που διέμενα, για να τιναχτώ έντρομος όταν συνειδητοποιούσα ότι και η δική μου μωβ σακούλα έπρεπε να κατέβει στο δρόμο! Βλέπετε, το συνεργείο του Δήμου περνούσε από τη γειτονιά μου όπως κι από κάθε άλλη γειτονιά της πόλης καθημερινά και καθάριζε τους δρόμους αλλά μόνο κάθε Πέμπτη πρωί, ξημέρωμα για την ακρίβεια, περνούσε και μάζευε τις σακούλες με τα σκουπίδια! Τις υπόλοιπες μέρες απλά τις αγνοούσε! Όταν αργότερα μετακόμισα στα προάστια της πόλης δίπλα στα βελγικά σύνορα η Τρίτη έγινε Πέμπτη!

Το "μαρτύριο" της σακούλας

Θυμάμαι ανυποψίαστος που είχα ρωτήσει τη σπιτονοικοκυρά μου τι γίνεται με τα σκουπίδια στο πατάρι που μου είχε μόλις νοικιάσει! Με ενημέρωσε για το "χρέος" του βραδιού της Τρίτης και μου είπε ότι μπορώ να προμηθευτώ τις σακούλες απορριμάτων από συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ του κέντρου της πόλης. Πηγαίνω λοιπόν στο Albert Hein και ζητώ στην κοπέλα στο ταμείο να μου δώσει τις μωβ σκουπιδοσακούλες. Με ρωτά εκείνη τότε αν προτιμώ να αγοράσω το πακέτο των 10 ή εκείνο των 15 τεμαχίων! Προς στιγμή θέλω να βάλω τα γέλια για την ολλανδική τσιγκουνιά που λανσάρουν συσκευασίες τόσο λίγων τεμαχίων αλλά συγκρατήθηκα. "Των 15 τεμαχίων", της απαντώ. "15 ευρώ παρακαλώ", μου απαντά! "Ιησούς Χριστός", αναφώνησα! "Μου φαίνονται λίγο ακριβές, μήπως έχετε κάτι φθηνότερο;", την ξαναρωτώ. "Όχι, κύριε, δεν υπάρχει τίποτα άλλο!". Ε τότε κι εγώ δεν τις αγόρασα και πήγα στο ALDI (το φθηνότερο σούπερμάρκετ στην Ευρώπη!) και αγόρασα με 20 λεπτά 50 πλαστικές σκουπιδοσακούλες, μαύρες μαύρες σαν τις ωραίες τις δικές μας. Όταν την Τρίτη βράδυ κατέβασα 2 από αυτές γεμάτες με αποφάγια και λοιπά απορρίματα μου έκανε εντύπωση που όλοι είχαν αφήσει εκείνες τις μωβ, τις ακριβές. Όταν το επόμενο πρωί κατέβηκα για να πάω στη δουλειά μου και είδα τις σακούλες μου μόνες κι αφημένες στο πλακόστρωτο, τα καταλάβα όλα!

Πέτα την τσίχλα σου στο δρόμο!

Περπατούσα ένα απόγευμα στην πόλη και έψαχνα ένα κάδο απορριμμάτων να πετάξω την τσίχλα που θα είχα ήδη φτύσει στο δρόμο αν κάτι μέσα μου απροσδιόριστο δε με σταματούσε. Δεν έβρισκα κάδο απορριμάτων όμως όσο πολύ κι αν περπατούσα! Κρατούσα λοιπόν την τσίχλα μεταξύ δείχτη και αντίχειρά μου και χτένιζα τις δυο πλευρές του δρόμου με το βλέμμα μου εναγωνίως! Τελικά και κάδο δε βρήκα και η τσίχλα κόλλησε στα δάχτυλά μου! Ναι, φίλες και φίλοι, οι κάτοικοι του Μάαστριχτ δε βρίσκουν κάδους απορριμάτων σε κάθε στενό όπως εμείς στις πόλεις μας! Και παρά ταύτα οι ολλανδικές πόλεις είναι πεντακάθαρες! Όσο κι αν έστηψα το κεφάλι μου να βρω γιατί συμβαίνει αυτό, δεν μπόρεσα να σκεφτώ καμμία άλλη λογική εξήγηση πλην της αυτονόητης: "αν υπήρχαν παντού κάδοι απορριμάτων στους δρόμους, ο καθένας με συνείδηση σαν τη δική μου θα πετούσε εκεί τα σκουπίδια του και όχι στις πανάκριβες μωβ σακούλες!"

Μην πας μακριά για ανακύκλωση!

Μαύρο γυαλί, άσπρο γυαλί, χαρτί, χάρτινες συσκευασίες, κουτιά από αλουμίνιο, πλαστικό, όλα σε ξεχωριστές τρύπες των ίνοξ επιβλητικών κάδων ανακύκλωσης που βρίσκονταν σε τόσα πολλά σημεία σε όλες τις γειτονιές της πόλης ώστε να μη χρειάζεται κανένας παραπάνω από 2 λεπτά περπάτημα για να αδειάσει τα σκουπίδια του! Και γιατί να κάνει κάτι τέτοιο; "Μα φυσικά για να προστατεύσει το περιβάλλον, για τι άλλο;", ίσως σκεφτείτε! Ε λοιπόν όχι! Για να γλιτώσει να γεμίσει παραπάνω από μία μωβ σακούλα την εβδόμαδα έπρεπε να ανακυκλώνει κανείς τα πάντα αφήνοντας μόνο τα αποφάγια να μπουν στις σκουπιδοσακούλες! Κάπως έτσι η Ολλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη, ποσοστά άνω του 70% των απορριμάτων ανακυκλώνεται! Λόγω τσιγκουνιάς, αγαπητοί μου! Αν κάποιοι δεν μπορούν/αρνούνται να μάθουν "με το καλό" να ζουν φιλικά με το περιβάλλον, τότε πρέπει να υφίστανται τη συνέπεια αυτής τους της επιλογής, δηλαδή να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το έξτρα κόστος της ρύπανσης του περιβάλλοντος κι όχι αυτό να διαχέεται αδιακρίτως στο κοινωνικό σύνολο!


Ενδιαφέροντα ε?
Σκεφτομαι λοιπον ποσο πιο ουσιαστικο θα ηταν να γινει ενα πιλοτικο πρόγραμμα ανακύκλωσης μονο με χαρτι αρχικα ,όπως πολλοι απο εμας ακολουθουμε απο μονοι μας πηγαίνοντας ότιχαρτικά εχουμε στον Αγιο Ιάκωβο.Απλα να γίνει με πιο οργανωση.
Βλέπω τρικυκλα (με μπαταρια νομιζω)της αναπτυξιακης εταιρείας παρατημενα χωρις να χρησιμοποιουνται .
Θα μπορουσε μια ομαδα αποτελούμενοι απο υπαλληλους του Δημου αλλα και εθελοντες σε συννενοηση με τον Εμπορικό Σύλλογο να περνούν από όλα τα μαγαζια την ώρα που κλείνουν και να μαζεύουν τις αχρηστες κουτες από συσκευασίες και λοιπά χαρτικα.
Πιλοτικα και για ενα τριμηνο να δουμε πως θα παει ,ποια μαγαζια θα συνεργαστουν τι ποσοτητες θα μαζεύονται κλπ
Μετα κατι αλλο που ειναι σημαντικο ,πιστευω οτι δεν αρκει να παραμυθιαζομαστε μονο με την ανακυκλωση ως συγκεντρωση των αντικειμενων προς ανακύκλωση.Πρεπεικαι να χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένα υλικα.
Ο Δημος μπορει να δωσει το καλο παράδειγμα όταν αποφασίσει να προμηθεύεται αποκλειστικα και μονο ανακυκλωμένο χαρτί ως γραφική Υλη.Ειανι φτηνοτερο και καθε 5 δεσμιδες των 500 φυλλων χαρίζουν στη γη 1 δεντρο.Και να ακολουθησει και η Νομαρχία και η Περιφέρεια και όλοι μας.
Ελπιζω να μη σας ζάλισα

ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΨΗ

Με την παρέμβαση του προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για διεύρυνση του χρόνου διάρκειας των μαθητικών εκδρομών κατά 2 ημέρες όταν προορισμός τους είναι τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, προκειμένου “να τονωθεί ο τουρισμός των νησιών μας ενόψει και της περιόδου ύφεσης που περνάμε”, σκέφτηκε αυτές οι 2 επιπλέον μέρες τι κόστος θα έχουν για τους γονείς των μαθητών ή αν καθιστούν αδύνατο για αρκετούς γονείς που τους είναι ήδη πολύ δύσκολο, ακριβώς σε περιόδους ύφεσης, να συναινέσουν στη συμμετοχή των παιδιών τους στις εκδρομές αυτές;

Είναι πρόκληση για τη μέση ελληνική οικογένεια που αγωνίζεται με αναξιοπρεπείς μισθούς να προσφέρει στα παιδιά της το καλύτερο, που πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά της για να καλύψει τα απύθμενα κενά της “δημόσιας εκπαίδευσης”, να καλείται να επιδοτήσει “την οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνικών και οικονομιών των νησιών”; Τη στιγμή μάλιστα που στις κοινωνίες αυτές υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης, ελλείμματα σε στοιχειώδη υποδομή για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου, για τα οποία δεν γνωρίζω αν ο κ. Κόκκινος έχει κάνει ανάλογες παρεμβάσεις.

Θεωρώ ότι οι μαθητικές εκδρομές είναι κομμάτι της σχολικής ζωής, όχι τυχαία από τα πιο σημαντικά κομμάτια της μνήμης μας των μαθητικών χρόνων, καθώς είναι οι μόνες στιγμές στη διάρκεια της σχολικής διαδρομής που τα παιδιά βιώνουν την κοινωνικότητα τους έξω από τα “τείχη” της σχολικής διαδικασίας. Σ' ένα σχολείο που αποβλέπει σε μια πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών, οι εκδρομές πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του, και γι' αυτό το λόγο να αντιμετωπίζονται ως υποχρέωση της πολιτείας και επομένως να επιδοτούνται.

Εάν θέλουμε να τονωθεί η οικονομία των νησιών, θα μπορούσε διαμορφωθεί από το ΥΠΕΠΕΘ, κάποιο πρόγραμμα για τις μαθητικές εκδρομές αντίστοιχο του κοινωνικού τουρισμού, με διπλή ωφέλεια, και για τις οικογένειες των μαθητών και για την τόνωση της τουριστικής οικονομίας.

Όσον αφορά το επιχείρημα του κ. Κόκκινου ότι με τη θέσπιση πρόβλεψης δύο επιπλέον ημερών θα “αναδειχθεί η νησιωτικότητα, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη νέα διακυβέρνηση”, τα σχόλια περιττεύουν.
(Μαρίνα)

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΟΨΙΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Το εργο ρημάζει απο τη φθορα του χρόνου πριν καν λειτουργησει ....σχολιάζει ευστοχα στο σημερινο φύλλο της η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ για την Μαρίνα.
Οπως αναφέρει και για απογοήτευση του Δημου και του Λ.Τ για την μη πώληση απο τον ΟΕΚ του κτιριου Λαδόπουλου στο Δημο που θα το παραχωρήσει με τη σειρά του στην Κοινοπραξια η οποία το απαιτει για να λειτουργησει την μαρινα...ενδιαφέρον και κατατοπιστικο άρθρο.
Ομως περιέργως δεν βλέπω και δεν ακούω τον πνευματικο πατέρα του έργου να παρεμβαίνει ,εστω να κανει μια τοποθέτηση βρε παιδί μου.
Αντινομάρχης τότε διαλαλουσε ότι η Μαρίνα είναι για αυτόν εργο ζωής.Αυτος συνεχίζει να ζει η μαρίνα αργοπεθαίνει...
Θυμήθηκα το Κρόνο...
Πριν καιρό μου έιχε πεί κάποιος ,που μαλλον γνώριζε ,ότι πρέπει να περάσουν χρόνια κωλυσιεργείας για να παραγραφούν ποινικές ευθύνες εμπλεκομένων .
Κατι που πρέπει πάντως να θυμούνται οι πολιτικοι ταγοι μας ότι δεν πρέπει να περιμένουν μονο χειροκροτήματα οταν κατι τους πάει καλά αλλά να περιμένουν και "μούντζες"(κατα το συριανόν)όταν τα εχουν κανει θάλασσα.

ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ

Στις Κυκλαδες εχουμε ενδοεπικοινωνια με το Αιολος ,εδρα Συρος και προσεγγισεις σε Δυτικες Κυκλαδες,Παρο,Τηνο Ανδρο,Λαυριο μονο αλλα προσωρινα γιατι απο Δεκέμβρη¨"μπαίνει"στη γραμμη και αλλο "ταχυπλοο"της ΝΕΛ για να καλύψει και τα υπόλοιπα νησια.
Σαφως πιο ανθρώπινο πλοιο από το Παναγία Χοζοβιώτισσα το Αιολος αλλα κατι δεν πάει καλά με την ταχύτητα του .
Το ξέραμε να πηγαίνει με 28 και 30 μίλια αλλά τωρα πιάνει δεν πιάνει τα 18.
Και ως ενα σημείο το καταλαβαίνουμε πάει με ταχύτητα συμβατικού ίσως με την κατώτερη ταχύτητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ,έτσι Συρο Πάρο κάνει 1,30 ώρα περίπου και ανάλογα και στα άλλα νησιά.
Ειναι κατανοητο λοιπόν καποιος που το χρησιμοποιεί να ξέρει ότι φεύγοντας από τη Συρο στις 7 το πρωι φτάνει στη Μήλο στις 11 όπως είναι ο προγραμματισμός του.
Αυτό ή μαλλον αυτα που δεν είναι κατανοητα είναι
1)πως καταφέρνει να φτανει στη Μηλο στις 12 το μεσημέρι
2)πως καταφέρνει τα εισητήρια του να είναι διπλάσια "ταχύπλοο" γαρ, και
3)Πως να μην ελέγχετε από τους αρμόδιους φορείς ....
Μην ξεχνάμε ότι είναι επιδοτούμενο αδρά από την πολιτεία όπως δεν ξεχνάμε και ότι δεν μας γνώρισαν ποτε το υψος της επιδότησης του.
Εγω πάντως εκανα τη σχετική καταγγελία μου στο 1520 στη γενικη γραμματεία καταναλωτη...
Ισως αν υπάρξουν πολλες καταγγελίες κατι να γίνει σχετικά.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

20 NΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΟΥ

αποσπάσματα από τα 54 άρθρα της
ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των
Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Έως σήμερα έχει επικυρωθεί από 191 χώρες.
Η παρούσα Σύμβαση επικυρώθηκε από την Ελλάδα και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 192/2.12.92
Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.--------------------------------------------------------------------------------
Άρθρο 12 Ελευθερία Γνώμης
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη εγγυώνται στο παιδί που έχει ικανότητα διάκρισης το δικαίωμα ελεύθερης
έκφρασης της γνώμης του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, λαμβάνοντας υπόψη τις
απόψεις του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και με το βαθμό ωριμότητας του.
2. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει ιδίως να δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να ακούγεται σε οποιαδήποτε
διοικητική ή δικαστική διαδικασία που το αφορά, είτε άμεσα είτε μέσω ενός εκπροσώπου ή ενός
αρμόδιου οργανισμού, κατά τρόπο συμβατό με τους διαδικαστικούς κανόνες της εθνικής νομοθεσίας.

Άρθρο 13. Ελευθερία Έκφρασης
1. Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την
ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους,
ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική, γραπτή ή τυπωμένη, ή καλλιτεχνική ή με οποιοδήποτε
άλλο μέσο της επιλογής του. ... ..

Άρθρο 14. Ελευθερία Σκέψης-Θρησκείας
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα του παιδιού για ελευθερία σκέψης, συνείδησης και
θρησκείας. ... ..

Άρθρο 15 Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν τα δικαιώματα του παιδιού στην ελευθερία του να
συνεταιρίζεται και του να συνέρχεται ειρηνικά.
2. Δεν τίθενται περιορισμοί για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, εκτός από αυτούς που ορίζει
ο νόμος και που είναι αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία,

Άρθρο 16. Προσωπική ζωή
1. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην
ιδιωτική του ζωή, στην οικογένεια του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων
προσβολών της τιμής και της υπόληψης του.
2. Το παιδί δικαιούται να προστατεύεται από το νόμο έναντι τέτοιων επεμβάσεων ή προσβολών.

Άρθρο 17. Πρόσβαση σε πληροφόρηση
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν τη σημασία του έργου που επιτελούν τα μέσα μαζικής
ενημέρωσης και φροντίζουν ώστε το παιδί να έχει πρόσβαση σε ενημέρωση και σε υλικό, που
προέρχονται από διάφορες εθνικές και διεθνείς πηγές, ιδίως σ' αυτά που αποσκοπούν στην
προαγωγή της κοινωνικής, πνευματικής και ηθικής ευημερίας του, καθώς και της σωματικής και
πνευματικής υγείας του. Για το σκοπό αυτόν, τα Συμβαλλόμενα Κράτη:
α) Ενθαρρύνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διάδοση πληροφοριών και υλικού που
παρουσιάζουν κοινωνική και πολιτιστική χρησιμότητα για το παιδί που είναι σύμφωνα με το πνεύμα
του άρθρου 29.
β) Ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την παραγωγή, ανταλλαγή και διάδοση πληροφοριών και
υλικού αυτού του τύπου, που προέρχονται από διάφορες πολιτιστικές, εθνικές και διεθνείς πηγές.
... ..

18. Γονική ευθύνη .. από κοινού

Άρθρο 19. Κακομεταχείριση - Παραμέληση
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και
εκπαιδευτικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν το παιδί από κάθε μορφή βίας, προσβολής ή
βιαιοπραγιών σωματικών ή πνευματικών, εγκατάλειψης ή παραμέλησης, κακής μεταχείρισης ή
εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανόμενης της σεξουαλικής βίας, κατά το χρόνο που βρίσκεται υπό την
επιμέλεια των γονέων του ή του ενός από τους δύο, του ή των νομίμων εκπροσώπων του ή
οποιουδήποτε άλλου προσώπου στο οποίο το έχουν εμπιστευθεί.

2. Αυτά τα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν, όπου χρειάζεται, αποτελεσματικές
διαδικασίες για την εκπόνηση κοινωνικών προγραμμάτων, που θα αποσκοπούν στην παροχή της
απαραίτητης υποστήριξης στο παιδί και σε αυτούς οι οποίοι έχουν την επιμέλειά του, καθώς και για
άλλες μορφές πρόνοιας και για το χαρακτηρισμό, την αναφορά, την παραπομπή, την ανάκριση, την
περίθαλψη και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους στις περιπτώσεις κακής μεταχείρισης του παιδιού
που περιγράφονται πιο πάνω, και όπου χρειάζεται, για διαδικασίες δικαστικής παρέμβασης.
..

Άρθρο 28 Εκπαίδευση
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση και, ιδιαίτερα, για
να επιτευχθεί η άσκηση του δικαιώματος αυτού προοδευτικά και στη βάση της ισότητας των ευκαιριών:

Άρθρο 29 Στόχοι της εκπαίδευσης
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αποσκοπεί:
α) Στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και στην πληρέστερη δυνατή ανάπτυξη των
χαρισμάτων του και των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του.
β) Στην ανάπτυξη του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδες ελευθερίες και
για τις αρχές που καθιερώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
γ) Στην ανάπτυξη του σεβασμού για τους γονείς του παιδιού, την ταυτότητά του, τη γλώσσα του και τις
πολιτιστικές του αξίες, καθώς και του σεβασμού του για τις εθνικές αξίες της χώρας στην οποία ζει, της
χώρας από την οποία μπορεί να κατάγεται και για τους πολιτισμούς που διαφέρουν από το δικό του.
δ) Στην προετοιμασία του παιδιού για μία υπεύθυνη ζωή σε μία ελεύθερη κοινωνία μέσα σε πνεύμα
κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φυλών και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις
εθνικιστικές, εθνικές και θρησκευτικές ομάδες και στα πρόσωπα αυτόχθονης καταγωγής.
ε) Στην ανάπτυξη του σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον.
2. Καμία διάταξη του παρόντος άρθρου ή του άρθρου 28 δεν μπορεί να ερμηνευτεί με τρόπο που να
θίγει την ελευθερία των φυσικών ή νομικών προσώπων για τη δημιουργία και τη διεύθυνση
εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι εκφρασμένες στην παράγραφο 1 του
παρόντος άρθρου αρχές και ότι η παρεχόμενη στα ιδρύματα αυτά εκπαίδευση θα είναι σύμφωνη με
τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα έχει ορίσει το Κράτος.

'Aρθρο 37 Βασανιστήρια & στέρηση ελευθερίας
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επαγρυπνούν ώστε:
α) Κανένα παιδί να μην υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε άλλες σκληρές, απάνθρωπες ή
εξευτελιστικές τιμωρίες ή μεταχείριση. ... ..
β) Κανένα παιδί να μην στερείται την ελευθερία του κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. ... ..

Άρθρο 39 Επανένταξη - Αποκατάσταση
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν τη σωματική και
ψυχολογική ανάρρωση και την κοινωνική επανένταξη κάθε παιδιού θύματος: οποιασδήποτε μορφής
παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, βασανισμού ή κάθε άλλης μορφής σκληρής,
απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας ή ένοπλης σύρραξης.
Η ανάρρωση αυτή και η επανένταξη γίνονται μέσα σε περιβάλλον, που ευνοεί την υγεία,
τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του παιδιού.

Άρθρο 41 Κατοχύρωση
Καμιά από τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης δεν θίγει διατάξεις ευνοϊκότερες για την
πραγματοποίηση των δικαιωμάτων του παιδιού και οι οποίες είναι δυνατόν να περιέχονται:
α) Στη νομοθεσία ενός Συμβαλλόμενου Κράτους ή
β) Στο ισχύον για το Κράτος αυτό διεθνές δίκαιο.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
Άρθρο 42
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν να κάνουν ευρέως γνωστές τόσο στους ενήλικες όσο
και στα παιδιά, τις αρχές και τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης με δραστήρια και κατάλληλα μέσα

σημειωση η σύμβαση δεν εχει επικυρωθεί απο τις ΗΠΑ και τη Σομαλια.....

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μέσα στις εκατοντάδες παγκόσμιες σήμερα Κυριακή 16 Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1995 ως μια αναγκαιότητα σε μια κοινωνία όπου η αδιαλλαξία εκδηλώνεται κάθε μέρα κάτω από νέες μορφές. Αυτή η αδιαλλαξία φαίνεται να επιδεινώνεται από τις οικονομικές κρίσεις που έχουν προκαλέσει σαν συνέπεια συμπεριφορές αποκλεισμού των μεταναστών και όλων εκείνων που χαρακτηρίζονται ως «διαφορετικοί».
Όμως πέρα από την σημαντική παράμετρο της καθιέρωσής της θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική ημέρα γιατί γιορτάζουν όλοι σχεδόν οι Έλληνες .
Όλοι μας σε κάποιες στιγμές της ζωής μας υπήρξαμε πολύ ανεκτικοί. Ανεκτικοί στη Βλακεία, ανεκτικοί στην υποκρισία ,ανεκτικοί στην εκμετάλλευση ,ανεκτικοί σε τόσα και τόσα. Γιατί άραγε ;
Με την λέξη ανεκτικότητα μου ήρθαν διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στο νησί μας , για τα οποία όλοι(;) αδιαφορούμε ,είτε γιατί δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με ίντριγκες και γεγονότα που μας χαλάνε τη διάθεση είτε γιατί φοβόμαστε να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, είτε για πολλούς άλλους λόγους.
Είμαστε λοιπόν ανεκτικοί εδώ στη Σύρο με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος ,τουλάχιστον στα χωριά , με τις αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος , όπως επίσης και με την καρκινογόνο κάπνα που βγάζει το εργοστάσιο της ΔΕΗ(αλήθεια στη Μήλο είδα να έχουν τοποθετηθεί ειδικά φίλτρα εδώ γιατί όχι(;)
Είμαστε ανεκτικοί με τα σωματίδια από μπογιά που είναι γεμάτα τα αυτοκίνητα μας και «γρατζουνάνε» πάνω στα τζάμια οι υαλοκαθαριστήρες και ποιος ξέρει σε τη ποσότητα υπάρχουν στα πνευμόνια μας....(αλήθεια από που προέρχονται;) Είμαστε ανεκτικοί με τα απόβλητα της αμμοβολής του ναυπηγείου που άσχετα με το ποιος φταίει για την μη διευθέτηση της διαδικασίας αποβολής των εξακολουθούν να μολύνουν φανερά-κρυφά το νησί μας.
Είμαστε ανεκτικοί όταν βλέπουμε να μας γράφουν οι Λιμενικοί και Δημοτικοί αστυνόμοι στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης και να μην κάνουν τίποτα για τα τροχοφόρα που παρκάρουν στα πεζοδρόμια ,σε πεζόδρομους (δεν αναφέρω την κατάληψη από τραπεζάκια κλπ) και στο κράσπεδο του λιμανιού.
Είμαστε ανεκτικοί που χρόνια τώρα ακούμε για τις φθορές του χρόνου στο Μαυσωλείο και δεν έχει γίνει τίποτα.
Είμαστε ανεκτικοί με τις πάσης φύσεως ράμπες στα επισκευασμένα σκαλοπάτια της πόλης μας για διάφορα έργα, που ξεχνούν να τις αφαιρέσουν.
Είμαστε ανεκτικοί με τις διοικήσεις των κληροδοτημάτων που δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν την ολοκληρωτική καταστροφή των κτιρίων αυτών.
Ακόμη είμαστε ανεκτικοί τα πρωινά στις διασταυρώσεις των εισόδων της πόλης , που υπέρμετρη κίνηση και διάφορα έργα και στις δυο πλευρές του δρόμου καθιστούν κόλαση την οδήγηση.
Και σε πόσα άλλα δεν είμαστε ανεκτικοί.......
Τουλάχιστον ας είμαστε γνώστες της ανεκτικότητάς μας και ίσως και της ανοησίας μας. Και αυτό μπορεί και να είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξει κάτι στη ζωή μας στο μέλλον. Κάποτε έρχεται η μεγάλη έκρηξη, ο μεγάλος θυμός, το μεγάλο "μπαμ" κοινώς και όλα αλλάζουν χρώμα. Γίνονται κόκκινο της φωτιάς και εσύ ταύρος σε παζάρι γυαλικών ή γίνονται θολά γκρίζα ή καφέ της αηδίας και αποφασίζεις να φύγεις τρέχοντας για να μην λερωθείς περισσότερο.....
Στο όνομα λοιπόν των ΑΝΕΚΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ειδικά των Συριανών ας κάνουμε την ευχή πως όλα θα γίνουν καλύτερα κάποτε στη ζωή μας ειδικά αν ανεχόμαστε λιγότερα και καταλαβαίνουμε περισσσότερα.
(σταλθηκε σαν επιστολη και δημοσιευθηκε στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ 14/11/08)

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Φόβος, σαστιμάρα και βλακεία.
oι τρεις μεγάλες αρετές του πολίτη.

Όπου ριζώσει αυτή η τριάδα
ο Νόμος έχει δύναμη και ο λαός ζει ευτυχισμένος.
...
Όσο λιγότερο σκέφτεται τόσο πιο μυαλωμένος ο πολίτης, και όσο λιγότερο μιλά τόσο πιο λεύτερος

Κώστας Βάρναλης

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΟΙ ΟΚΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ

"Οσο η Αγγλία και η Γαλλία ήταν οι πρωταπόστολοι της βιομηχανίας μεσα στις χώρες τις καθυστερημένες στην τεχνική τους ανάπτυξη,κι όσο αυτές μπορούσανε να πουλούνε στους γείτονες των το μαλλί τους, το βαμβάκι τους και τις μηχανές τους καθώς και σωρό πράγματα πολυτελείας,σε τιμές που επιτρέπανε να πλουτούν αυτές στη ράχη της πελατείας των,-ο εργάτης μπορούσε να παρηγοριέται με την ελπίδα ότι θάρθει η ώρα του να προσκαλεσθεί κι αυτός να πάρει το μερτικό του στο πλιάτσικο ,ολένα και πιο πολύ.Οι καθυστερημένες χώρες αρχίσανε κι αυτές με την αράδα τους,από δω και κάμποσα χρόνια να ΄χουνε μεγάλη παραγωγή από βαμβακερά ,από μάλλινα,από μεταξωτα και από είδη πολυτελείας.Σε μερικούς μάλιστα κλάδους της βομηχανίας προχώρησαν αυτές πιο πολύ -και χωρίς να πούμε για το εμπόριο σε μακρινούς τόπους,όπου συναγονίζονται τις πρεσβύτερες αδελφές τους-αρχίσανε τώρα πια να κάνουνε συναγωνισμό σ΄αυτές μέσα στις ίδιες τους αγορές.Σε λίγα χρόνια ,η Γερμανία,η Ελβετία ,η Ιταλία ,οι Ενωμένες πολιτείες γινήκανε χώρες μεγάλης βιομηχανίας.Το Μεξικό ,οι Ινδίες ,πες ακόμη και η Σερβία προχωρούνε και αυτές κουτσένοντας και -τι θα γίνει σαν ο Κινέζος αρχίζει να μιμείται υο Γιαπωνέζο κάνοντας και αυτός Βιομηχανία για την παγκόσμια αγορά?
Απ΄όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα πως οι βιομηχανικές κρίσεις,που η συχνότης τους και η διάρκεια τους όσο πάει και αξαίνουνε,καταντήσανε σε πολλές βιομηχανίες χρόνια δεινά...........
Κι αν αυτός ο πόλεμος δεν έχει ξεσπάσει ακόμα,τούτο κυρίως συμβαίνει γιατί οι μεγάλοι οικονομικοί κύκλοι βρίσκουν ίσως πιο επίκερδο σ΄αυτούς το να χρεώνονται ολοένα τα Κράτη όσο πάει και πιο πολύ.Αλλά την ημέρα που οι μεγάλοι τραπεζίτες θα λογιαζουνε πιο κέρδος τους να ξεσπάσει ο πόλεμος,τ ΄ανθρώπινα κοπάδια θα εξαπολυθούν εναντίον άλλων κοπαδιών και θ΄αλληλοσκοτωθούνε για να κανονίσουν τους λογαριασμούς των αφεντάδων χρηματιστών του κόσμου τούτου.
Ολα είναι έτσι αλυσοδεμένα,όλα εξαρτιόνται από το τωρινό οικονομικό σύστημα κι όλα συντρέχουνε στο να κάμουν αναπόφευχτο τον ξεπεσμό της βιομηχανικής και εμπορικής οργάνωσης,που μας κυβερνάει.Η διάρκεια της δεν είναι πια παρά ζήτημα καιρού-και επιθετικής ενέργειας εκ μέρους μας! Οι οκνοί δεν κάνουνε την ιστορία: την υφίστανται!"
(Π.Κροπότκιν Η ΑΝΑΡΧΙΑ εκδόσεις Ηριδανός)
Τα σχόλια και οι συνειρμοί δικοι μας....