Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΙΕΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ vs ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

αντιγραφη από http://silia.wordpress.com/
Διάβασα την είδηση σε τοπική εφημερίδα

Πρωτοφανές . Μουσουλμάνα Ελληνίδα υπήκοος , κατέφυγε στα Δικαστήρια και κέρδισε την επιμέλεια των 4 της παιδιών , ερχόμενη σε αντίθεση , με την απόφαση του τοπικού Μουφτή .
Ο τοπικός Μουφτής , βγάζοντας το διαζύγιο αποφάσισε να δώσει την επιμέλεια των δυό μικρότερων παιδιών στην μητέρα , και των δύο μεγαλύτερων (ένα κορίτσι 13 και ένα αγόρι 10 ετών) στον πατέρα . Η γυναίκα προσέφυγε στα Αστικά Δικαστήρια για να κερδίσει την επιμέλεια και των 4 ανήλικων παιδιών της , επικαλούμενη το γεγονός , ότι τα παιδιά υπέφεραν στα χέρια του πατέρα , δεν είχαν καμία προοπτική μόρφωσης , (αφού ο ίδιος διέκοψε τις σπουδές τους στο σχολείο) , ήταν ο ίδιος άνεργος , και με σοβαρά προβλήματα υγείας (προσκομίστηκε χαρτί από το ΙΚΑ , ότι είναι αλκοολικός με ψυχωτικές διαταραχές) . Με τα ασφαλιστικά μέτρα και με την τακτική διαδικασία , το πρωτοδικείο της …. (αναφέρεται η πόλη των τεκταινομένων) δικαίωσε την γυναίκα , κόντρα στην απόφαση του Μουφτή και παρέδωσε και τα 4 ανήλικα παιδιά στην μητέρα τους ….
Η είδηση στον τοπικό τύπο , συνεχίζεται με σχόλια και περιγραφές των δικηγόρων των δύο πλευρών , καθώς και των δημοσιογράφων και τοπικών παραγόντων … μπλα μπλα μπλα … κλπ…κλπ…

—————————————————————————–
Δεν θα σχολιάσω την είδηση , ούτε τις σχέσεις των ανθρώπων με τα θρησκευτικά τους συστήματα , ούτε από εθνικιστική , θεολογική , κοινωνική , μορφωτική σκοπιά … δεν θα σχολιάσω τις σχέσεις και τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα , ή … ανάμεσα στους γονείς , ή το πόσο πιστοί πρέπει να είμαστε στους Νόμους τους θρησκευτικούς , της Πολιτείας , ή της Παράδοσης …
Δεν θα σχολιάσω ΤΙΠΟΤΑ … Δεν ήταν άλλωστε αυτός ο σκοπός μου …
Θα κάνω όμως κάτι άλλο : Όταν διάβασα αυτή την είδηση , την περιέφερα στο πλούσιο (αριθμητικά) μουσουλμανικό φιλικό μου περιβάλλον και σταχυολόγησα τις σκέψεις , τους συνειρμούς , τις γνώμες , τις αντιρρήσεις , τους συλλογισμούς , τις εκδοχές , τις απόψεις , τις ιδέες και τα συμπεράσματα τους …. Και έτσι αυτούσια σας τις παραθέτω …
Η κρίση , … δική σας :
1) Kανένας Νόμος δεν είναι πάνω από τον Νόμο του Θεού … Και λάθος να νομίζουμε ότι έκανε ο Μουφτής , πρέπει να σιωπούμε … (Άντρας 53 ετών - Πανεπιστημιακή μόρφωση)
2) Μια χαρά τα μοίρασε ο Μουφτής … Τα παιδιά είναι του … πατέρα τους . Η μάνα τα “φιλοξενεί” στο κορμί της … Ντροπή της που πρόσβαλε τον Σοφολογιώτατο , αν και αυτός τις έδωσε έστω και τα δύο παιδιά , στερώντας τα από τον άντρα … (Γυναίκα 38 ετών-μητέρα κόρης , - Πανεπιστημιακή μόρφωση)
3) Μια χαρά θα ζούσαν τα παιδιά με τον μπαμπά τους κι ας μην δούλευε … Θα τα πρόσεχε η νέα του γυναίκα … Ενώ ο νέος πατέρας θα … έβλεπε ερωτικά την κόρη (13 ετών !!! ) και δεν θα φρόντιζε για να βρει καλή δουλειά και να κάνει καλό γάμο ο γιός (Άντρας 64 ετών , μόρφωση Δημοτικού σχολείου) .
4) Η … Κυβέρνηση φταίει … Αν δεν διόριζε αυτή , όποιον Μουφτή θέλει , και τον διαλέγαμε εμείς , όπως … όρισε ο Αλλάχ , δεν θα ακούγονταν τώρα αυτά τα “ρεζίλια” … (Άντρας 59 ετών -μόρφωση Δημοτικού σχολείου)
5) Ακούς εκεί … γυναίκα στα Δικαστήρια … Θα είχε μάλλον γκόμενο τον δικηγόρο … Κόλπα για να μειώσουν την δύναμη του Ισλάμ … (Γυναίκα 51 ετών - αγράμματη)
6) Επιτέλους … ακούστηκε και η φωνή μιας γυναίκας … Ποιός ξέρει τι ξύλο έτρωγε … Και ξύλο , και να χάσει τα παιδιά της … ε, δεν τρώγεται με τίποτα … Μην πείς σε κανέναν τί σου είπα … (γυναίκα 26 ετών - μόρφωση Δημοτικό σχολείο) .

7) Τί θα πει “Ήταν τρελλός με χαρτί απ’ τον γιατρό” ;… Ξέρω εγώ . Το χαρτί το είχε πάρει , πληρώνοντας τους γιατρούς , για να παίρνει σύνταξη , γιατί ποιός ζει με ένα μεροκάματο σήμερα πια ;… Μια χαρά ήταν … Όταν έφυγε η λεγάμενη , θυμήθηκε πως είχε ο άντρας της “χαρτί τρελλού” ;… Μόνο και μόνο για να του πάρει τα παιδιά του ;… Αλλά τί περιμένεις … Έλληνες Δικαστές … Ας ήταν στην Τουρκία …και θα σού’λεγα . (Άντρας 45 ετών -Γυμνασιακή μόρφωση)
8 ) Τί τα ψάχνεις ρε Σίλια ;… Τί πας να μας πεις ;… Πως ο Δεσπότης σας είναι καλύτερος ;… Εσένα δηλαδή δικαίως σε αφόρισε ;… Όλοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάποτε κάνουν και λάθη … Και στο κάτω της γραφής , στα ίσα τα μοίρασε τα παιδιά ο Μουφτής , που κι αυτός … άνθρωπος είναι … Τα πιο μικρά στην μάνα για να τα μεγαλώσει και τα μεγάλα στον πατέρα τους για να έχουν “πρόσωπο” στην κοινωνία (; ) και να τον φροντίζουν (! ) , που τον εγκατέλειψε η γυναίκα του … (Άντρας 58 ετών - Πανεπιστημιακή μόρφωση) .
9) Μη δίνεις σημασία κυρά-Άννα σε δαύτους … Κιπτήδες (γύφτοι) είναι … Αυτοί για ένα ευρώ ή ένα γ@%$^ι , και την μάνα τους θα ρεζίλευαν … όχι τον Μουφτή … Τους δίνει ο Μουφτής λεφτά ;… όχι … Οι Δικαστές όμως ;… ξεφτίλες … το είπε και η … τηλεόραση (πως είναι ξεφτίλες) . (Άντρας 55 ετών , αγράμματος) .
10) Τα παιδιά , είναι της μάνας τους … Ποιός τα γεννάει τα παιδιά ;… η μάνα τους … Άμα θέλει τα … πνίγει … δικά της είναι … Γεννάει ο Μουφτής παιδιά ;… κοιλοπονάει ;… όχι … Κανείς άντρας , δεν κοιλοπονάει … τά’ χουν γραμμένα οι άντρες τα παιδιά … εκεί που … τους γαργαλάει σαν τα φτιάχνουν … Άλλη γυναίκα παίρνουν … άλλα παιδιά φτιάχνουν … Άσε που ποτέ δεν ξέρουν …ποιός τα φτιάχνει … Μόνο να σουρώνουν και να δέρνουν ξέρουν … Όχι , αν δεν το ξέρεις … ρώτα και την … Παναγία σας … Αυτή ξέρει , αυτή κοιλοπόνεσε … όχι ο Θεός σας … (Γυναίκα 48 ετών , αγράμματη) .

Κάπου πιο πάνω έγραψα :”Η κρίση , δικιά σας” … Θα ήθελα πριν κρίνετε , (και πρίν αρχίσει να διαμαρτύρεται και ο φίλος μου ο Μούργος , για … απόκρυψη στοιχείων) να σας προειδοποιήσω να λάβετε υπ’ όψη σας , ότι , απ’ αυτούς τους ανθρώπους , που σταχυολόγησα τα παραπάνω , άλλοι όπως είναι γνωστό , είναι άντρες ή γυναίκες , νέοι , ή λιγότερο νέοι , μορφωμένοι , ή όχι , αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν , όπως η πολιτική τους τοποθέτηση , η καταγωγή , το άν είναι γονείς ή όχι , καθώς και το επάγγελμα , ή η οικονομική τους κατάσταση ….
Κάποιος από αυτούς , είναι πολιτευτής , και κάποιος άλλος … ψυχικά ασθενής …

TO ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΟΝ (υπό την έννοια της ψηφοθηρίας)


Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες που ένας μη «ιθαγενής» τόλμησε να διεκδικήσει το συνταγματικώς καταχωρημένο δικαίωμα του να ζήσει όπου του αρέσει .
Τόλμησε ακόμη επειδή τον ενοχλούσε στην αισθητική του αλλά και στην ψυχική του ισορροπία κάτι , να διαμαρτυρηθεί και να καταφύγει, εκεί που ευτυχώς όλοι μπορούμε σε μία δημοκρατική κοινωνία ,στη Δικαιοσύνη.Το τι άκουσε τόσο αυτός όσο και όσοι τον υπερασπίστηκαν και συμμερίστηκαν τους προβληματισμούς του είναι γνωστό σε όλους τους Συριανούς (ντόπιους και «ξένους»)
Αναφέρομαι στα γεγονότα της Ανω Σύρου και όσα γράφτηκαν στον τοπικό τύπο σχετικά με αυτό το θέμα.
Τόλμησε και η γραμματέας της Ν.Ε του ΣΥΝ να πει τη γνώμη της -που συμφωνώ απόλυτα μαζί της (και δεν είμαι «ξένος»)-και δέχτηκε και αυτή με τη σειρά της τη λαϊκίζουσα επίθεση απο το μέλος του Δ.Σ της Ανω Σύρου κ. Παύλο Ραουζαίο ,αλλά σχολιάστηκε αρνητικά η τοποθέτησή της ,«αλά καφενέ» ,και από άλλους μεγαλόσχημους του Δήμου Ανω Σύρου που ουτε καν κατοικούν στην Ανω Σύρο...
Γενικα με ενοχλεί αυτή η τοπικιστική νοοτροπία και η αντιμετώπιση όλων όσων οφείλουν και πρέπει να εκφέρουν άποψη ,σαν «ξένοι» .
Το νησί μας αν δεν ήταν αυτοί (εμείς) οι ξένοι θα ήταν ένα άσημο νησάκι ,γιατί νησάκι είμαστε, που θα μας είχαν ανακαλύψει πρόσφατα οι «επενδυτές» τους οποίους και θα προσκυνούσαμε για το χρήμα τους.
Το θέμα όμως δεν είναι τι λένε και κάνουν οι «ξένοι» αλλα τι λέμε και κάνουμε εμείς οι «Συριανοί» που υποτίθεται ότι νοιαζόμαστε- τρομάρα μας- για το τόπο μας .
Να μου πείτε εδώ δεν ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας και την υγεία μας θα ενδιαφερθούμε για το τόπο μας?
Ποιος μιλησε ή μιλάει για την μόλυνση απο διαφορες πηγές του νησιού μας...?
Για την καρκινογόνο αμμοβολή και τα υφαλοχρώματα ?,για τα φυτοφάρμακα στην αγροτική παραγωγή? ,για το κάψιμο καθε φθινόπωρο των ναυλον απότα θερμοκήπια και τις διοξίνες που αναπνέουμε τοτε οσοι έχουμε την τυχη να ζούμε στην εξοχή και στο «καθαρό περιβάλλον»?
Ποιος ενδιαφέρθηκε για την ποιότητα του νερού στα τοπικά δίκτυα?
Ποιος αναρωτήθηκε «μα γιατί στις Κυκλάδες ,δεν έχουμε ΚΤΕΟ ?» και ποιος νοιάστηκε τι γίνονται και πως διαχειρίζονται οι τόσοι καταλύτες απο τα χιλιάδες αυτοκίνητα που κυκλοφορούν?
Η Νομαρχία-η κυρίως υπεύθυνη- αλλα και όλοι μας αδιαφορούμε παγερά μεν σφυρίζοντας αδιάφορα δε.
Στην δε αισθητική του περιβάλλοντος επικρατεί το έλα να δείς....
Αραγε στην Ανω Σύρο που έγινε το θέμα αλλά και σε όλο το νησί δεν βλέπει ο καθένας μας την περίεργη αισθητική ,δυστυχώς πολλών, συμπολιτών μας?
Αλλά ο Ωχβρεαδελφισμός μας μας κάνει και σιωπούμε σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα στο στενό μας περιβάλλον μόνο.
Σου αρέσει κ. Ραουζαίο και φίλε Μέμη το σπίτι στη φωτογραφία?





Ταιριάζει στο μεσαιωνικό χαρακτήρα της Άνω Σύρου?
Τι κάνει ο Δήμος?
Οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις του νησιού προσπαθούν και έχουν πετύχει πολλά αλλα εχουν να αντιμετωπίσουν ενα σχεδόν ολόκληρο νησί εναντίον των και τα αριστερα κόμματα και πιο πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ μεχρι τώρα ενω έχει κάνει τόσους πολλούς αγώνες για το περιβάλλον εδω σε τοπικό επίπεδο πάσχει από το «πολιτικώς ορθόν» που μεθερμηνεύεται «βγάλε το σκασμό γιατί θα χάσεις ψήφους»....
Όμως το πολιτικώς ορθόν με τη λογική της ψηφοθηρίας είναι αντίπαλος με την Αριστερά.
Αντίσταση και πάλη είναι ένα από τα αριστερά συνθήματα .Ένα είδος αντίστασης είναι και η καταγγελία κάθε προσπάθειας που θέλει να μας στερήσει αυτονόητα δικαιώματα μας αλλά δεν φτάνει μόνο η αντίσταση ,θέλει και πάλη ενάντια σε όσους δεν έκαναν και δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Ευτυχώς για μας υπάρχει και η φάκα για τους τοπάρχες που ξερογλύφονται για το τυρί .Και όσο και να χτυπιέται ο ποντικός μέσα στη φάκα (χαρακτηρισμός μεσαιωνικού οικισμού για την Ανω Σύρο και Ιστορικό μνημείο για την Ερμούπολη αλλά κλπ ) το μόνο που έχει να περιμένει είναι το ποικιλότροπο τσιτσίρισμά του....
Τελειώνω με το Ευτυχώς που υπάρχει και το Συμβούλιο της Επικρατείας και χαλάει τη μαρμίτα όσων θέλουν τα ξεχάσουν το ένοχο παρελθόν των.
Οσο για μας τους υπόλοιπους τους βυθισμένους στην μακαριότητα της αδιαφορίας μας , υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας και τελικά «των οικιών υμών εμπιπραμμενων ημείς αδομεν». ...

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ

Ξεκίνησα από Σύρο Τρίτη 7 το πρωι με το Αιολος Κεντερης για Μήλο.Προγραμματισμένη αφιξη του στη Μήλο ήταν 12:20 αλλα έφτασε όπως φτανει πάντα 13:30.
Αυτή η μόνιμη καθυστέρηση (το ειδα στο syrosobserver να πηγαίνει και με 12,5 μίλια )προφανώς δεν προβληματίζει καμμιά λιμενική αστυνομία αλλα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους της Σερίφου της Σιφνου και της Κιμώλου γιατι αν έφτανε την προγραμματισμένη ώρα του θα προλάβαιναν και την Δ.Ο.Υ και το ΙΚΑ  και θα επέστρεφαν στα νησιά τους με το ίδιο που έχει απόπλου 16:20.
Σε κάθε περίπτωση εγω δεν αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα και στις 16:20 εφυγα με το ίδιο για Σιφνο με πρόγραμμα να φτασω στις18:10 και να φυγω απο Σιφνο τα μεσάνυχτα για Σαντορίνη με το Ρομίλντα .Φτάσαμε με τη σχετικη παντα καθυστέρηση στη Σίφνο (18:30) αποβιβάστηκα και σε λίγη ώρα μαθαίνω τα "καλά" νέα ότι το Ρομίλντα είναι ανεκτέλεστο .Τρελλάθηκα, ο καιρός προβλέπεται να ειναι 8 -9 μποφώρ και πλοίο διαφυγής (αν γίνει το δρομολογιο)εχει την Πέμπτη το μεσημέρι ,δηλαδή Συρο θα είμαι Παρασκευή μεσημέρι και χωρις να έχω κανει την εργασία μου στη Σαντορίνη.
Αλαλουμ .Καμμια δικαολογία για το Ρομίλντα . Εμαθα οτι αρνηθηκε ο Αγούδημος να κανει το δρομολόγιο γιατι δεν έχει χρήματα να αγοράσει πετρελαιο(η ΕΚΟ που "εξυπηρετεί"τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, από τον Σεπτέμβριο του 2008 θέλει cash τα χρήματα και ο Αγούδημος έχει να πληρωθεί από το κράτος για τις επιδοτήσεις όπως λενε στην εταιρεία του πανω από 1 χρόνο ,επαθε λοιπόν ταπηροκρανίωση και έδεσε το πλοίο....)
Αυτα για την Οδύσσεια μου αλλα και τόσων άλλων
 εν έτει 2009 ...
Παραθέτω  ερώτηση του βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Δρίτσα σχετική με τις επιδοτησεις και τα συμπεράσματα  δικά σας...


Γόνιμες για το καρτέλ των ακτοπλόων οι «άγονες» γραμμές;

Ερώτηση Θ.Δρίτσα προς τον Υπουργό ΕΝΑΝΠ
Το Υπουργείο Ε.Ν.Α.Ν.Π. προκήρυξε το Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2008 επαναληπτικούς διαγωνισμούς για την κάλυψη των «άγονων» ακτοπλοϊκών γραμμών για το 2009 με μισθώματα ανά δρομολόγιο αυξημένα κατά 15-40% έναντι εκείνων των αρχικών διαγωνισμών του Απριλίου 2008, τα οποία με τη σειρά τους ήταν ήδη αυξημένα κατά 30-40% αυτών που ίσχυσαν τη διετία 2007-2008. Να σημειωθεί ότι η παραπάνω σύγκριση γίνεται για τα παλαιά πλοία της «κατηγορίας 5», δηλαδή για πλοία ηλικίας συνήθως μεγαλύτερης των 30 ετών που λειτουργούν σήμερα μόνο χάρη στην Υπουργική Απόφαση του πρώην Υπουργού κ. Κεφαλογιάννη το καλοκαίρι του 2006 που κατήργησε το όριο ηλικίας των 30 ετών.

Κατά το Υπουργείο, ο λόγος για τις σωρευτικές αυτές αυξήσεις της τάξης του 50% έως και 100% (!!) ήταν οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων εντός του 2008 λόγω της αναρρίχησης της τιμής του πετρελαίου έως και 140 δολάρια το βαρέλι το περασμένο καλοκαίρι.

Παραδόξως όμως και στους νέους επαναληπτικούς διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν και είτε διεξήχθησαν στις 26/1/2009 (γραμμές πρώην Υπουργείου Ε.Ν.), είτε θα διεξαχθούν στις 11/3/2009 («άγονες» γραμμές πρώην Υπουργείου Αιγαίου) παραμένουν τα ίδια αυξημένα μισθώματα ανά δρομολόγιο, παρότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σήμερα στο ένα τρίτο, δηλαδή γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι. Κατά συνέπεια το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει επιδοτήσεις ανά δρομολόγιο για το 2009 αυξημένες κατά 50-100% εκείνων που πλήρωσε για τις ίδιες γραμμές το 2007 και για τα ίδια παλαιά πλοία, ενώ οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες κατά 30-40% αυτών που ίσχυαν τότε (60-70 δολάρια το βαρέλι).

Η παραπάνω υπερτιμολόγηση των μισθωμάτων είναι ακόμα περισσότερο επαχθής για το Ελληνικό Δημόσιο δεδομένου ότι σε περίπτωση αύξησης της τιμής του πετρελαίου σε επόμενα έτη, τα μισθώματα θα αναπροσαρμοσθούν ανάλογα βάσει της ρήτρας καυσίμου που προβλέπεται στην προκήρυξη για τις πολυετείς συμβάσεις.

Δεδομένου ότι οι δαπάνες των επιδοτήσεων για τις «άγονες» γραμμές το 2009, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του κ. Υπουργού, θα φθάσουν τα 100 εκατ. Ευρώ διπλασιαζόμενες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, η εν λόγω υπερτιμολόγηση των μισθωμάτων θα βλάψει το Ελληνικό Δημόσιο προσπορίζοντας όφελος δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ στο γνωστό καρτέλ των εφοπλιστών που καρπούνται τις επιδοτήσεις των «άγονων» γραμμών.

Με βάση τα παραπάνω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Θα προχωρήσει σε κατακύρωση των διαγωνισμών ή/και θα προβεί σε απευθείας αναθέσεις για την κάλυψη των «άγονων» γραμμών με τα εν λόγω μισθώματα ή θα τα αναπροσαρμόσει για να αντανακλούν τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές καυσίμων που επικρατούν σήμερα προασπίζοντας κατʼ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θοδωρής Δριτσας

ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ

ΘΑ ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ?

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΛΕΟΣ....

Ενας νομός 6 νοσοκομεία...προς το παρόν...
Ειναι απίστευτο το πως δίνουν ελπίδες οι διάφοροι μαυρογιαλούριδες αλλα και οι γκορτσοι στους νησιώτες για την δημιουργία νέων Νοσοκομείων .Σε μια εποχή -που κραταει δεκαετίες-που καθημερινά βλέπουμε τα προβλήματα στο χωρο της υγείας να οξύνονται με τα ράντζα στα περισσότερα νοσοκομεία να θυμίζουν εικόνες της δεκαετίας του 80 ,με στοιχειώδες νοσηλευτικό προσωπικό και μάλιστα στα όρια τρέλλας-όπως το ίδιο υποστηρίζει-είναι νομίζω καθαρά πολιτικάντικο να μοιράζονται υποσχέσεις και να εγκαινιάζονται οικόπεδα ως νοσοκομεία .Και ναι μεν οι Ναξιώτες στο γενικό προγραμματισμό τους και πολιτική τους για απογαλακτισμό τους από την Συρο με ελπίδα δημιουργίας Νομαρχίας Δυτικών Κυκλάδων (κάποια νύχτα στη Βουλή όπως συνέβη με την διάσπαση του Πρωτοδικείου Σύρου πριν 20 χρόνια περίπου),πέτυχαν και μπράβο τους την μετονομασία του κέντρου Υγείας σε Νοσοκομείο Νάξου και προσπαθούν να δημιουργήσουν Νοσοκομείο και θα δημιουργήσουν αλλά την σκυτάλη τώρα την πήραν και άλλα νησιά.
Η Θήρα απέκτησε τον θεμέλιο νοσοκομειακό λίθο της στις 9 Γενάρη 2009 (προυπολογισμου13,9 εκ,ευρώ)Στη Πάρο βρέθηκε ηδη το οικόπεδο οσονούπω και τα εγκαίνια για 40 κλινων νοσοκομείο όπως μας παραμυθιάζει ο ο ΝΔ βουλευτής κ. Βρουτσης την ιδια ώρα που αλλού έλεγε οτι το Νοσοκομείο Νάξου θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των γύρω νησιών...
Στην Τηνο με απόφαση του Το επαρχιακό Συμβούλιο στις 16/1/2009 αρχίζει ενέργειες για μετατροπή του Κ.Υ σε νοσοκομείο.....
Στην Ανδρο ο Επαρχος εξαγγέλει και εκεί την δημιουργία νοσοκομείου.
Στη Μηλο τη σκυταλη παίρνουν οι γιατροι του Κ.Υ Μήλου και εχει ενδιαφέρον η σχετικη επιστολή τους
"Μήλος 15/1/2009Προς: Επαρχιακό συμβούλιο Μήλου Αξιότιμοι κύριοι,Με μεγάλη μας ικανοποίηση παρακολουθούμε τις εξελίξεις - στο χώρο της Υγείας- που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στο νομό μας. Πριν από λίγο χρονικό διάστημα θεμελιώθηκαν δύο νέα νοσοκομεία, εκείνα της Πάρου και της Σαντορίνης και εγκαινιάστηκε το νοσοκομείο της Νάξου.Εξ αυτού ορμώμενοι εμείς, οι γιατροί του από πολλούς ξεχασμένου Κ.Υ. Μήλου, αισθανόμενοι τώρα μειονεκτικά εφ΄όσον για τόσα χρόνια προσφέρουμε μόνο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασθενείς του νησιού, θα θέλαμε με τις δικές σας ενέργειες τη δημιουργία νοσοκομείου και στη Μήλο, έτσι ώστε πριν τελειώσει η ασήμαντη καριέρα μας, να μας δοθεί η ευκαιρία να προσφέρουμε κι εμείς , όπως οι τυχεροί συνάδελφοί μας της Σαντορίνης-Πάρου και Νάξου, δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στους κατοίκους των υποβαθμισμένων Δυτικών Κυκλάδων. Οι γιατροί του Κ.Υ. Μήλου Αποστολόπουλος Ηλίας, Βαλλά Ευμορφία, Γεώργα Αννα, Δρίτσας Χαράλαμπος, Λάμπου Αθανάσιος, Σούλης Κωνσταντίνος"(εχουν χιούμορ, δεν έχουν?)
Μενουν μερικα ακομη νησια ....
Και στο γενικό χαμό ξυπνησε και η Συρος και ζητάει και αυτη με τη συρά της Νεο Νοσοκομείο...
Πρόταση
Αμεση μετονομασια όλων των κέντρων Υγείας σε νοσοκομεία (ετσι για το ψυχολογικο των σωβινιστών).
Τουλαχιστον 4 γιατροι(παθολογος,παιδίατρος,γυναικολόγος,μικροβιολόγος) σε καθε νέο νοσοκομείο.
Απαραίτητος εξοπλισμός (οχι σαν το κεντρο Υγειας Πάρου που σκόπιμα(?)δεν εχει βασικο εξοπλισμο και όλοι εξυπηρετουνται ακομη και για υπέρηχο στο διπλανο ιδιωτικο πολυιατρειο..)
2 επιτελικα μεγαλα νοσοκομεία Συρου και Ναξου πλήρως εξοπλισμένα και με μοναδα ενταντικής ,μαγνητικο και αξονικο τομογράφο και τεχνητού νεφρού που να λειτουργουν ομως...
Μπορείς δον Αβραμόπουλε?
Και επί πλέον τοπικό κυκλαδίτικο ΕΚΑΒ με 2 ελικόπτερα παντός καιρού 1 στη Σύρο και 1 στη Νάξο και ακόμη 2 ταχύπλοα σκάφη παντός καιρού .
Και όλα αυτά εδώ και τώρα, αλλιως θα μείνουμε με τις παράτες και τα όνειρα οτι σε λίγο στις Κυκλάδες θα έχουμε 6 νοσοκομεία ....και όλο θα προλαβαίνουν οι εκλογές τη λειτουργία τους κλπ, κλπ

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Προ; την κα ΥπουργόΑπασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Θέμα: «Δανεικοί εργαζόμενοι»
Δανεικοί εργαζόμενοι ή, πιο κομψά, «εργαζόμενοι προσωρινής απασχόλησης», είναι το νέο μοντέλο του ευέλικτου εργαζόμενου που προτιμάται σε Τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) και σε άλλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους (περισσότεροι από 50.000 στη χώρα μας) με συμβάσεις ενοικίασης, που, ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση εργασίας με μια εταιρεία Α- άμεσο εργοδότη, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία Β- έμμεσο εργοδότη. Το 2001 θεσπίστηκε στη χώρα μας και επίσημα (Ν.2956/2001) η λειτουργία εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ) υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Ελέγχου Προσωρινής Απασχόλησης. Εντούτοις, σήμερα, ακόμα και οι ελάχιστες προστατευτικές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου καταστρατηγούνται. Για παράδειγμα, ενώ το χρονικό όριο της ενοικίασης έχει οριστεί το 18μηνο (πέραν τούτου οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο μόνιμο προσωπικό του έμμεσου εργοδότη), οι επιχειρήσεις τούς απολύουν πριν συμπληρώσουν το 18μηνο και τους επαναπροσλαμβάνουν μετά από λίγους μήνες, ώστε να μην κατοχυρώνουν δικαιώματα.Ειδικότερα, στις Τράπεζες, οι «δανεικοί εργαζόμενοι», παρόλο που έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με τους μόνιμους υπαλλήλους, δεν καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ, καθώς προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι γραφείου και όχι ως υπάλληλοι τραπέζης, επομένως δεν έχουν καμιά από τις παροχές των τραπεζοϋπαλλήλων, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης (άρθρο 22 του Συντάγματος). Επιπλέον, η συνδικαλιστική τους ένταξη στα συνδικάτα που καλύπτουν μόνιμα εργαζόμενους στην επιχείρηση είναι αδύνατη και λόγω απειλής ένταξής τους στη «μαύρη λίστα» με κίνδυνο να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους, αλλά και επειδή τα καταστατικά των συνδικάτων δίνουν δικαίωμα ένταξης μόνο σε εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Η Τράπεζα, λοιπόν, έχοντας καλύψει τους πιο νευραλγικούς τομείς με «νοικιασμένους εργαζόμενους», έχει ανακαλύψει τον τέλειο απεργοσπαστικό μηχανισμό.Με βάση τα προαναφερόμεναΕρωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:· Δεδομένου ότι με το ισχύον καθεστώς καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία;· Συγκεκριμένα, προτίθεται να εξασφαλίσει το δικαίωμα να έχουν οι «δανεικοί υπάλληλοι» τις ίδιες απολαβές και παροχές που προβλέπονται για το προσωπικό της επιχείρησης που είναι ο έμμεσος εργοδότης τους;· Προτίθεται να επιβάλλει στις εταιρείες περιορισμό στο ανώτατο ποσοστό «δανεικών υπαλλήλων» που απασχολούν;· Πώς θα εξασφαλίσει στους εργαζόμενους το δικαίωμά τους να γίνονται μέλη των επιχειρησιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του νόμου 1264/82 ανεξάρτητα εάν εργοδότης τους είναι ο κύριος της επιχείρησης που τους απασχολεί ή τρίτος;· Έχουν γίνει έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και αν ναι, αιτούμεθα την κατάθεση των στοιχείων των ελέγχων του τελευταίου έτους.

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Η μεγάλη απάτη: Ενοικίαση – Δανεισμός – Εργολαβία - Εργατική Αριστερά (04.02.09)

Ενοικίαση-δανεισμός ή εργολαβία-outsourcing είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού με το οποίο πληρώνουν οι εργοδότες τους επισφαλώς εργαζόμενους υπαλλήλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μετά το τραγικό περιστατικό της Κωνσταντίνας Κούνεβα, έγινε περισσότερο γνωστό το πως δουλεύει το μεγάλο κόλπο.Ε ργαζόμενοι προσλαμβάνονται από την εταιρεία Α στην οποία όμως δεν δουλεύουν ούτε για μία ώρα. Από την πρώτη στιγμή της πρόσληψής τους τοποθετούνται στον έμμεσο εργοδότη, εταιρεία Β, σαν υπάλληλοι όμως δεύτερης κατηγορίας.Δεύτερη κατηγορία σημαίνει διαφορές στο ωράριο, στις μισθολογικές και άλλες αποδοχές, στις ημέρες άδειας. Οι νοικιασμένοι εργαζόμενοι στις Τράπεζες δεν καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ. Όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων διαγράφονται με μια μονοκοντυλιά και οι ενοικιαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο ωράριο από τους συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους, οι μισθοί ακολουθούν τις συμβάσεις της ΓΣΕΕ που είναι πολύ χαμηλότερες από τις κλαδικές και πολλά από τα επιδόματα δεν δίνονται. Η αρχή "ίση αμοιβή για ίση εργασία" δεν είναι αυτονόητη. Την ίδια στιγμή οι Τράπεζες εισπράττουν 28 δισεκατομύρια από το κράτος για οικονομική ενίσχυση.
Σε παιδικό σταθμό μεγάλου Οργανισμού (πρώην) Κοινής Ωφέλειας εργαζόμενη δασκάλα με πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας είναι δηλωμένη από τον εργολάβο στο ΙΚΑ σαν καθαρίστρια. Για τις δασκάλες-νηπιαγωγούς και για τις καθαρίστριες που απασχολεί ο ίδιος, πληρώνει τα μισά ένσημα. Καμία δεν τολμάει να μιλήσει, γιατί ελπίζει να ανανεώσει τη σύμβασή της τον επόμενο Σεπτέμβρη.Η καθαριότητα των περισσότερων, αν όχι όλων, των νοσοκομείων έχει δοθεί σε εργολάβους. Στις διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν περάσει ... απαρατήρητες οι άθλιες συνθήκες εργασίας αυτών των εργαζομένων εδώ και πολλά χρόνια. Σε νοσοκομείο της Αθήνας ανατέθηκε στον εργολάβο να προσλάβει με το ίδιο καθεστώς και 10 νοσοκόμες. Και εκεί που υπάρχουν κάποια νομικά εμπόδια ξεπερνιούνται με κάποιο τρόπο. Προς το παρόν οι 10 νοσοκόμες έχουν δηλωθεί στο ΙΚΑ σαν καθαρίστριες.
Οι εργολάβοι και οι εταιρείες ενοικίασης κινούνται συχνά στα όρια της νομιμότητας. Έχουμε ακούσει από τους προσωπάρχες αυτών των εταιρειών απαντήσεις του τύπου: "Έλα τώρα, μην τα ψάχνεις ... ", όταν απλά ζητάμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Ορισμένες εταιρείες προχωρούν ακόμα περισσότερο. Συνάδελφος εργαζόμενος στη φύλαξη κτιρίου (Security) μέσω εταιρείας, όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του, βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο φουσκωτούς σε μία σκοτεινή γωνιά της πόλης χωρίς ποτέ να βρεθούν αυτοί που τον ξυλοφόρτωσαν. Άλλη συνάδελφος θεωρούσε τον εαυτό της τυχερό που, όταν τελικά παραιτήθηκε από την εταιρεία, της έφαγαν μόνο 1000 ευρώ από τα δεδουλευμένα και όχι περισσότερα.
Η έρευνα του Τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο καθαρισμού αναφέρει ότι "οι εταιρίες εργολαβίας παραβιάζουν βάναυσα τη νομοθεσία σε όλο της το εύρος και εισπράττουν τεράστια κέρδη σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους ως άθλιες και απάνθρωπες, όχι μόνο όσον αφορά τους μισθούς, την ασφάλιση και τα ωράρια, αλλά και όσον αφορά τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Τι άλλο πρέπει να γίνει για να εκπονηθεί η αντίστοιχη έκθεση για τους υπόλοιπους κλάδους νοικιασμένης εργασίας;
Σήμερα υπολογίζονται σε χιλιάδες οι εργαζόμενοι μέσω εταιρείας-εργολάβου. Η ενοικίαση σαν ευέλικτη μορφή απασχόλησης γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη κι έχει 10πλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης θα προσπαθήσουν να την κάνουν κανόνα για κάθε νέα πρόσληψη και να την επεκτείνουν σε όλους τους κλάδους.Η μόνη δύναμη που μπορεί να τους χαλάσει αυτά τα σχέδια είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όταν είναι ενωμένοι. Ας κάνουμε την οργή μας δράση. Αφού μπορούσε να αντισταθεί η Κωνσταντίνα, μπορούμε όλοι μας. Τα σωματεία εθελοτυφλούν, αν νομίζουν ότι θα παλέψουν την ενοικίαση χωρίς τους νοικιασμένους. Όπου δεν υπάρχουν σωματεία που να καλύπτουν αυτούς τους εργαζόμενους πρέπει άμεσα να τους εντάξουν στα μητρώα τους και να παλέψουν μαζί.
Το γεγονός ότι τα καταστατικά των σωματείων δεν προβλέπουν σαν μέλη ενοικιαζόμενους υπαλλήλους απλά δείχνει ότι πριν 20 ή 30 χρόνια, που γράφτηκαν, η ενοικίαση ανθρώπων ήταν αδιανόητη. Εργαζόμενοι κάτω από την ίδια στέγη, με το ίδιο αντικείμενο δουλειάς δεν είναι δυνατό να μην έχουν "συνάφεια συμφέροντος" και να μην μπορούν να ανήκουν στο ίδιο σωματείο.Οι νοικιασμένοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την απομόνωση και την εξατομίκευση. Αναζητούν συλλογικές λύσεις, στήνουν blog στο Internet, ψάχνουν τρόπους να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους, διακινώντας τις ανακοινώσεις τους κρυμμένες ακόμα και μέσα σε υπηρεσιακά κείμενα.

Μια πατρίδα για τον μικρό Βασίλη !

Μια πατρίδα για τον μικρό Βασίλη !
Ο Βασίλης είναι μαθητής της τρίτης δημοτικού στον Πύργο της Ηλείας. Οι γονείς του, ο Μιχάλης και η Έλενα είναι έμποροι. Γυρίζουν όλες τις περιοχές της Ηλείας και πουλάνε την πραμάτειά τους. Υπάρχουν μέρες που φτάνουν και πιο μακριά. Στην Τρίπολη ή στη Σπάρτη.
Μέχρι εδώ, τίποτα αξιοσημείωτο δεν συμβαίνει. Αυτό που είναι διαφορετικό, όμως, είναι η ιστορία αυτής της ξεχωριστής οικογένειας. Διότι η αλήθεια είναι πως δεν μοιάζει και με πάρα πολλές η οικογένεια του Βασίλη.
Ο πατέρας του φίλου μας είναι Νιγηριανός. Ήρθε στην Ελλάδα πριν δώδεκα χρόνια και εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του νομού Ηλίας. Εκεί γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του. Κι αυτή μετανάστρια. Αλλά όχι από την Νιγηρία. Ούτε καν από την Αφρική. Η όμορφη κα χαμογελαστή Έλενα ήρθε στην Ελλάδα σχεδόν την ίδια εποχή με τον μετέπειτα άνδρα της, από το κοντινό Βελιγράδι. Μια πανέμορφη Σέρβα, που παντρεύτηκε έναν έγχρωμο νεαρό, και μαζί δώσανε όρκους αιώνιας αγάπης. Κι η αγάπη αυτή καρποφόρησε, φέρνοντας στη ζωή τον μικρό Βασίλη.
Τους συνάντησα στον Πύργο, οπού μιλούσαμε σε ημερίδα για θέματα μετανάστευσης. Εκεί γύρω οι μετανάστες είναι πολλοί και από πολλές χώρες. Κυρίως απασχολούνται ως αγρότες γης. Εξάλλου η Μανωλάδα δυο βήματα είναι από την πόλη. Εκεί που, τη χρονιά που πέρασε, οι μετανάστες ήρθαν στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο. Την μάθαμε όλοι από τις φράουλες της οργής. Από τις απάνθρωπες και σχεδόν δουλικές συνθήκες εργασίας των μεταναστών.
Εκείνος που μου τράβηξε εξαρχής την προσοχή ήταν ο Βασίλης. Όταν μιλούσαμε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ήταν στην αίθουσα μαζί με άλλα παιδιά μεταναστών και τους γονείς τους. Μια από τις λίγες περιπτώσεις που οι μετανάστες είναι παρόντες όταν μιλάνε γι’ αυτούς. Και μάλιστα με τα παιδιά τους. Σπάνιο αλλά και ενθαρρυντικό γεγονός.
Οι διοργανωτές μεταξύ άλλων είχαν πρωτοτυπήσει και σε κάτι που τράβηξε την προσοχή μας. Αντί για το συνηθισμένο βραδινό δείπνο με έτοιμα φαγητά από κάποιο catering, που σε τέτοιες περιπτώσεις είναι και το συνηθέστερο, είχαν καλέσει τους μετανάστες, απ’ όλες τις κοινότητες που ζουν στην περιοχή, να μαγειρέψουν με τον παραδοσιακό τρόπο της πατρίδας τους και να φέρουν τα φαγητά τους σε έναν ιδιόμορφο διαγωνισμό γαστρονομίας. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία συνύπαρξης και ανταλλαγής κουλτούρας . Ένας άμεσος τρόπος γνωριμίας με τις συνήθειες των συνανθρώπων.
Κάποια στιγμή, λοιπόν, την ώρα που δοκιμάζαμε τα εδέσματα από διάφορες χώρες, ο μικρός Βασίλης, αφού με είχε ακούσει στην αίθουσα να μιλάω και να αναφέρομαι στη μεταναστευτική καταγωγή μου, με πλησίασε χωρίς αναστολές, με περίσσιο θάρρος για την ηλικία του και μου συστήθηκε.
- Κύριε, εσείς που μένετε στην Αθήνα και ξέρετε περισσότερα πράγματα από μας εδώ(!), μήπως μπορείτε να πείτε στους γονείς μου πώς θα βγάλουν και για μένα χαρτιά;
Η σπιρτάδα στα μάτια του, η σβελτάδα και τα τέλεια ελληνικά του, ο τρόπος που με προσέγγισε, η κοινή μας αγωνία για “εκείνα τα χαρτιά”, δεν μπορούσαν παρά να με κάνουν να παρατήσω για λίγο στην άκρη την απόλαυση των σέρβικων φαγητών που η μητέρα του Βασίλη, όπως έμαθα αργότερα, είχε φτιάξει και να καθίσω να τον ακούσω.
Του πρότεινα με τη σειρά μου να μου γνωρίσει τους γονείς του και να συζητήσουμε. Για να είμαι ειλικρινής, όταν απευθύνθηκε στην κατάξανθη Σέρβα και τη φώναξε μαμά, αστραπιαία σκέφτηκα πως ο μικρός μου φίλος είναι υιοθετημένο παιδί. Δεν είμαστε και τόσο συνηθισμένοι (ακόμα) στα μέρη μας σε τέτοια μείξη χρωμάτων. Η μητέρα του πίσω από τον πάγκο με τα φαγητά και δίπλα στο τραπέζι με φαγητά από την Αλβανία, μου συστήθηκε σε σχεδόν άπταιστα ελληνικά κι αφού με κάλεσε να δοκιμάσω ένα υπέροχο σέρβικο ρακί, μου διηγήθηκε την ιστορία της οικογένειάς τους. Χωρίς σημάδια κακομοιριάς ή απολογίας.
- Εγώ ήρθα από την αρχή στον Πύργο, διότι εδώ καθόταν μια φίλη της οικογένειας. Παντρεμένη με Έλληνα εκείνη. Στην αρχή δούλευα σε διάφορα σπίτια που με είχε συστήσει η φίλη μας. Αφού πέρασε ένα διάστημα και έμαθα και τα ελληνικά (παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω πώς γίνεται αλλά όσους Σέρβους έχω γνωρίσει, έχουν μια απίστευτη ικανότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας), βγήκα να ψάξω δειλά-δειλά για άλλες δουλειές. Λίγο πιο ανεξάρτητες. Νέα κοπέλα ήμουν, εξάλλου. Δεν σου κρύβω πως σκεφτόμουν και την οικογένεια. Έξω, στην πόλη, γνώρισα και τον Μιχάλη, τον σημερινό μου άνδρα.
Ο Μιχάλης είναι από τη πόλη ή από κάποιο χωριό εδώ δίπλα; δεν άντεξα να μην τη ρωτήσω. Πιο πολύ να επιβεβαιωθώ πως ο Βασίλης ήταν υιοθετημένο παιδί.
- Όχι, καλέ μου, μου απάντησε χαμογελώντας η Έλενα. Ο Μιχάλης είναι Νιγηριανός. Είναι κι αυτός μετανάστης σαν και μένα. Όλοι δηλαδή σαν οικογένεια είμαστε μετανάστες, αστειεύτηκε.
Θα εντόπισε μια γκριμάτσα αιφνιδιασμού στο πρόσωπό μου, γι’ αυτό και συμπλήρωσε: Ξέρω ότι δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, αλλά ποτέ στη ζωή μας δεν ξέρουμε τι θα βρούμε μπροστά μας. Ούτε κι εγώ είχα σκεφτεί πως θα παντρευτώ έγχρωμο άνδρα. Όταν τον γνώρισα, όμως, ήταν από εκείνες τις στιγμές που λες: Εδώ είμαστε! Τίποτα δεν θα μπορούσε να με κάνει να μην τον παντρευτώ τον Μιχάλη.
Είχε ανάγκη να μου μιλήσει, αλλά και εγώ να την ακούσω. Ο Βασίλης άκουγε κι εκείνος με προσοχή, θαρρείς πως πρώτη φορά άκουγε τη μητέρα του να διηγείται το γάμο της με τον πατέρα του. Μπορεί και να ήταν η πρώτη φορά που τα έλεγε σε έναν άγνωστο. Το μόνο κοινό μας ήταν η μετανάστευση. Η ξενιτιά. Συζητούσε μια Σέρβα με έναν Αλβανό. Θα μπορούσε να ήταν ακατόρθωτο, έχοντας υπόψη πως ακόμα δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας των θερμοκέφαλων της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Συνεχίσαμε να μιλάμε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν με τα χαρτιά και τη γραφειοκρατία. Ήρθε κοντά κι ο Μιχάλης, που μόλις έφτασε από τη δουλειά. Αφού φίλησε τον Βασίλη και την Έλενα, μου συστήθηκε σε άψογα ελληνικά και αμέσως έκανε ένα μικρό παράπονο στους διοργανωτές διότι θα ήθελε κι εκείνος να είχε μαγειρέψει φαγητά της πατρίδας του.
-Εδώ, μου είπε, δεν κάλεσαν οικογένειες να μαγειρεύουν, αλλά εθνότητες. Κι εγώ θα μπορούσα να κάνω κάτι από την πατρίδα μου. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο φίλε, συνέχισε. Θα σου είπε η σύζυγος το πρόβλημα με τον Βασίλη. Δεν είναι ούτε Νιγηριανός ούτε Σέρβος ούτε Έλληνας. Εγώ δεν μπορώ να πάω στη Νιγηρία, διότι, εκτός το ότι δεν έχω ποτέ στην ώρα μου την άδεια παραμονής, η απόσταση είναι τεράστια και τα έξοδα αβάσταχτα. Στη Σερβία δεν μπορούμε, διότι δεν είμαι υπήκοος Σερβίας. Ενώ στην Ελλάδα, ξέρεις πώς έχουν τα πράγματα. Οπότε ο μικρός, ενώ γεννήθηκε και μεγαλώνει στην Ελλάδα, δεν μπορεί να τη λέει πατρίδα. Αν κι αυτός πατρίδα την έχει, αλλά αυτή η πατρίδα, δεν τα βλέπει όλα τα παιδιά σαν τα δικά της.
Δεν μπορούσα να διαφωνήσω. Σαν τον Βασίλη είναι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην επικράτεια που η πολιτεία δεν νοιάζεται γι’ αυτά. Δεν θεωρεί πως είναι παιδιά της. Όταν αυτά, τη μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Ελλάδα.

Κυριακάτικη Αυγή,8/02/2009

Το Γκουαντάναμο της Θράκης μας!!!


Έκθεση - κόλαφος για λαθρομετανάστες και πρόσφυγες από το Συμβούλιο της Ευρώπης - Απίστευτες αναφορές για ξυπόλυτους κρατούμενους και επαναπροωθήσεις ανηλίκων στην Τουρκία

Στην Θράκη έρχεται σήμερα ο (υπερ)υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο των Περιφερειών που θα φιλοξενηθεί σήμερα στην Ξάνθη. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του πάντως, καλό θα ήταν να ασχοληθεί από κοντά και με το θέμα της καταπάτησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών και των προσφύγων, που ως γνωστόν χρησιμοποιούν την περιοχή μας ως δίοδο για να εισέλθουν μέσω του ποταμού Εβρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλωστε, για το θέμα της κακομεταχείρισης μας καταγγέλλουν ως χώρα κορυφαίες διεθνείς οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο το θέμα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα, καθώς μόλις προχθές δημοσιοποιήθηκε από τον Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Τόμας Χάμαρμπεργκ η έκθεσή του για την αδυναμία της χώρας μας να σεβαστεί τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχει ενσωματώσει σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Ο κ. Χάμαρμπεργκ είχε έρθει στην Ελλάδα στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου και είχε πραγματοποιήσει σειρά από επισκέψεις στην Αθήνα αλλά και στην Θράκη. Μάλιστα, επιδίωξε (και πέτυχε) συνάντηση και με τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο, που ως γνωστόν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ως επικεφαλής του υπουργείου (όχι μόνο των Εσωτερικών αλλά και της) Δημοσίας Τάξεως. Ακόμα, στην διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του, πραγματοποίησε συναντήσεις και με άλλους πολιτικούς παράγοντες, ενώ στο διάστημα της παραμονής του στην Θράκη, είχε συνάντηση εργασίας με το νομάρχη Εβρου Νίκο Ζαμπουνίδη αλλά και τρεις μειονοτικούς (νυν και πρώην) βουλευτές Ροδόπης, έναν από κάθε μεγάλο κόμμα: τον Αχμέτ Χατζηοσμάν από το ΠαΣοΚ, τον Ιλχάν Αχμέτ από τη ΝΔ και τον Μουσταφά Μουσταφά από τον ΣΥΝ. Τέλος, ο κ. Τόμας Χάμαρμπεργκ επισκέφθηκε χώρους κράτησης λαθρομεταναστών στον Εβρο και είχε μακρές συζητήσεις με κρατούμενους και λοιπούς πρόσφυγες που βρίσκονταν πίσω από της φυλακής τα σίδερα, καθώς επίσης και με εκπροσώπους του Στρατού και της Αστυνομίας. Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης έρχεται στο φως της δημοσιότητας μόλις μια εβδομάδα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για άλλη έκθεση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας και αποσπάσματα της οποίας είχε δημοσιεύσει ο «ΠτΘ» μέσα από τις «Κουβέντες Καφενείου» της περασμένης Παρασκευής. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την έκθεση γίνονταν ειδική μνεία στο Αστυνομικό Τμήμα και τον Σταθμό Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, όπου «όλα τα κελιά ήταν υπερβολικά σκοτεινά, μύριζαν και γενικά ήταν εγκαταλειμμένα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να χαρακτηρίζονται απαράδεκτες». Κυρίως όμως, υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την έκθεση υπήρχε καταγγελία κρατουμένου ότι “γρονθοκοπήθηκε στο κεφάλι και στο σώμα από αρκετούς αστυνομικούς στο Α.Τ. Αλεξανδρουπόλεως και ότι τον απείλησαν ότι θα τους έσπαζαν τον δεξιό δείκτη του χεριού, πιέζοντας τον με τανάλια”. Ο κρατούμενος δήλωσε ότι ενώ δύο αστυνομικοί τον κρατούσαν πάνω σε ένα τραπέζι, του κατέβασαν το παντελόνι και ένας τρίτος αστυνομικός απείλησε ότι θα τον βίαζε. Πρόκειται για καταγγελίες που φέρνουν υπόλογη την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μια απάντηση από τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο θα άξιζε, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών σε πειθαρχικό ή και ποινικό επίπεδο για την διερεύνηση και την (πιθανή) τιμωρία όσων ενεπλάκησαν σε αυτήν την ντροπιαστική για τη χώρα μας υπόθεση. Στην έκθεση που δημοσιοποίησε προχθές ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν υπάρχουν τέτοιες «γαργαλιστικές» καταγγελίες, όπως αυτές που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές που κάθε άλλο παρά τιμή περιποιούν για το «πολιτισμένο» ελληνικό μας κράτος. Το «Φλιτζάνι» έχει στην διάθεσή του το σύνολο της έκθεσης που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύει στην συνέχεια σε μετάφραση τα σημαντικότερα αποσπάσματά της, ειδικά αυτά που αφορούν στην περιοχή μας. Παράλληλα, συνοδεύει το ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χάμαρμπεργκ στην Ελλάδα, με εικόνες που δημοσιοποίησε το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης και εξασφάλισε το «Φλιτζάνι» για τους αναγνώστες του «ΠτΘ». [Έπαινος για τις βελτιώσεις αλλά…] Στην πολυσέλιδη έκθεσή του, ο Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Τόμας Χάμαρμπεργκ επαινεί τις βελτιώσεις στην ελληνική νομοθεσία, ωστόσο καλεί την χώρα μας να συμμορφωθεί στην πράξη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ιδίως στο ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Εκφράζει ακόμα την ανησυχία του για την ύπαρξη των ναρκοπεδίων στον Εβρο, “όπου έχουν χάσει τη ζωή τους ή τα μέλη τους πολλοί ξένοι υπήκοοι”, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών της Θράκης. Επιπλέον, η έκθεση καλεί την Ελλάδα να επανεξετάσει την συμφωνία επαναπροώθησης λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει με την Τουρκία, ενώ σε διάφορα σημεία της υπάρχουν καταγγελίες και αναλυτικές περιγραφές που σοκάρουν. [Το χρονικό - Οι παρατηρήσεις] Ο κ. Χάμαρμπεργκ επισκέφθηκε την Ελλάδα από στις 8-10 Δεκεμβρίου 2008 και είχε συναντήσεις με παράγοντες του υπ. Εσωτερικών, περιλαμβανομένου και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, πολιτικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους αλλά και τους ίδιους του πρόσφυγες (όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες). Εν συντομία, η πολυσέλιδη έρευνά του επισημαίνει: 1. Αδυναμία πρόσβασης των αλλοδαπών στο σύστημα ασύλου. 2. Ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής στους χώρους κράτησης. 3. Προβλήματα στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη. 4. Απουσία διερμηνέων και νομικής συνδρομής προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους οι αλλοδαποί. 5. Ελλειψη ανεξαρτησίας των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Επιτροπών που κρίνουν τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου. 6. Ανησυχητικά ανεπαρκείς και πανομοιότυπες αιτιολογίες στις σωρευτικές απορρίψεις ασύλου. 7. Απουσία φυσικής προστασίας των μεταναστών στα ναρκοπέδια του Εβρου. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, από το 2004 μέχρι σήμερα τα αιτήματα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα έχουν αιφνίδια αυξηθεί. Από μόλις 4.469 που ήταν ολόκληρο το 2004, έφτασαν στα 9.050 το 2005, στα 12.267 το 2006 και στα 25.113 το 2007. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν φτάσει τα 10.164 (δεν υπήρχαν στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο). Τα ποσοστά απόδοσης πολιτικού ασύλου το 2007 ήταν μόλις 0,04% σε πρώτο βαθμό και μόλις 2,05% σε δεύτερο βαθμό, μετά τις ενστάσεις των λαθρομεταναστών που δεν είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Όταν επισημάνθηκε αυτό στον Πρ. Παυλόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2008 το ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικής ιδιότητας αυξάνονταν από μόλις 0,03% σε πρώτο βαθμό σε 11,3% κατόπιν εφέσεως . Ωστόσο και σε αυτό υπήρξε απάντηση από τον Επίτροπο, που ήταν ότι «στη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά φτάνουν ακόμα και στο 94%». Ακόμα στην έκθεση τονίζεται ότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα υπήρξε μεγάλη αύξηση και στον αριθμό των λαθρομεταναστών που εισήλθαν στην χώρα μας από την Τουρκία, είτε μέσω του Αιγαίου είτε μέσω των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο. Το 2004 ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν από τις αρμόδιες αρχές ήταν 44.987, ενώ πέρυσι, μόνο το πρώτο εξάμηνο, ο αριθμός είχε φτάσει τους 57.623. Μάλιστα, ο υπουργός κ. Παυλόπουλος κατά τη συζήτησή του με τον Επίτροπο, σημείωσε πως οι είσοδοι παράνομων μεταναστών μέσα στο 2008 αναμένονταν να φτάσει περίπου στον αριθμό των 150.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς (με συνήθεις χώρες προέλευσης το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, την Συρία, το Ιράν, τη Νιγηρία και την Γεωργία). Στην έκθεση επισημαίνονται περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων από τον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου αλλά παράνομες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου από αστυνομικούς. Κρατούμενος στον μεθοριακό σταθμό Φερών δήλωσε στον Επίτροπο στις 9 Δεκεμβρίου ότι από την ομάδα των 65 ατόμων που πέρασαν μαζί τον ποταμό, οι 50 απελάθηκαν άμεσα. Στους χώρους κράτησης στις Φέρες η Επιτροπή βρήκε έντυπο σε πέντε διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, τουρκικά, ιρανικά, αραβικά), από το οποίο οι κρατούμενοι ενημερώνονται ότι έχουν δικαίωμα να προσβάλλουν την (βέβαιη) απόφαση διοικητικής απέλασης προσλαμβάνοντας δικηγόρο με δικά τους έξοδα. Ωστόσο, πέραν αυτού του εντύπου, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω ενημέρωση, ούτε καν τηλέφωνο για να μπορέσουν να καλέσουν, ενώ ακόμα και οι αστυνομικοί που τους φυλάνε εμφανίζονται να... αγνοούν το νόμο. [Έλλειψη στοιχείων για τους ανήλικους] Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην απουσία επίσημων στοιχείων για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τ. Χάμαρμπεργκ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο το γεγονός πως οι ελληνικές αρχές δεν γνωρίζουν καν τον ακριβή αριθμό ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων στη χώρα» και το ότι «εφαρμόζουν την ίδια τακτική απέλασης και για τους ανήλικους». Ανάμεσα μάλιστα στα παραδείγματα που περιγράφονται στην έκθεση, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 15χρονου αφγανού που ελληνικές αρχές απέλασαν στην Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και η περίπτωση μιας ιρανής αφγανής λαθρομετανάστριας με το εξάχρονο παιδί της, το οποίο μάλιστα υπέφερε από καρδιακά προβλήματα. Η μάνα και το παιδί της είχαν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές στον Εβρο στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην χώρα και να συναντηθούν με τον πρόσφυγα σύζυγο και μπαμπά, ωστόσο απελάθηκαν στην Τουρκία το 2007. Ευτυχώς, τους αναγνωρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή το καθεστώς του πρόσφυγα λόγω της επανασύνδεσης της οικογένειας, η οποία επιτεύχθηκε τελικά στην Ελλάδα. Οι συνεργάτες του Επιτρόπου Χάμαρμπεργκ διαπίστωσαν ότι οι αρμόδιοι αστυνομικοί αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τη σχετική νομοθεσία για τα δικαιώματα των προσφύγων. Ο υπουργός Εσωτερικών, που αρνήθηκε ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα είδε ο επίτροπος και έριξε μεγάλο μέρος της ευθύνης τους... ίδιους τους πρόσφυγες. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οταν φτάνουν υπήκοοι από τριτοκοσμικές χώρες στα σύνορα ή στα νησιά του Αιγαίου, ενημερώνονται πλήρως πως μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου, αλλά αρκετοί δεν κάνουν αίτηση γιατί δεν θέλουν». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «όταν συλλαμβάνονται, όλοι εξετάζονται από γιατρό, που τους επισκέπτεται συχνά και κατά την κράτησή τους». [Κρατήσεις σε συνθήκες απάνθρωπες] Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών στα κέντρα υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί (και) στην Θράκη είναι ένα άλλο σημείο, στο οποίο στέκεται ιδιαίτερα ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στις Φέρες, μια αποθήκη φιλοξενούσε 45 άνδρες στοιβαγμένους, χωρίς ένα τηλέφωνο για να μπορούν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο και χωρίς δικαίωμα να βγουν από τον χώρο κράτησής τους. Τους βρήκαν να κοιμούνται σε στρώματα που είχαν τοποθετηθεί στο τσιμεντένιο πάτωμα, το ένα δίπλα στο άλλο, όπου την ημέρα αναγκάζονταν να πατάνε σε αυτά. Οι συνθήκες υγιεινής, ειδικά στην τουαλέτα, περιγράφονται ως «απαράδεκτες». Μερικοί κρατούμενοι είχαν εξανθήματα στα χέρια τους και κάποιος ξυπόλυτος παραπονέθηκε πως οι αρχές δεν τους δίνουν ούτε παπούτσια ούτε ρούχα. Την ημέρα εκείνη, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τον Επίτροπο ότι μόνο στην περιοχή του Εβρου υπήρχαν την 1η Δεκεμβρίου 449 παράνομοι μετανάστες, διασκορπισμένοι από την αστυνομία σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες. Οι πέντε πιο συνήθεις τόποι καταγωγής τους ήταν το Ιράκ (215), το Αφγανιστάν (62), η Γεωργία (49), το Πακιστάν (37) και η Παλαιστίνη (27). Ωστόσο, οι αρχές ενημέρωσαν τον Επίτροπο ότι δεν υπήρχε κάποιο προσφυγικό αίτημα είτε στον σταθμό των Φερών είτε στο καινούριο κέντρο κράτησης μεταναστών στον Κυπρίνο (Φυλάκιο). [Ασυλο, στην πράξη ανύπαρκτο] Για την έλλειψη των χώρων υποδοχής των λαθρομεταναστών, ο Προκόπης Παυλόπουλος προσπάθησε να ρίξει και πάλι τις ευθύνες στους... άλλους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση απάντησε ότι δεν είναι δική του ευθύνη αλλά του υπουργείου Υγείας, ενώ υποστήριξε ότι ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων που (προαναφέρθηκε ότι) παρατηρείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια «οφείλεται στη συνεχή προσπάθεια του ελληνικού κράτους να εξασφαλίζει την προστασία των αιτούντων άσυλο»! Ωστόσο, η συνολική χωρητικότητα των Κέντρων Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο ανέρχεται σε 630 θέσεις, ενώ ο αριθμός των αιτούντων σε πολλές δεκάδες χιλιάδες. Αποτέλεσμα; Οι σοβαρότατες ελλείψεις στις συνθήκες υποδοχής να δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα επιβίωσης και υγείας. Την ίδια ώρα, η μοναδική αστυνομική διεύθυνση που εξετάζει αιτήματα ασύλου διέθετε το 2008 μόλις 11 (ναι, έντεκα!!!) εξειδικευμένους αστυνομικούς για 5.713 αιτήσεις σε α΄ βαθμό και 26.115 σε β΄ βαθμό. Παράλληλα, τονίζεται ότι υπάρχει έλλειψη διερμηνέων και νομικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να δίνουν συνέντευξη σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν και χωρίς να ξέρουν τα δικαιώματά τους. Για το λόγο αυτό, ο κ. Τόμας Χάμαρμπεργκ εκφράζει έντονη ανησυχία και κάνει λόγο για “τυποποιημένες απορριπτικές αποφάσεις που επιδεικνύουν έλλειψη διάθεσης για πραγματική εξέταση των αιτημάτων ασύλου”. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις αποφάσεις για παροχή ασύλου πρώτου βαθμού που ερευνήθηκαν δεν περιείχε κάποια αναφορά στους νόμους που βασίστηκαν για την απόφαση. «Δεν ήταν μόνο δύσκολο να βρούμε κάπου την ερμηνεία του νόμου, αλλά ήταν αδύνατο να δούμε έστω εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος στο ελάχιστο». Το ίδιο όμως ισχύει και στις υποθέσεις δεύτερου βαθμού που ερευνήθηκαν, καθώς «δεν υπήρχαν αναλυτικές πληροφορίες για την απόφαση, ούτε νομική επιχειρηματολογία». Για αυτό το λόγο, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας “ανεξάρτητου οργάνου εξέτασης των αιτημάτων ασύλου”, όπως συμβαίνει σε άλλα (εξελιγμένα και πολιτισμένα) δυτικοευρωπαϊκά κράτη. [Τα ναρκοπέδια του Εβρου] Το άλλο μελανό, σχεδόν τελευταίο αλλά όχι έσχατο, σημείο της έκθεσης είναι η αναφορά που γίνεται για τους θανάτους στα ναρκοπέδια του Εβρου και για την ανάγκη κατάργησής τους, σύμφωνα και με τις προβλέψεις (και) της Συνθήκης της Οττάβα. Το θέμα αυτό καταλαμβάνει την όγδοη ενότητα της έκθεσης και τις παραγράφους 33-36. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, από το 1995 έως το 2008 πέθαναν 108 και τραυματίσθηκαν σοβαρά άλλοι 187 άνθρωποι. Στην έκθεση αναφέρεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο σκοτώθηκαν τέσσερις παράνομοι μετανάστες στην περιοχή κοντά στις Καστανιές. Την συγκεκριμένη περιοχή ο Επίτροπος την επισκέφθηκε στις 9 Δεκεμβρίου για να ερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας, όπου και παρατήρησε τις επιγραφές που υπάρχουν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα αλλά και στα αραβικά. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Χάμαρμπεργκ ότι οι νάρκες κατά προσωπικού αναμένεται να έχουν καθαριστεί πλήρως ως το τέλος του 2009, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Οττάβα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η προστασία της ζωής που αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του Ανθρώπου καλύπτει πλήρως και τους παράνομους μετανάστες και υποχρεώνει την ελληνική πολιτεία να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος του καθένα στη ζωή.


Κείμενα- Επιμέλεια: Γιάννης Γιαγκίνης http://www.paratiritis-news.gr/article_1st_page.php?id=37:9000

ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

ΤΟ ΓΑΝΤΙ


Προκήρυξη της ΚΟΕ για τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στις εξεγέρσεις, 21/01/2009



ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ

«Η πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν πρόκειται να σπάσει ένα τζάμι», Α.Παπαρήγα στη Βουλή, 21/12/2008
Δεν περιμένουμε να μας υποδείξει η Γ.Γ. του ΚΚΕ έστω και μια εξέγερση που να μην έσπασε ένα τζάμι. Αντ’ αυτού παραθέτουμε δύο διαψεύσεις:

Διάψευση 1η:
«Από τις 28/10/2005 μέχρι τις 8/11/2005 (σε δέκα μέρες) σε όλη τη Γαλλία, 5873 αυτοκίνητα καήκανε, 1500 άνθρωποι συνελήφθησαν - 17 από αυτούς έχουν καταδικαστεί - και 120 αστυνομικοί και πυροσβέστες τραυματίστηκαν».
BBC, 8/11/2005
Τι έγραφε όμως ο Ριζοσπάστης για την εξέγερση των νέων των γκέτο;
«Προκαλεί η γαλλική κυβέρνηση και όσοι μιλούν για συμμορίες, στηρίζοντας την προπαγάνδα τους αποκλειστικά στις μορφές που παίρνει ο αγώνας και υποβαθμίζοντας ή κρύβοντας τις αιτίες και το περιεχόμενό του, την απόγνωση που νιώθουν οι εξεγερμένοι. Το ΚΚΕ εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή του στους σύγχρονους "Αθλίους" του Παρισιού και όλης της Γαλλίας. Καλεί το λαό να εκδηλώσει μαζικά την αλληλεγγύη του στους ξεσηκωμένους προλετάριους των "γκέτο"».
Ριζοσπάστης, 9/11/2005
Συμπέρασμα: Ή η Αλέκα Παπαρήγα άλλαξε άποψη, ή η ηγεσία του ΚΚΕ λέει ανέξοδα μεγάλα λόγια για τη Γαλλία, αλλά δίνει πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης στην Ελλάδα.

Διάψευση 2η:
“Παρά την απαγόρευση και τα τρομοκρατικά μέτρα του διχτάτορα το προλεταριάτο της Αθήνας συγκεντρώθηκε και διεδήλωσε χθες μαχητικά υπό την καθοδήγηση του Κ.Κ. και των ταξικών συνδικάτων οι εργάτες διεδήλωσαν έξω απ’ το πτι - παλαι, το μέγαρο του Βενιζέλου, και το λιθοβόλησαν”
Ριζοσπάστης 2/5/1931, μετά τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς του 1931
Συμπέρασμα: Το ΚΚΕ δεν ήταν πάντα το κόμμα που είναι σήμερα. Υπήρξε κάποτε επαναστατικό κόμμα.

Ο ρόλος των κομμουνιστών

Οι κομμουνιστές δεν μπορούν να είναι έξω από τις μαζικές εξεγέρσεις. Ακόμη κι αν αυτές είναι ανολοκλήρωτες, θολές, ασαφείς, απεγνωσμένες.
Οι κομμουνιστές δεν μπορούν απλά να «βοηθούν» τις εξεγέρσεις. Ο ρόλος τους είναι να τις προετοιμάζουν, να δουλεύουν με υπομονή και επιμονή για αυτές, να τις προσανατολίζουν ενάντια στον εχθρό, ενάντια στην άρχουσα τάξη και τους αντιδραστικούς.
Οι κομμουνιστές δεν μπορούν απλά να περιμένουν τις εξεγέρσεις. Οφείλουν να δουλεύουν συνειδητά για να τις πυροδοτήσουν, για να τις βοηθήσουν να ξεσπάσουν.

Τα παραπάνω άλλωστε δεν ήταν και τα διδάγματα των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, μιλώντας για τις εξεγέρσεις που «περιγελούν τον εαυτό τους και λυγίζουν μπροστά στην απεραντοσύνη των στόχων τους»;

Η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά το ξέσπασμα του Δεκέμβρη δεν είχε σε τίποτε να κάνει με την ιστορία, τους αγώνες, τις θυσίες του κομμουνιστικού κινήματος. Ήταν ένα παραλήρημα νομιμοφροσύνης.

Υιοθέτησε τη βασικότερη συκοφαντία της άρχουσας τάξης: Δεν υπάρχει μαζικό κίνημα και εξέγερση, υπάρχουν μόνο ταραξίες. Συκοφάντησε το κίνημα ως υποκινούμενο από τους κρατικούς μηχανισμούς. Αποχώρησε από τις μαζικότατες διαδηλώσεις μπροστά στη Βουλή για να πορευτεί στο Μεταξουργείο. Δήλωσε ότι το κίνημα των νέων «αντικειμενικά» στέκεται απέναντι στο εργατικό κίνημα. Υπάκουσε στις κραυγές του ΛΑΟΣ για ακύρωση της πανεκπαιδευτικής διαδήλωσης της 9ης Γενάρη με πρόσχημα την πικετοφορία για την Παλαιστίνη. Δικαιολόγησε –υπό το πρόσχημα ενός λογοτεχνικού κειμένου- τον δολοφόνο Κορκονέα.

Στήριξε ευθέως την ομαλότητα και την τάξη.

Η ηγεσία του ΚΚΕ στήριξε τελικά την κυβέρνηση Καραμανλή.



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Με ασφαλίτικες μεθόδους κατά του ΚΚΕ
Την προβοκατόρικη δράση συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, της επονομαζόμενης «Κ.Ο.Ε.», σε βάρος του ΚΚΕ, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση η ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλουν την προβοκατόρικη δράση και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η οργάνωση "Κ"ΟΕ - "Κομμουνιστική" Οργάνωση Ελλάδας, με σκοπό να συκοφαντήσει το ΚΚΕ και την πολιτική του. Με αφίσες και ανακοινώσεις προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να σπιλώσει την πολιτική του ΚΚΕ.
Η "Κ"ΟΕ, συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σύμμαχος του ΣΥΝ, με ασφαλίτικο τρόπο και "επιχειρήματα" που αναπαράγουν τον αντικομμουνιστικό οχετό που θυμίζει άλλες εποχές, μπροστά και στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος, παίρνει τη σκυτάλη από λογής κονδυλοφόρους και δίνει τα ρέστα της.
Με την τακτική του "λέγε ψέματα και στο τέλος κάτι θα μείνει" η "Κ"ΟΕ αναμασά όλες τις χρεοκοπημένες θεωρίες των οπορτουνιστών και καταλήγει στη γνωστή χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση περί συμμαχίας ΚΚΕ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., καραμπινάτη προβοκάτσια και ψευτιά που προωθεί και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η "Κ"ΟΕ έφτασε στο σημείο να πει ότι το ΚΚΕ έκανε δήλωση νομιμοφροσύνης στη ΝΔ. Παραποιεί κείμενα του ΚΚΕ, συκοφαντεί την ιστορία και στελέχη του Κόμματος. Τέτοιες μεθόδους χρησιμοποιούσε και ο Μανιαδάκης.
Αυτό που ενοχλεί την "Κ"ΟΕ είναι ότι το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στην κρίση, στη δολοφονία του μαθητή, ενάντια στις απολύσεις, όπως στα JUMBO. Ενώ το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του, 90 χρόνια από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, πολεμούν αδιάλλακτα και αταλάντευτα την αστική τάξη και τα κόμματά της, οι "ηγέτες" της "Κ"ΟΕ γονατίζουν και εκλιπαρούν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να εξανθρωπίσουν το καπιταλιστικό σύστημα.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία να οργανώσουμε με τη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής την αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Οι προβοκάτσιες της "Κ"ΟΕ μόνο τους ταξικούς αντίπαλους της εργατικής τάξης ωφελούν. Οι "ηγέτες" της "Κ"ΟΕ ματαιοπονούν μαζί με τον ΣΥΝ ότι θα εξανθρωπίσουν την ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό».


ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ


Δελτίο Τύπου για την επίθεση του ΚΚΕ στην ΚΟΕ, 12/2/2009

Η ηγεσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με κατάπτυστη ανακοίνωσή της σήμερα στον Ριζοσπάστη συκοφαντεί την ΚΟΕ, κατηγορώντας την για «ασφαλίτικες μεθόδους». Η ηγεσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μετά την καταγγελία της εξέγερσης του Δεκέμβρη, έχει χάσει την ψυχραιμία της. Κλιμακώνει την επίθεσή της, στοχοποιεί την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι δεν αντέχει να αναμετρηθεί πολιτικά και ιδεολογικά. Αποκαλεί κείμενα πολιτικής αντιπαράθεσης «προβοκατόρικη δράση» και «ασφαλίτικη μέθοδο».

Αντικομμουνισμός δεν είναι η κριτική στο ΚΚΕ. Αντικομμουνισμός είναι ο εξευτελισμός του κομμουνιστικού κινήματος και ο «πόλεμος στην πολιτική ενότητας» που εξαγγέλλει η ηγεσία του ΚΚΕ, τη στιγμή που ευθυγραμμίζεται με την κυβέρνηση της άρχουσας τάξης.

Καλούμε την ηγεσία του ΚΚΕ να αφήσει αυτές τις καταδικασμένες μεθόδους προβοκατορολογίας. Θα ήταν καλύτερο η σκληρότητα και οι απειλές να προσανατολιστούν προς την κυβέρνηση, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση δεν θα σταματήσει. Ο λαός χρειάζεται μια κομμουνιστική αριστερά στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ανατροπή.

Τελικά κατάφεραν οι αντίπαλοι να πετάξουν τη μπάλα στο γήπεδο μας

Μέλη, φίλοι, οπαδοί, αλλά και απλοί άνθρωποι της κοινωνίας, αναρωτιούνται και πάλι, πώς τα καταφέραμε να εμπλακούμε σε εσωκομματικές έριδες, σε μια φάση που όλα έδειχναν, ότι ο ΣΥΝ θα μπορούσε να διασώσει κάτι από τη χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, που εδώ και μεγάλο διάστημα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής ζωής του τόπου.
Ένα χρόνο μετά το συνέδριο και λίγους μήνες από τη δημοσκοπική έκρηξη που μας έδινε έως και 18%, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε καθοδική τροχιά, που δεν διασκεδάζεται εύκολα, ούτε με δικαιολογίες του τύπου “διατηρούμε διψήφιο ποσοστό”, ούτε με το επιχείρημα ότι είμαστε το μόνο κόμμα που σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, είμαστε σε άνοδο.
Αλίμονο να μην ήταν έτσι, όταν υπάρχει η γενικευμένη απογοήτευση από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, ή όταν ο ΣΥΝ είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει ένα νέο ηγέτη, που βγαίνει από τα σπλάχνα του νεολαιίστικου κινήματος της εποχής μας, ή όταν όποια πέτρα και αν σηκώσεις (σε κινηματικό επίπεδο, αλλά και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή) θα βρεις από κάτω τις δικές μας δυνάμεις, έστω και λιγοστές ή μειοψηφικές.
Κρίσιμο λοιπόν, είναι να ερμηνεύσουμε σωστά τις αιτίες της καθοδικής μας πορείας, να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να πάρουμε και πάλι τις σωστές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να σταθεροποιηθούμε σ' ένα κρίσιμο κοινωνικά και πολιτικά μέγεθος, που θα μας κάνει υπολογίσιμη δύναμη στις πολιτικές εξελίξεις.
Θεωρώ ότι η παλιά αλεπού, που λέγεται επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια των ισχυρών διαπλεκόμενων συγκροτημάτων, κατάφερε αυτό που είχαμε κερδίσει, να το μαζέψει πίσω σε λίγους μόνο μήνες. Το ΠΑΣΟΚ, αφού πέρασε τη μετεκλογική κρίση του, κατάφερε να στοχεύσει σωστά σ' αυτό το ακροατήριο και σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα, που είχαν τείνει ευήκοο ους προς εμάς και κινδυνεύουμε να καταφέρει ένα ακόμα βήμα, να μας διχάσει με το ψευτοδίλημμα ΠΑΣΟΚ-Αντί ΠΑΣΟΚ.
Αυτό, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται σε δύο λόγους:
Πρώτος και σοβαρότερος ο χαρακτηριστικά λάθος χειρισμός, της ηγετικής ομάδας της πλεοψηφίας στο υπαρκτό ερώτημα της έλλειψης αυτοδυναμίας. Όταν ερωτώμαστε καλόπιστα ή κακόπιστα από τα ΜΜΕ ή από τον απλό κόσμο, αντί να λέμε ότι μας ενδιαφέρει η προοδευτική πορεία του τόπου και η προοδευτική διακυβέρνηση του από μια ευρεία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε αριστερή-ριζοσπαστική κατεύθυνση και ότι στη βάση αυτή ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί καταθέτοντας το δικό του πρόγραμμα (και μάλιστα εκλαϊκευμένο σε συγκεκριμένα σημεία άμεσων μέτρων), εμείς απαντάμε συνήθως κοιτάζοντας τα άστρα (κομπλεξικά ξορκίζουμε το κακό) ή ορκιζόμαστε ότι ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον δεν υπάρχει καμιά περίπτωση με τη σοσιαδημοκρατία, γιατί αυτή εσαεί θα ασκεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές ή τέλος ελπίζουμε σε μια κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, για να απαλλαγούμε από τις ευθύνες μας.
Αντί να κατανοούμε ότι, ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι νέοι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των μέχρι σήμερα ασκούμενων πολιτικών και ταυτόχρονα βρίσκονται μπροστά σε μια σοβαρή οικονομική κρίση που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση τους, συνεπώς ενδιαφέρονται όχι μόνο για το πώς θα αντισταθούν σε αυτές τις πολιτικές αλλά και για τις λύσεις που θα δοθούν, άρα και για τη διακυβέρνηση που θα προκύψει, σφυρίζουμε περίπου αδιάφορα, αφήνοντας στο ΠΑΣΟΚ να παίζει μόνο του και να εισπράττει τη δυσαρέσκεια του κόσμου, που δεν το προκρίνει με την καρδιά του, αλλά έστω και από ανάγκη, αφού δεν υπάρχει άλλη ορατή λύση.
Θα μου πείτε εύλογα τι προτείνεις, συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
Προφανώς όχι και τόσο απλοϊκά. Προτείνω την κατάθεση της προγραμματικής μας πρότασης, εκλαϊκευμένη στα συγκεκριμένα σημεία και στη βάση αυτή, τη συνέχιση της πολιτικής και κοινωνικής μας παρέμβασης, απευθυνόμενοι στην κοινωνία και στις πολιτικές δυνάμεις.
Δεύτερος λόγος, η αναβίωση με λάθος τρόπο της εσωκομματικής πόλωσης και μάλιστα στο θέμα του προγράμματος, το οποίο προφανώς και δεν είναι το καλύτερο, προφανώς δεν συζητήθηκε στο κόμμα και κυριολεκτικά κατατέθηκε στο παρά πέντε, αλλά, καλώς ή κακώς, αντανακλά τους συμβιβασμούς των συσχετισμών εντός ΣΥΝ, διαμορφώνεται για πρώτη φορά στην ιστορική μας διαδρομή στη βάση αναλυτικών προτάσεων (έστω και μερικώς αντιφατικών) και είναι σαφώς σε θετική κατεύθυνση, σε σχέση με τα ανεπεξέργαστα 15 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πραγματικά το ζήτημα της λευκής ψήφου στο Πρόγραμμα, δεν θα ήταν και μείζον θέμα. Εξαρτάται όμως πολλές φορές από τη διαχείριση της. Και σε αυτή τη διαχείριση, ας μου επιτρέψει η Ανανεωτική Πτέρυγα - της οποίας τις γενικότερες θέσεις ασπάζομαι - διαφωνώ. Θεωρώ ότι η πολιτική δεν είναι μαύρο-άσπρο, ούτε οι θεμιτές πολιτικές τακτικές υπηρετούνται πάντα βγαίνοντας στα κεραμίδια.
Και δεν θεωρώ ότι η προσπάθεια αποκλεισμού του σ. Παπαδημούλη (που ως γνωστόν του επιφυλάσσεται από την ηγεσία της πλειοψηφίας), αποτελεί αφορμή για μάχες σε λάθος γήπεδο.
Αντί λοιπόν να βγαίνουμε στα κεραμίδια για το εξ υπαρχής λευκό, ας δώσουμε τη μάχη για ένα αριστερό ευρωπαϊσμό στις επερχόμενες ευρωεκλογές, για την ανάδειξη του πιο πετυχημένου Έλληνα ευρωβουλευτή, του Δ. Παπαδημούλη στην πρώτη θέση της ευρωλίστας, για να έχει ο ΣΥΝ τις δύο πρώτες θέσεις της λίστας ανταποκρινόμενοι στους πραγματικούς υπαρκτούς πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς, για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και όσο γίνεται περισσότερες έδρες.
Νίκος ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ
μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ,
νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων

ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Συνεργασιών ερωτήματα
14/02/2009
Όταν δύο πολιτικοί σχηματισμοί σκέπτονται ή συζητούν για κυβερνητική συνεργασία, ειδικά στην Ελλάδα του 2009 και ειδικότερα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το εγχείρημα είναι παρακινδυνευμένο να οδηγηθεί σε φαρσοκωμωδία.
Και το χαρακτηρίζω πείραμα εκ των προτέρων αποτυχημένο θυμίζοντας παλαιότερες συνεργασίες, πότε με τη δεξιά του '89 και πότε με τον Σημίτη από ένθερμους υποστηρικτές εντός του ΣΥΝ και με αποστατήσαντα στελέχη, που κατέληξαν σε φιάσκο.
Για να έχουν κάποια δυναμική οι συνεργασίες προϋποθέτουν και από τα δύο μέρη να έχουν καθαρούς προσανατολισμούς, να ξέρουν δηλαδή τι θέλουν και να διαβάζουν αν η κοινωνική πραγματικότητα είναι διαθέσιμη να αποδεχτεί τα ξεκάθαρα και εφαρμόσιμα προγράμματα των συγκυβερνώντων. Οι ευκαιριακές συνεργασίες είναι ωφέλιμες μονάχα σε κάποιους που αποβλέπουν σε προσωπικά ωφελήματα και υπαρξιακές ικανοποιήσεις σε θώκους τυπικής εξουσίας. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο από μία συνεργασία κομμάτων.
Επίσης για να είναι αποτελεσματική μία συνεργασία πρέπει και τα δύο μέρη να είναι αυτόφωτα και ανεξάρτητα από εξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων αλλά κι από ομάδες εντός των κομμάτων που εργάζονται ως πληρεξούσιοι κάποιων "εργοδοτών" εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Δυστυχώς ο μοναδικός πολιτικός χώρος που δεν ελέγχεται ακόμη και δεν είναι καπελωμένος από τη διαπλοκή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ίσως, εκτός απ' τις υπερβολές του, αυτή η ανεξαρτησία του να είναι ο κυριότερος λόγος συντονισμένης διαβολής του από το σύστημα. Συνεπώς μία συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο σε μία εποχή κρίσης και με τον συνεργαζόμενο άκρως ελεγχόμενο από διάφορες πλευρές μονάχα αποτυχίες, απογοήτευση και διάλυση της αυτονομίας του θα φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει μία αντιφατική κοινωνική συμπεριφορά στη χώρα όπου το μεν πνεύμα επιθυμεί λιγότερη ανισότητα, λιγότερες αδικίες και σταθερές ηθικές αξίες από τους έχοντες, κατέχοντες την εξουσία και προνομιούχους γενικώς και αδιακρίτως, η δε πρακτική δείχνει ακριβώς τα αντίθετα -και έτσι έχουμε το παράλογο φαινόμενο να μετατρέπονται κατά περίπτωση οι πολίτες σε θύτες και θύματα, δυνάστες αισχροκερδείς με ελαστική ηθική με όραμα τον ευκολότερο πλουτισμό, το βόλεμα με τα πιο άτιμα μέσα και κατ' επέκταση οι Συντεχνίες να προκαλούν με τα προνόμιά τους και σχεδόν όλοι να καταστρέφουν το περιβάλλον φωνάζοντας ταυτόχρονα για καλύτερη ποιότητα ζωής -και τα κόμματα να υπόσχονται δικαίωση σε όλους...
Ο Νέος και για πολλούς απροσδόκητος αντίπαλος στην αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφορών αγοραίας και φιλελεύθερης λογικής είναι το περιβάλλον.
Με τις απαγορεύσεις και την εκδικητική του απάντηση στην ανθρώπινη άγνοια, στα δόγματα της μεγαλύτερης κατανάλωσης με ιερά λάφυρα την αφθονία και την ολοένα και μεγαλύτερη παροχολογία σ' ένα άγριο, ανταγωνιστικό και άνισο κοινωνικό κλίμα, επιβάλλει μια ποιοτική αλλαγή αυτοπεριορισμών και συλλογικής ευθύνης.
Αργά ή γρήγορα θα είναι μία αναγκαστική προσαρμογή με αποδεκτές πολλές από τις διακρίσεις και αξίες της αριστεράς και με αντιστροφές των ρόλων στο κέντρο των αποφάσεων.
Συνεπώς εκείνο που προέχει για τα κόμματα και ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ιδεολογικοπολιτική του αναπροσαρμογή με στόχους ανατροπής κατεστημένων συμπεριφορών, να εισάγει την αμφισβήτηση στη μοιρολατρική αποδοχή μιας ριζωμένης λογικής των εξουσιών και να ξυπνήσει ελπίδες για τη νέα σύνθεση εργασιακών και παραγωγικών σχέσεων όπως θα τις διαμορφώσει η διαφαινόμενη παγκόσμια αναζήτηση μέσω του περιβάλλοντος.
Οι συνεργασίες μπορούν και να περιμένουν, αλλά και να γίνονται σε εξωκυβερνητικό επίπεδο για κρίσιμα θέματα. Οι νέες απαντήσεις για τα επερχόμενα δεν θα προέλθουν από την επιστροφή στα παρελθόντα γιατροσόφια εξ ολοκλήρου -ούτε οι θεράποντες ιατροί θα είναι ξανά ο Κεϊνσιανισμός, ο Μαρξισμός, η σοσιαλδημοκρατία ή ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός. Η επανάληψη των φαινομένων θα έμοιαζε με φάρσα. Το ίδιο ισχύει και με τις συνεργασίες σε τιμή ευκαιρίας, συγκυριακά.
Χρήστος ΤΣΙΓΚΟΥΛΗΣ(δημοσιευτηκε στην ΑΥΓΗ 14/2/2009)

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ,ΑΛΗΘΕΙΑ ΩΣ ΠΟΤΕ?

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ:

1. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει το φακελάκι και η ανισότητα στην αντιμετώπιση των ασθενών: βελτίωση αμοιβών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργικές εφημερίες, υπερωρίες, ρεπό (εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία), και καλύτερη οργάνωση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο για τον ασθενή όσο και για το προσωπικό.

2. Να γίνουν πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε θύματα χρονοβόρων διαδικασιών για εγκρίσεις εξετάσεων, φαρμάκων, ειδικών θεραπειών κτλ. Να καθιερωθεί μέγιστος χρόνος επεξεργασίας σχετικών αιτημάτων, αποζημίωση σε τυχόν υπέρβασή τους και ενημέρωση / εξυπηρέτηση ασθενών που λόγω πολυπλοκότητας του σημερινού συστήματος δεν λαμβάνουν ποτέ τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Επίσης να διαμορφωθεί ενιαίο πληροφορικό σύστημα υγείας με πλήρη δικτύωση όλων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

3. Να γίνεται έγκαιρη και αδιάλλειπτη μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία, να στελεχωθούν οι ανεκμετάλλευτες νοσοκομειακές μονάδες, να ενισχυθεί το προσωπικό όπου χρειάζεται, να εξοπλιστούν επαρκώς τα νοσοκομεία / κέντρα υγείας με σύγχρονα μηχανήματα, ν'αυξηθεί ο αριθμός των κλινών -δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης- ακόμη κι αν αυτό απαιτεί χτίσιμο νέων μονάδων, και να προχωρήσει η αποκέντρωση της παροχής περίθαλψης.

4. Ν'αυξηθούν τα κονδύλια για την ιατρική έρευνα πανεπιστημιακών νοσοκομείων / ερευνητικών κέντρων, και να δημιουργηθεί φορέας διαχείρησης τομέων έρευνας, ώστε να μην επικεντρώνεται σε προσοδοφόρους (λόγω φαρμακοβιομηχανιών) τομείς, παρά να καλύπτει ευρύ φάσμα αναγκών.

5. Να θεσμοθετηθεί η δια βίου επιμόρφωση του ιατροτεχνολογικού προσωπικού, να καθιερωθούν μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας, διαπίστευσης, αξιολόγησης κι επιθεώρησης των παρεχομένων υπηρεσιών, με σκοπό τη βελτίωσή τους. Επίσης να καθιερωθούν ευέλικτοι κι αποτελεσματικοί μηχανισμοί και όργανα για την προστασία των δικαιωμάτων του ασθενούς και την προώθηση προληπτικών μέτρων.

6. Να επιβληθεί αυστηρότερος έλεγχος και μείωση της σπατάλης στην αγορά του φαρμάκου και των προμηθειών υγειονομικού υλικού (εργαλεία, μηχανήματα, αναλώσιμα κτλ), με καλύτερη μηχανοργάνωση, ελέγχους επάρκειας, διαφάνεια και τιμές αναφοράς (ανάλογο της λίστας τιμών των φαρμάκων).

7. Να καθιερωθεί το ενιαίο ιατρικό ιστορικό για κάθε ασθενή, στο οποίο να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι θεράποντες ιατροί και αυστηρότατες ποινές για την άρση του ιατρικού απόρρητου για έτερους σκοπούς (ιδιωτικές ασφαλιστικές καλύψεις, όροι εργοδοσίας κτλ).

8. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυγείανση του ασφαλιστικού ζητήματος (ήδη αυξάνονται ολοένα οι εισφορές από τους ασφαλιζόμενους χωρίς την αντίστοιχη βελτίωση στην παροχή ιατρικής περίθαλψης), και να σταματήσει η προλείανση του εδάφους για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και την άνευ όρων παράδοσή της στον ιδιωτικό τομέα.

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΑ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙΑ!

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ!

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!

«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.» (άρθρο 47 του Ν. 2071/ 1992)

amalias.blogspot

ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙΟΝ,ΛΕΕΙ?

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ Αρχαίο Κείμενο :
1. ΟΜΝΥΜΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΙΗΤΡΟΝ ΚΑΙ ΑΣΚΛΗΠΙΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑΝ ΚΑΙ ΘΕΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΣΑΣ ΙΣΤΟΡΑΣ ΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ , ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΗΣΕΙΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ ΟΡΚΟΝ ΤΟΝΔΕ.
2. ΗΓΗΣΕΣΘΑΙ ΜΕΝ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ ΙΣΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΝ ΕΜΟΙΣΙ, ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΟΙΝΩΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ ΧΡΗΖΟΝΤΙ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΤΟ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΑΔΕΛΦΕΟΙΣ ΙΣΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΕΙΝ ΑΡΡΕΣΙ, ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕΙΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ, ΗΝ ΧΡΗΙΖΩΣΙ ΜΑΝΘΑΝΕΙΝ, ΑΝΕΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΞΥΓΓΡΑΦΗΣ.
3. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΟΗΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΥΙΟΙΣΙ ΤΕ ΕΜΟΙΣΙ ΚΙΑ ΤΟΙΣΙ ΤΟΥ ΕΜΕ ΔΙΔΑΞΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΑΙΣΙ ΣΥΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙΣΙ ΤΕ ΚΑΙ ΩΡΚΙΣΜΕΝΟΙΣ ΝΟΜΩ ΙΗΤΡΙΚΩ ΑΛΛΩ ΔΕ ΟΥΔΕΝΙ.
4. ΔΙΑΙΤΗΜΑΣΙ ΤΕ ΧΡΗΖΟΜΑΙ ΕΠ'ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ, ΕΠΙ ΔΗΛΗΣΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΗ ΕΙΡΞΕΙΝ.
5. ΟΥ ΔΩΣΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΦΑΡΜΑΚΟΝ ΟΥΔΕΝΙ ΑΙΤΗΘΕΙΣ ΘΑΝΑΣΙΜΟΝ, ΟΥΔΕ ΥΦΗΓΗΣΟΜΑΙ ΞΥΜΒΟΥΛΙΗΝ ΤΟΙΗΝ ΔΕ ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΟΥΔΕ ΓΥΝΑΙΚΙ ΠΕΣΣΟΝ ΦΘΟΡΙΟΝ ΔΩΣΩ.
6. ΑΓΝΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΟΣΙΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΒΙΟΝ ΤΟΝ ΕΜΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΝ ΤΗΝ ΕΜΗΝ.
7. ΟΥ ΤΕΜΕΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΜΗΝ ΛΙΘΙΩΝΤΑΣ , ΕΚΧΩΡΗΣΩ ΔΕ ΕΡΓΑΤΗΣΙΝ ΑΔΡΑΣΙΝ ΠΡΗΞΙΟΣ ΤΗΣΔΕ.
8. ΕΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΕ ΟΚΟΣΑΣ ΑΝ ΕΣΙΩ, ΕΣΕΛΕΥΣΟΜΑΙ ΕΠ' ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΕΩΝ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΙΗΣ ΕΚΟΥΣΙΗΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΗΣ ΤΗΣ ΤΕ ΑΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΩΝ , ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΩΝ.
9. Α Δ'ΑΝ ΕΝ ΘΕΡΑΠΕΙΗ Η ΙΔΩ Η ΑΚΟΥΣΩ , Η ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΘΕΡΑΠΕΙΗΣ ΚΑΤΑ ΒΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ , Α ΜΗ ΧΡΗΠΟΤΕ ΕΓΚΑΛΕΣΘΑΙ ΕΞΩ , ΣΙΓΗΣΟΜΑΙ, ΑΡΡΗΤΑ ΗΓΕΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ.
10. ΟΡΚΟΝ ΕΝ ΟΥΝ ΜΟΙ ΤΟΝΔΕ ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΕΟΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗ ΞΥΓΧΕΟΝΤΙ ΕΙΗ ΕΠΑΥΡΑΣΘΑΙ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΣ ΤΟΝ ΑΙΕΙ ΧΡΟΝΟΝ, ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΕΟΝΤΙ, ΤΑΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥΤΕΩΝ.
Ο ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΟΡΚΟΣ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Ορκίζομαι στον Απόλλωνα τον ιατρό και στον Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και σ' όλους τους θεούς και τις θεές, που βάζω μάρτυρες, ότι θα εκπληρώσω τον όρκο μου αυτό και το συμβόλαιο αυτό, σύμφωνα με τη δύναμη μου και την κρίση μου.
Ότι θα θεωρώ εκείνον που μου δίδαξε την τέχνη αυτή ίσο με τους γονείς μου, και θα τον κάνω κοινωνικό του βίου μου, και θα του προσφέρω από τα δικά μου ό,τι χρειάζεται.
Τους απογόνους του θα θεωρώ ως αδελφούς μου και θα τους διδάξω την τέχνη αυτή, αν επιθυμούν να μάθουν, χωρίς μισθό και χωρίς συμφωνία.
Ότι θα μεταδώσω τους επαγγελματικούς κανόνες, τα θεωρητικά μαθήματα και τις υπόλοιπες κάθε είδους ασκήσεις στους γιους μου, στους γιους του διδασκάλου μου, και σε μαθητές που έχουν συνδεθεί μαζί μου με όρκο και συμβόλαιο, κατά τη συνήθεια των ιατρών, και σε κανένα άλλο.
Θα χρησιμοποιήσω τη θεραπευτική δίαιτα μόνο για ωφέλεια των αρρώστων, όσο εξαρτάται από τη δύναμη και την κρίση μου, και (υπόσχομαι ότι) θα τους παραφυλάξω από κάθε βλάβη και αδικία.
Δεν θα χορηγήσω θανατηφόρο φάρμακο σε κανένα, όσο και αν παρακληθώ, ούτε θα υποδείξω τέτοια συμβουλή.
Επίσης δεν θα δώσω σε γυναίκα φάρμακο για να αποβάλλει.
Αγνή και καθαρή θα διατηρήσω τη ζωή μου και την τέχνη μου.
Δεν θα χειρουργήσω οπωσδήποτε αυτούς που πάσχουν από πέτρα, αλλά θα αφήσω την πράξη αυτή στους εξασκημένους.
Σε όσα σπίτια προσκαλούμαι, θα μπαίνω για το καλό των αρρώστων, κρατώντας τον εαυτό μου μακριά από κάθε θεληματική αδικία ή διαφθορά και προ πάντων μακριά από κάθε αφροδισιακή πράξη σε σώματα γυναικών και ανδρών, ελευθέρων ή δούλων.
Όσα δε κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα δω ή θα ακούσω, ή και πέρα από τις ασχολίες μου, στην καθημερινή ζωή, όσα δεν πρέπει ποτέ να κοινολογούνται στους έξω, θα τα αποσιωπώ, θεωρώντας ότι αυτά είναι ιερά μυστικά. Όσο λοιπόν θα τηρώ τον όρκο μου αυτό και δεν θα τον παραβιάζω, είθε να πετυχαίνω στη ζωή και στην τέχνη μου, έχοντας καλό όνομα ανάμεσα στους ανθρώπους. Εάν όμως τον παραβώ και γίνω επίορκος, να πάθω τα αντίθετα.
Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ "ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ" ΣΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΝΑ ΠΡΑΞΩ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΑ. ΝΑ ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΑΥΤΗ ΙΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ. ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΩ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΕΚΟΥΣΙΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΨΩ Η ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΣΩ. ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΩ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ, ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ. ΟΜΟΙΩΣ, ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΩ ΠΟΤΕ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ. ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΟΥ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΑΓΝΗ. ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΩ, ΝΑ ΜΠΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΚΟΥΣΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑ ΠΡΑΞΗ. ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΔΩ Ή ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΟΥ,Ή ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΗΡΗΣΩ ΜΥΣΤΙΚΟ. ΑΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΗΡΗΣΩ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΘΕΤΗΣΩ, ΕΙΘΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΟΥ, ΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΒΩ ΚΑΙ ΑΘΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΜΟΥ, ΝΑ ΥΠΟΣΤΩ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
1. ΟΜΝΥΜΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΙΗΤΡΟΝ ΚΑΙ ΑΣΚΛΗΠΙΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑΝ ΚΑΙ ΘΕΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΣΑΣ ΙΣΤΟΡΑΣ ΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ , ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΗΣΕΙΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ ΟΡΚΟΝ ΤΟΝΔΕ.
2. ΗΓΗΣΕΣΘΑΙ ΜΕΝ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ ΙΣΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΝ ΕΜΟΙΣΙ, ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΟΙΝΩΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ ΧΡΗΖΟΝΤΙ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΤΟ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΑΔΕΛΦΕΟΙΣ ΙΣΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΕΙΝ ΑΡΡΕΣΙ, ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕΙΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ, ΗΝ ΧΡΗΙΖΩΣΙ ΜΑΝΘΑΝΕΙΝ, ΑΝΕΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΞΥΓΓΡΑΦΗΣ.
3. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΟΗΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΥΙΟΙΣΙ ΤΕ ΕΜΟΙΣΙ ΚAI ΤΟΙΣΙ ΤΟΥ ΕΜΕ ΔΙΔΑΞΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΑΙΣΙ ΣΥΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙΣΙ ΤΕ ΚΑΙ ΩΡΚΙΣΜΕΝΟΙΣ ΝΟΜΩ ΙΗΤΡΙΚΩ ΑΛΛΩ ΔΕ ΟΥΔΕΝΙ.
4. ΔΙΑΙΤΗΜΑΣΙ ΤΕ ΧΡΗΖΟΜΑΙ ΕΠ'ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ, ΕΠΙ ΔΗΛΗΣΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΗ ΕΙΡΞΕΙΝ.
5. ΟΥ ΔΩΣΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΦΑΡΜΑΚΟΝ ΟΥΔΕΝΙ ΑΙΤΗΘΕΙΣ ΘΑΝΑΣΙΜΟΝ, ΟΥΔΕ ΥΦΗΓΗΣΟΜΑΙ ΞΥΜΒΟΥΛΙΗΝ ΤΟΙΗΝ ΔΕ ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΟΥΔΕ ΓΥΝΑΙΚΙ ΠΕΣΣΟΝ ΦΘΟΡΙΟΝ ΔΩΣΩ.
6. ΑΓΝΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΟΣΙΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΒΙΟΝ ΤΟΝ ΕΜΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΝ ΤΗΝ ΕΜΗΝ.
7. ΟΥ ΤΕΜΕΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΜΗΝ ΛΙΘΙΩΝΤΑΣ , ΕΚΧΩΡΗΣΩ ΔΕ ΕΡΓΑΤΗΣΙΝ ΑΔΡΑΣΙΝ ΠΡΗΞΙΟΣ ΤΗΣΔΕ.
8. ΕΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΕ ΟΚΟΣΑΣ ΑΝ ΕΣΙΩ, ΕΣΕΛΕΥΣΟΜΑΙ ΕΠ' ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΕΩΝ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΙΗΣ ΕΚΟΥΣΙΗΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΗΣ ΤΗΣ ΤΕ ΑΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΩΝ , ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΩΝ.
9. Α Δ'ΑΝ ΕΝ ΘΕΡΑΠΕΙΗ Η ΙΔΩ Η ΑΚΟΥΣΩ , Η ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΘΕΡΑΠΕΙΗΣ ΚΑΤΑ ΒΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ , Α ΜΗ ΧΡΗΠΟΤΕ ΕΓΚΑΛΕΣΘΑΙ ΕΞΩ , ΣΙΓΗΣΟΜΑΙ, ΑΡΡΗΤΑ ΗΓΕΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ.
10. ΟΡΚΟΝ ΕΝ ΟΥΝ ΜΟΙ ΤΟΝΔΕ ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΕΟΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗ ΞΥΓΧΕΟΝΤΙ ΕΙΗ ΕΠΑΥΡΑΣΘΑΙ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΣ ΤΟΝ ΑΙΕΙ ΧΡΟΝΟΝ, ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΕΟΝΤΙ, ΤΑΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥΤΕΩΝ.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ Ο ΟΡΚΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

ΟΜΝΥΜΙ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΗΣΕΙΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ ΟΡΚΟΝ ΤΟΝΔΕ ΚΑΙ ΞΥΓΓΡΑΦΗΝ ΤΗΝΔΕ. ΗΓΗΣΕΣΘΑΙ ΜΕΝ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ ΙΣΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΝ ΕΜΟΙΣΙ. ΔΙΑΙΤΗΜΑΣΙ ΤΕ ΧΡΗΣΟΜΑΙ ΕΠ' ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ, ΕΠΙ ΔΗΛΗΣΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΗ ΕΙΡΞΕΙΝ. ΟΥ ΔΩΣΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΦΑΡΜΑΚΟΝ ΟΥΔΕΝΙ ΑΙΤΗΘΕΙΣ ΘΑΝΑΣΙΜΟΝ. ΟΥΔΕ ΥΦΗΓΗΣΟΜΑΙ ΞΥΜΒΟΥΛΙΗΝ ΤΟΙΗΝΔΕ. ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΟΥΔΕ ΓΥΝΑΙΚΙ ΠΕΣΣΟΝ ΦΘΟΡΙΟΝ ΔΩΣΩ. ΑΓΝΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΟΣΙΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΒΙΟΝ ΤΟΝ ΕΜΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΝ ΤΗΝ ΕΜΗΝ. ΕΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΕ ΟΚΟΣΑΣ ΑΝ ΕΣΙΩ, ΕΣΕΛΕΥΣΟΜΑΙ ΕΠ' ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΕΩΝ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΙΗΣ ΕΚΟΥΣΙΗΣ ΚΑΙ ΦθΟΡΙΗΣ ΤΗΣ ΤΕ ΑΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. Α Δ' ΑΝ ΕΝ ΘΕΡΑΠΕΙΗ, Η ΙΔΩ Η ΑΚΟΥΣΩ, Η ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΘΕΡΑΠΕΙΗΣ ΚΑΤΑ ΒΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, Α ΜΗ ΧΡΗ ΠΟΤΕ ΕΚΛΑΛΕΕΣΘΑΙ ΕΞΩ, ΣΙΓΗΣΟΜΑΙ, ΑΡΡΗΤΑ ΗΓΕΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ. ΟΡΚΟΝ ΜΕΝ ΟΥΝ ΜΟΙ ΤΟΝΔΕ ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΕΟΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗ ΞΥΓΧΕΟΝΤΙ ΕΙΗ ΕΠΑΥΡΑΣΘΑΙ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΣ ΤΟΝ ΑΙΕΙ ΧΡΟΝΟΝ ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΕΟΝΤΙ, ΤΑΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥΤΕΩΝ. ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝΤΙ ΕΙΗ ΜΟΙ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΑΡΩΓΟΝ ΚΤΗΣΑΣΘΑΙ ΕΝ ΤΩ ΒΙΩ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ....(ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ BLOG)

Πάντα με ενδιέφερε το Περιβάλλον και η επιβίωσή του. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι, αλλά ποτέ δεν ήξερα τι. Ξεκίνησα πολλές φορές να μαζέψω τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια μου, αλλά δεν έβρισκα πού να τα δώσω κι έτσι κατέληγα να πετάω στους συμβατικούς κάδους σακούλες γεμάτες κουτάκια αλουμινίου ή χαρτιά. Μετά θέλησα να απαλλάξω την ατμόσφαιρα από τους ρύπους του αυτοκινήτου μου. Έκανα φιλότιμες προσπάθειες, ειλικρινά. Αλλά όταν είδα ότι ήθελα πάνω από 1 ώρα για να πάω στην πλατεία για καφέ… υπερίσχυσε η ανάγκη να σώσω τον ελεύθερο χρόνο μου. Και ξαναπήρα το αυτοκίνητο.
Ψάχνω λοιπόν τρόπους, εγώ ο καθημερινός πολίτης, να σώσω τη Γη που εκπέμπει SOS. Διώχνω τις κατσαρίδες από το σπίτι μου με φλούδες από αγγούρι, τα μυρμήγκια με ξύδι και τα άλατα από τα πλακάκια με λεμόνι. Απολυμαίνω τα κουζινικά μου με ξύδι και σόδα, χρησιμοποιώ τη χλωρίνη σε μικρές δόσεις και το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Στην παραλία έχω μαζί μου ένα πλαστικό μπουκαλάκι με νερό και πετώ εκεί μέσα τα τσιγάρα μου. Ανάβω το κλιματιστικό μόνο όταν δεν αντέχω άλλο τη ζέστη, και τότε δεν πέφτει κάτω από τους 26 βαθμούς. Μερικές φορές ούτε κάτω από τους 29. Σβήνω τη μηχανή του αυτοκινήτου όταν περιμένω τις φίλες μου, δεν πετάω σκουπιδάκια στο δρόμο, χρησιμοποιώ γυάλινα σκεύη και όχι μίας χρήσης, ανακυκλώνω συσκευασίες με υπέρμετρο ζήλο. Ε και; Τι άλλαξε; Τι έσωσα εκτός από τη συνείδησή μου;
Διάβασα με ενδιαφέρον τις προτροπές του WWF για ακόμα πιο οικολογική συμπεριφορά. Πρότειναν να μη χρησιμοποιούμε το αεροπλάνο. Πώς να πάρω μια τέτοια απόφαση όταν το πλοίο της γραμμής κάνει 9 ώρες, είναι μόνο βραδινό και η απλή 4κλινη καμπίνα μου κοστίζει 130 ευρώ; Κι άντε πες, να τα δώσω τα 30 παραπάνω ευρώ, σιγά το ποσό αν είναι να έχει αέρα να αναπνεύσει το αγέννητο παιδί μου. Πώς θα πάω σπίτι μου από το λιμάνι στις 6 το πρωί; Δεν έχει συγκοινωνία τέτοια ώρα, για να μην πω πόσο κουρασμένη είμαι ήδη για να βρω το κουράγιο να κάνω άλλη μία ώρα ταξίδι. Να πάρω ταξί; Άλλα 20 ευρώ συν τους ρύπους;
Πρότειναν να κλείνουμε τις συσκευές από το Power και όχι μόνο από το τηλεκοντρόλ. Να το κάνω κι αυτό. Να στερηθώ την άνεση να ανοίγω την τηλεόραση ξάπλα στον καναπέ, ας κάνω 5 βήματα. Είναι και γυμναστική αν θελήσεις να το δεις αισιόδοξα. Και τα καταστήματα που έχουν αναμμένες τις βιτρίνες μέχρι το πρωί τι να τα κάνω; Να πάρω σφεντόνα και να σπάω λάμπες;
Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να σώσω τη συνείδησή μου. Δίνω για ανακύκλωση τις συσκευασίες, ακόμα και τα πακέτα των τσιγάρων. Παρόλο που διάβασα ότι το 30% πετιέται στις χωματερές από τις εταιρίες ανακύκλωσης είτε γιατί δεν έχουν τι να τα κάνουν είτε γιατί είναι τόσο μικρά που δεν μπορεί να τα πιάσει ο ιμάντας μεταφοράς. Εγώ σας τα έδωσα, εσείς κόψτε το λαιμό σας. Σβήνω τη μηχανή του αυτοκινήτου μου όταν περιμένω και εισπνέω τα καυσαέρια του λεωφορείου που θα ξεκινήσει σε 10 λεπτά αλλά ο οδηγός το έβαλε μπρος από τώρα για να λειτουργεί το κλιματιστικό. Δεν είναι όμως τα δικά μου καυσαέρια. Και όταν με το καλό αποκτήσω κι εγώ παιδάκια και με ρωτάνε «Μαμά, όταν ήσουν μικρή ήξερες τι θα πει αλλεργίες και άσθμα;» θα τους απαντάω «Όχι καρδούλα μου, αλλά η μανούλα φρόντισε ώστε 1 από τις 10.000 ανασούλες που παίρνεις τη μέρα να είναι λίγο πιο εύκολη».
http://anarxaki.blogspot.com

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΝΞΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΓΑΖΑ ΓΡΗΓΟΡΑ.....ΕΜΕΙΣ?

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας σε καθημερινή βάση, μέσα στην σιωπή δυστυχώς των Μέσων Ενημέρωσης. Χθες Τρίτη βομβαρδίστηκαν από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, πέντε σήραγγες που ενώνουν τα παλαιστινιακά εδάφη με τον έξω κόσμο, καθώς και φυλάκια της Χαμάς. Έχουν περάσει πολλές ημέρες από την μεγάλη σφαγή του Ιανουαρίου και οι αεροπορικές επιθέσεις δεν έχουν μειωθεί καθόλου. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ισραήλ δήλωσε ότι "για οποιεσδήποτε επιθέσεις, η Χαμάς έχει την πλήρη ευθύνη"...
Παράλληλα όμως κλιμακώνονται και οι κατεδαφίσεις σπιτιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Με εντολή του Δήμου που ελέγχεται από τους Ισραηλινούς εκδίδονται καθημερινά εντολές κατεδάφισης τις οποίες εκτελούν οι μπουλντόζες του στρατού. Στόχος είναι η εκκαθάριση ολόκληρων περιοχών και η εκδίωξη των Παλαιστινίων από τις περιοχές τους. Από τη στιγμή που εκδοθεί μία τέτοια παράνομη εντολή κατεδάφισης, η οικογένεια έχει 15 ημέρες στη διάθεσή της να την αποδεχτεί και να φύγει, χωρίς όμως να έχει κανένα δικαίωμα ένστασης!!! Εάν δεν εγκαταλείψει το σπίτι, οι μπουλντόζες το κατεδαφίζουν διά της βίας...

ΛΙΓΟ ΜΕΙΔΙΑΜΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ

Πως λέγεται.......


O μεθυσμένος Αι Βασίλης; Βασιλόπιττα

Ο Οιδίποδας στ' Αγγλικά; Mother fucker

Ο κόκορας που φτάνει στην άκρη του γκρεμού και δεν πηδάει; Κότα

Αυτός που χάνει τη μπάλα; Χάνιμπαλ

Ο άντρας από τον Αρη; Μανάρι

Η σιωπή των αμνών στα βλάχικα; Μούγκα στη στρούγκα

Αυτός που σταματάει τις κότες; Σταμάτης Κόκκοτας

Τα κατασκοπευτικά, μη επανδρωμένα αμερικάνικα αεροσκάφη, που φωτογραφίζουν τις θέσεις των Ταλιμπάν; Ta libanistiria

Αυτός που πηδάει την Εφη; Εφιαλτης

Το ελατήριο, στα Γιαπωνέζικα; Τοιοιοιοιν

Ο Κινέζος βελονιστής; Πινέζος

Το συναχωμένο Pokemon; Pik-Apsou

Ο κάτοικος της Ζιμπάμπουε; Ζι-μπαμπουίνος

Ενα έντομο μέσα σε ταξί; Εν τω μεταξύ

Αυτός που κυνηγά τα στρουμφάκια με το φονικό όπλο; Δρακου-Μελ Γκίμπσον

Αυτή που δουλεύει το πρωί στα χωράφια και το βράδυ στα μπαρ; Τσάπα-τσούλα

Η πεταλούδα στα Τούρκικα; Εμπριμέ-κουνούπ

Η έκτρωση στα Ισπανικά; Adios Embrios

Αυτός που είναι θαμμένος στο όρος Σινά; Συναχωμένος

Το κουτί παραπόνων στα Τούρκικα; Αι σιχτίρ ντουλάπ

Ο αδερφός του Καραισκάκη; Καραι-τάβλι

Το σπέρμα στα Τούρκικα; Τσου-τσου σιρόπ

Ο λοχίας-αδερφή; Αμφιλοχίας

Ο ταξιτζής στα Αραβικά; Ομάρ Ταρίφ

Η Ινδιάνα που ανεβαίνει στο βουνό; Αγκομαχώντας

Πως νιαουρίζει μια πεινασμένη γάτα; Πι-νιάου

Αλλοδαποί Επαγγελματίες

Βραζιλιάνος πορνοστάρ - Ντον Χοσέ λος Πέος Ντούρος

Αιγύπτιος ανίκανος - Αλή Μουπέφτι

Κινέζα στριπτηζέζ - Ναμουνάκι Κουναμούτο

Βουλγάρα πλαστική χειρουργός - Ταφτιάνα Σούκοβα

Γιαπωνέζος νεκροθάφτης- Νασουσίρο Τοκασόνι

Γιαπωνέζος ουρολόγος- Κίταμου Ταούρα

Ιταλός μαραγκός - Τοκόβι Τοκαδρόνι

Χιλιανός ιδιοκτήτης μπαρ - Κάρλος Εχομπάρ

Νικαραγουανός τεμπέλης - Σαντινίστα Πούχο

Ρουμάνα ορθοπεδικός - Κάκοσι Μινίσκου

Ισπανός φοβητσιάρης- Αντόνιο Κλασαμέντες

Γαλάτης τραβεστί - Σιγγρουφίξ


Ελληνο-Τουρκικό λεξικό


Ναυμαχία - Παπόρ καυγά

Βιβλιάριο απόρων κορασίδων - Μπατίρ χανούμ τεφτέρ

Αναπηρική σύνταξη - Σακάτ μπαξίς

Χειροβομβίδα - Σαματά κεφτέ

Πυρηνική βόμβα - Γης μαδιάμ κεφτέ

Υπολογιστής - Κλικ κλικ ντουλάπ

Τηλεσυνδιάσκεψη - Παρτούζ τελεφόν

Υποβρύχιο - Μπουρμπουλήθρ παπόρ

Φέρρυ-μποτ - Τουτού παπόρ

Τηλεόραση - Μπανιστήρ ντουλάπ

Αρμα μάχης - τσαμπουκά τουτού

Δημόσιος υπάλληλος - Τεφτέρ τσογλάν

Μάστορας - Μερεμέτ τσογλάν

Ραδιόφωνο - Τζερτζελέ μαραφέτ

Βέρα - Μπουνταλά χαλκά

Στομαχολόγος - Πατσά ντοκτόρ

Πεθερά - Σιχτίρ χανούμ

Σουτιέν - Μεμέ ζεμπίλ

Προφυλακτικό - Τσουτσού φερετζέ

Μαλακία - Τσουτσού νταχτιρντί

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 31/1-1/2/2009
Τόπος και χρόνος υλοποίησης: Μυτιλήνη – αίθουσα συνεδριάσεων Νομαρχιακού Συμβουλίου: Σάββατο 31 Γενάρη και Κυριακή 1 Φλεβάρη 2009.
Στόχος της διημερίδας: Η ανάδειξη και η περαιτέρω επεξεργασία των νησιωτικών πολιτικών, καθώς και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τους επερχόμενους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στο νησιωτικό χώρο.
Πρόγραμμα διημερίδας
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/ 1 / 09
Ώρα 16.00 - 16. 30
Έναρξη από τον συντονιστή της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο σ.φο Παναγιώτη Λαμπρόπουλο
Χαιρετισμοί (Νομάρχης Λέσβου, Δήμαρχος Μυτιλήνης)
16.30 – 18.00 Κεντρικές Εισηγήσεις
Περιφερειακή Ανάπτυξη και ΕΣΠΑ: Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ
Νησιωτικότητα –Οι δυνατότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου: Γιάννης Σπιλάνης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Νησιωτικότητα-Τοπική Ανάπτυξη και η Ευρωπαϊκή Πρόκληση: Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ
Ά Κύκλος: Ανάπτυξη – Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής: Ωρα 18.00 – 21.00
Συντονιστής: Βασίλης Τεντόμας, μέλος της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο
Προβλήματα νησιωτικού χώρου (Χαιρετισμός): Γρηγόρης Ψαριανός
Εθνικό χωροταξικό και νησιωτική ανάπτυξη: Αννα Φιλίνη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Νησιωτικές Επιχειρήσεις: Παναγιώτης Λαμπρόπουλος:, Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Τουριστική ανάπτυξη στα νησιά: Γιάννης Σπιλάνης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πρόγραμμα και Δίκτυο Αειφόρου Αιγαίου: Κρίτωνας Αρσένης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Το Ενεργειακό στη νησιωτική Ελλάδα: Αλέξανδρος Μαβής, Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου
Παρουσίαση του ΠΕΠ Αιγαίου και Κρήτης: Αντώνης Χατζηδιαμαντής, Σύμβουλος Ανάπτυξης
Αειφορική πολιτική στο νησιωτικό χώρο: Νίκος Συρμαλένιος, νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων, μέλος ΚΠΕ του ΣΥΝ
Χωροταξικός-Πολεοδομικός Σχεδιασμός στο νησιωτικό χώρο: Σταύρος Μέντος, Χωροτάκτης-Πολεοδόμος, συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Διαχείριση αλιευμάτων: Γιώργος Κόκορης, λέκτορας Παν, Αιγαίου
Η στρεβλή ανάπτυξη στις Κυκλάδες και οι επιπτώσεις της: Γεωργία Βαρελά, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΝ Κυκλάδων
έχουν κληθεί να κάνουν παρεμβάσεις
Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου
Επιμελητήριο Λέσβου
Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου
Ενωση Αλιέων Λέσβου
Εκπρόσωπος ΤΕΕ Β/Α. Αιγαίου
Εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ Β. Αιγαίου
Ηρακλής Πιτσιλαδής: Πολεοδόμος Χωροτάκτης, μέλος Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Δημήτρης Μάντζαρης, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, μέλος Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Αθανασόπουλος Δημήτρης: Μέλος Ν.Ε. Χίου
ΚΥΡΙΑΚΗ 01/02 / 09
Β' Κύκλος: Ακτοπλοΐα, Ώρα 10.00 – 12.00
Συντονιστής: Νίκος Συρμαλένιος, νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων, μέλος ΚΠΕ του ΣΥΝ
Ακτοπλοΐα και μεταφορές στο Αιγαίο: Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Ακτοπλοϊα: Προτάσεις και Προοπτικές: Γιάννης Μαυρογεώργης, Ενωτική Πρωτοβουλία Πολιτών Ευδήλου Ικαρίας
Η Ακτοπλοϊα κοινωνικό δικαιωμα: Χρυσαφίδης Παύλος, Γραμματέας ΣΥΝ Σύρου-Μυκόνου
Παρεμβάσεις
Μιχάλης Σφυράκης, Γραματέας Ν.Ε. ΣΥΝ Χίου
Γ΄ Κύκλος: Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Κοινωνικές Υποδομές, Ωρα 12.00 - 14.30
Συντονιστής: Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Διοικητική Μεταρρύθμιση και οι επιπτώσεις της στα νησιά του Αιγαίου Νίκος Ζάχαρης, Αντινομάρχης Σάμου
Φόροι και Αυτοδιοίκηση: Ηλίας Καματερός, συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Β. Δωδεκανήσου, πρώην δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος
Εξειδικεύοντας τη νησιωτικότητα στο χώρο της Υγείας: δρ. Σάββας Καραγιάννης, , πρώην νομάρχης Δωδεκανήσου
Πλωτό Πολυϊατρείο: Από τη θεωρία στην πράξη: Δημήτρης Γάκης, Γραμματέας Ν.Ε. Ν. Δωδεκανήσου του ΣΥΝ
Κοινωνική Πολιτική και υποδομές κοινωνικής πολιτικής στο Αιγαίο: Νίκος Ναγόπουλος, επίκουρος καθηγητής Παν. Αιγαίου
Παρεμβάσεις
Μιχάλης Ψημίτης, επίκουρος καθηγητής Παν. Αιγαίου
Ωρα 14.30 – 15.30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Η Ακτοπλοϊα κοινωνικό δικαιωμα: Χρυσαφίδης Παύλος, Γραμματέας ΣΥΝ Σύρου-Μυκόνου

Από το 1985 ταξιδεύω στα Κυκλαδονήσια λόγω της εργασίας μου .Τα ταξίδια μου ως επί το πλείστον γίνονται με πλοίο και όπου δεν είναι εφικτό , με αεροπλάνο, μέσω Αθηνών φυσικά και με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται .To θέμα της διημερίδας μας ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ μέσα σε 4 λέξεις περιλαμβάνει ότι ακριβώς χρειαζόμαστε στα νησιά μας για να επιβιώσουμε. Βιώσιμη ανάπτυξη.Αυτό σημαίνει ότι η οποία ανάπτυξη συνήθως τουριστική αλλά και πολλές φορές στα μεγάλα νησιά βιομηχανική κλπ πρέπει να είναι σε θέση να κρατάει όλο το χρόνο ζωντανά τα νησιά μας.Να εξασφαλίζει στους νησιώτες τη σιγουριά ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να κινηθούν στην Ελλάδα όπως κινείται ο κάθε κάτοικος της ηπειρωτικής χώρας.Ο Δήμαρχος των Λειψών είχε πει χαρακτηριστικά ότι όπως γίνονται εθνικοί οδοί στην ηπειρωτική Ελλάδα και έχει συνδεθεί το κάθε χωριό με το εθνικό δίκτυο και ανά πάσα στιγμή ο κάθε πολίτης το χρησιμοποιεί έτσι και οι νησιώτες έχουν αυτό το δικαίωμα και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μη τους το στερεί.Όταν σύντροφοι έχουμε απαγορευτικό στη Σύρο και δεν έρχονται οι κυριακάτικες εφημερίδες όλοι νοιώθουμε μια αμηχανία που αποκοβόμαστε από μία συνήθεια μας και σκέπτομαι το κάτοικο της Ανάφης , που πάει πλοίο μια φορά την εβδομάδα πλέον, καιρού επιτρέποντος βέβαια και αναλογίζομαι κατά πόσο δεν υπάρχει πλέον εξορία στη πατρίδα μας.Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα κράτος που ανέχεται την κοροϊδία του κάθε πλοιοκτήτη και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Αγούδημο που κόβει τις υπερωρίες από τα πληρώματα του, απεργούν οι ναυτεργάτες και καλά κάνουν και βγαίνει αυτός και λέει δεν έχω πληρώματα, δεν κάνω την άγονη γραμμή.Και αυτό το ανέχεται η πολιτεία γιατί ακριβώς η δομή της στο θέμα αυτό είναι ανύπαρκτη.Είναι στο Έλεος του κάθε καραβοκύρη που μοναδικό του σκοπό έχει το κέρδος.Αναφερόμαστε εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς στην Φινλανδία ,εμένα μου έρχεται στο μυαλό η ναυτιλιακή εταιρεία Τιρρενια της Ιταλίας , 90 σκάφη,μέσης ηλικίας 3-4 ετών συνδεουν δεκάδες χρόνια την ηπειρωτική χώρα με τη Σικελία και τη Σαρδηνία με τα νησιά Τρεμιτι αλλά και με την Αλβανία και η Τιρρένια παρακαλώ ιδρύθηκε το 1936 ως αποτέλεσμα εθνικοποίησης πολλών ιδιωτικών ακτοπλοϊκών εταιρειών που χωρίς να έχει μονοπωλιακό χαρακτήρα η άριστη λειτουργία της επιτρέπει να μην έχει ανταγωνιστέςΗ αλήθεια είναι ότι προσπάθειες στο παρελθόν στην Ελλάδα με εταιρείες λαϊκής βάσης δεν απέδωσαν και γρήγορα διαλύθηκαν καταχρεωμένες οι περισσότερες από αυτές. Ο κύριος λόγος ο ανύπαρκτος έλεγχος επιδοτήσεων και δαπανών ,και η καταλήστευση τους από επιτήδειους πράκτορες κλπ ημέτερους ,στο τότε καθεστώς, μανδαρίνους.Όμως η ύπαρξη σήμερα λίγων έστω εταιρειών που ελέγχονται συνεταιριστικά από απλούς πολίτες και από την τοπική αυτοδιοίκηση δίνει ελπίδες και για το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιο φορέα στην ακτοπλοΐα.Ένα συνεταιριστικό πρότυπο που γνωρίζω είναι η εταιρεία που συνδέει την Κύμη με την Σκύρο. Ιδρύθηκε με την συμμέτοχη όλων των σκυριανών το 1980 και χωρίς επιχορηγήσεις μπορεί και επιβιώνει προσφέροντας στους Σκυριανούς καθημερινή σε ετήσια βάση επικοινωνία με την Κύμη αλλά και με άλλα λιμάνια το καλοκαίρι.Υπάρχουν τρόποι ,φτάνει, να διατεθεί σωστά το χρήμα και με όχι μόνο σκοπό το κέρδος .Σίγουρα και μόνο η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου φορέα Απο τα έσοδα θα είναι κέρδος για τους νησιώτες .Γνωρίζετε σύντροφοι ότι οι εφοπλιστές φέτος θα εισπράξουν 100.000.000 ευρώ για 76 συνολικά άγονες γραμμές 1 Νοεμβρη έως 31 Οκτώβρη?Από το 2000 έως το 2008 επιδοτήθηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με 226,882.254,98 ευρώ και τώρα για μια μόνο χρόνια θα πάρουν κάτι λιγότερο από τα μισά της οκταετίας .Εμείς που ζούμε αυτά τα πλοία που νοιώθουμε την κοροϊδία και ξέρουμε με τι ιδρώτα βγαίνουν αυτά τα χρήματα ,εμείς που για να πάμε στο κάθε νησί δεν χρησιμοποιούμε ούτε σινούκ ούτε πυραυλάκατο επαναστατούμε βλέποντας που πάνε τα λεφτά του Έλληνα Πολίτη και κυρίως τι του προσφέρεται και τι απολαμβάνει.Ο Αγούδημος θα πάρει για τα πλοία που όλοι ξέρουμε τι πλοία 18.696.676 ευρώ χωρίς την αναπροσαρμογή του 30% που εξήγγειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας . Η ΣΑΟΣ που το πλοίο της Αρσινόη είναι με επίσχεση εργασίας εδώ και μήνες στην Ίο, θα πάρει 8.321.286 όταν για την οκταετία έχει εισπράξει 14.667.605.Η ΝΕΛ θα εισπράξει 12.650.480 ευρώ. Η Μπλου σταρ 10.222.200 ευρώ κλπΣύντροφοι, μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια της Μελίνας σε μια συνέντευξη της στο ΒΗΜΑ , Να κάνουμε το Αιγαίο Πρωτεύουσα της Χώρας . Και σκέφτομαι τι έχει γίνει για τους νησιώτες από τότε και απογοητεύομαι.Τότε υπήρχαν 5-6 εταιρείες με πλοία καταχρεωμένα στις τράπεζες με έναν ανταγωνισμό μεταξύ τους ασύμφορο μεν αλλά για τον επιβάτη θετικό .Εν συνεχεία σαφώς με την στήριξη και την επιδίωξη των τραπεζών αυτές οι εταιρείες συγχωνεύτηκαν με την εταιρεία του Παντελή ΣφηνιάΕταιρεία με προοπτική να μονοπωλήσει τις μεταφορές στη θάλασσα αλλά με σύντομο μεσουράνισμα και στη συνέχεια με καθήλωση της ,μετά το τραγικό συμβάν του Σαμίνα.Σήμερα τόσο εγώ όσο και άλλοι φίλοι συνταξιδιώτες μου που συναντιόμαστε τακτικά στα πλοία έχουμε διαπιστώσει ότι πέρα από τα όποια προβλήματα τους τα πλοία της ακτοπλοΐας μοιάζουν με λιγοστά ίσως όργανα ορχήστρας που δεν έχουν όμως μαέστρο που να επιβάλλει τον συντονισμό τους ως προς τα δρομολόγια τους .Και αυτό μπορεί να είναι σίγουρα πιο εύκολο σε όσα επιδοτούνται αδρά για τα δρομολόγια τους.Δεν θα σας κουράσω με το τι εννοώ αλλά αν κάποιος συντόνιζε τα δρομολόγια τους θα είχαμε άμεσο αποτέλεσμα τουλάχιστον στις Κυκλάδες. Και ο Μαέστρος νομίζω οτι θα έπρεπε να είναι η εκάστοτε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.Βεβαία αυτό , αν γίνει ,θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς και σίγουρα δεν θα μπορέσει να λύσει μακροπρόθεσμα τα προβλήματα.Η γενική αίσθηση είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν κοινωνική πολιτική προσπαθώντας με το τρόπο τους να απομυζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κρατικά κονδύλια ,υπάρχει μία κυβέρνηση που απλά παρακολουθεί σχεδόν αμέτοχη σε όσα ορέγονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπάρχουμε και εμείς οι ταλαίπωροι νησιώτες που δεν ξέρουμε αν την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν τα δρομολόγια που υπάρχουν σήμερα. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε καμιά δουλειά σε βάθος χρόνου γιατί απλά δεν υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός.Όλοι γνωρίζουμε υποθέτω και τις συνέπειες του μη προγραμματισμού και στον τουρισμό. Οι ξένοι συνηθίζουν να προγραμματίζουν τις διακοπές τους μήνες πριν .Προσπάθησα σήμερα στο open seas sto internet να βρω δρομολόγια το Πάσχα για Χίο , για Λέσβο και άλλου και δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα.Όλοι μας λίγο πολύ όσοι ζούμε στα νησιά γνωρίζουμε το πρόβλημα από πρώτο χέρι το ζούμε και αγανακτούμε και σίγουρα δεν φταίει το ότι ο κλήρος μας έπεσε να ζούμε σε νησί Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας αναγκάζει σε συνεχώς περισσότερες μετακινήσεις και το πρόβλημα εντείνεται μιας και το μόνο που αλλάζει είναι η αυξάνουσα ανεκτικότητα μας στο πρόβλημα.Όλοι έχουμε διαπιστώσει τις δυσανάλογες αυξήσεις των εισιτήριων με την είσοδο του ευρώ στη ζωή μας δυσανάλογες ακόμη και συγκρινόμενες με τις οποίες άλλες υπαρκτές αυξήσεις στα εισιτήρια των άλλων μεταφορικών μέσων.Τα τιμολόγια είναι περά από κάθε λογική .Ενδεικτικά Πάτρα Ανκόνα εισιτήριο και ΙΧ σήμερα κοστίζει 55 και 71 ευρώ αντίστοιχα με 20 ώρες ταξίδι ,Μυτιλήνη Πειραιάς 10 ώρες ταξίδι 35 και 99 το ΙΧ ,Σύρος Πειραιάς 25 και 74 το ΙΧ 4 ώρες ταξίδι και Πειραιάς Ηράκλειο 9 ώρες ταξίδι 37 και 88 το ΙΧ.Οταν αυξήθηκαν οι τιμές το καλοκαίρι λογω του πετρελαίου σήμερα παραμένουν υψηλές και ας είναι το πετρέλαιο 3 φορές φτηνότερο.Ακόμη ένα παράδοξο των εισιτηρίων ,Σύρος Μυτιλήνη κοστίζει 41 ευρώ και το Μύκονος Μυτιλήνη ,1ωρα και κάτι πιο κοντά .44 ευρώ.Αλλά και μέσα στα πλοία η παραμονή πολλές φορές κοστίζει όσο άλλο ένα εισιτήριο με τις τιμές των μπαρ και των εστιατορίων ανεξέλεκτες .Ενδεικτικά και εδώ καφές καπουτσίνο με μικρό νερό 1η θέση στην ΑΝΕΚ 2,20 αντίστοιχα στην Μπλού σταρ 4,20.Ο μεγάλος αριθμός των νησιών μας δεν επιτρέπει να μην υπάρχει μία μη κερδοσκοπική υπηρεσία ακτοπλοΐας που να καλύπτει τη ζωτική ανάγκη μας για συγκοινωνία.Όπως ήδη έχει διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί δημόσιος οργανισμός ακτοπλοΐας , όχι απαραίτητα μονοπωλιακός , που θα έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα στόλο από τόσα πλοία όσα είναι απαραίτητα για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών αλλά θα έχει και την ευθύνη της διαχείρισης των μετά . Το παράδειγμα της Φιλανδίας τότε που λειτουργούσε γιατί τώρα έχουν μπει και άλλες χώρες στις γραμμές ,μας δίνει ελπίδες ότι μπορεί να πετύχει αυτό το εγχείρημα. Τώρα το αν στη συνεχεία ο φορέας αυτός θα μπορεί να αναθέτει τη διαχείριση με leasing η με άλλο τρόπο μπορεί να προβλεφτεί στο καταστατικό της ίδρυσης του αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει αποστολή να εξυπηρετεί τις άγονες γραμμές ,σε καμιά περίπτωση βέβαια με το τρόπο που εξυπηρετούνται σήμερα με 1 πλοίο την εβδομάδα αν είναι τυχεροί....Στις 10 προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακτοπλοΐα γίνεται αναφορά διεξοδικά σε κάθε πρόβλημα και τη λύση του.Η Δημιουργία ενός δημόσιου κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών απαραίτητη προϋπόθεση.Αλλά επειδή μέχρι να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας των εισιτηρίων, για επαναφορά των κοινωνικών παροχών(δωρεάν εισιτήρια , μειωμένα κλπ) Παράλληλα όμως απαραίτητη είναι κατά τη γνώμη μου η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών ώστε να διεκδικούν και να καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες πιέζοντας τους να κάνουν το καθήκον τους. Συνεχείς ουσιαστικοί έλεγχοι από τις λιμενικές αρχές για την ασφάλεια των πλοίων ,αγορανομικοί και υγειονομικοί έλεγχοι στα εστιατόρια και τα μπαρ των πλοίων ,απαίτηση για ύπαρξη γιατρού σε κάθε πλοίο. Απαίτηση για τήρηση του προγραμματισμένου χρόνου ταξιδιού.Ακόμη Πίεση και απαίτηση να μάθουμε αν είναι αλήθεια όσα κατήγγειλε ο εφοπλιστής Μανούσης ότι τα παίρνουν στο υπουργείο -γιατί αντίδραση η έστω απάντηση δεν έχει δοθεί εδώ και μήνες. Πρέπει με κάθε τρόπο να κάνουμε σαφές ότι Δεν είναι πλέον ανεκτό να αντιμετωπιζόμαστε οι νησιώτες ως πολίτες β κατηγορίας ,ότι δεν μπορούν οι κυβερνώντες να επιτρέπουν στους ακτοπλόους να χρησιμοποιούν μόνον κερδοσκοπικά τα νησιά. Κέρδος να υπάρχει ,κερδοσκοπία να μη υπάρχει.Δεν μπορεί η πολιτεία να μην ανταποδίδει τίποτε σε έργα υποδομών και κοινής ωφέλειας .Δεν μπορεί η Ένωση πλοιάρχων αλλά και μεμονωμένα τα μελή της να καταγγέλλουν τις ανύπαρκτες υποδομές που ως επί το πλείστον αναφέρονται στην ασφάλεια και κάνεις να μην κάνει τίποτα ούτε καν να ερευνά τις καταγγελίες.Δεν ανεχόμαστε να κατασπαταλώνται τα χρήματα του ελληνικού λάου (επιδοτήσεις 250 ευρώ το μίλι παρακαλώ)και να επικρατεί αυτός ο χαμός .Ένα χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αντίδρασης, στο Αίολος της ΝΕΛ έγινε απευθείας ανάθεση της ενδοκυκλαδικης συγκοινωνίας. Πήγαινε με ταχύτητα 17-18 κόμβων αλλά το εισιτήριο του είχε τη διπλασία τιμή από τα συμβατικά ,λόγω δηθεν ταχύπλοο και παρά την επιδότηση του. Πηρά εγώ προσωπικά το 1520 που είναι η γραμμή καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και κατήγγειλα το γεγονός σε 1 εβδομάδα από 35 ευρώ το εισιτήριο για Μήλο έγινε 18 και αντίστοιχα και στους άλλους προορισμούς, από μόνο την πίεση ενός πολίτη φανταστείτε η πίεση των πολλών τι μπορεί να κάνει.Το ακτοπλοϊκό σύστημα στη χώρα μας απαρτίζεται από 356 γραμμές, από τις οποίες 100 περίπου είναι επιδοτούμενες .Το Βαρύ τίμημα καταβάλλεται μονίμως από τα νησιά εκείνα που δεν αποφέρουν κέρδη στους ακτοπλόους. Αυτά που αποτελούν τη λεγόμενη "άγονη γραμμή" και δεν τα βλέπουν σαν φιλέτο οι ακτοπλόοι. Κάθε χρόνο γίνονται αντικείμενο "οικονομικών προσφορών" και διαγωνισμών, με την ελπίδα να μην κηρυχθούν άγονοι και με πλοία που έπρεπε να είχαν αποσυρθεί. Άγονη γραμμή, άγονοι διαγωνισμοί, άγονα μυαλά. Και τα νησιά μας στο έλεος του Θεού Και το καλοκαίρι κάπως βολεύεται η κατάσταση Το χειμώνα όμως οι αποστάσεις μοιάζουν να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο και το φάσμα της απομόνωσης μεγαλώνει. Αρκεί ένα απαγορευτικό για να νιώσει ο κάτοικος του μικρού νησιού την απομόνωση στο πετσί του. Η ματαίωση ενός δρομολογίου σημαίνει ότι ο νησιώτης αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Με ότι αυτό συνεπάγεται στη μετακίνηση, τη διακίνηση αγαθών, την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών Είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα ,σύντροφοι ,το δικαίωμα μας σε άριστη συγκοινωνιακή υποδομή είναι θέμα ισότητας με τους κατοίκους της ενδοχώρας. Όπως Δεν νοείται να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας σε άλλα θέματα έτσι δεν νοείται και στην ελεύθερη πρόσβαση σε όλη τη χώρα.Αν βγουν καθαρά και πουν δεν τους ενδιαφέρει αν θα συνεχίσουν να έχουν κατοίκους τα νησιά με τις δύσκολες προσβάσεις ,και όταν λέμε το 2009 δύσκολες προσβάσεις εννοούμε οικονομικά δύσκολες ,θα ξέρουν και οι κάτοικοι τι θα κάνουν. και μιλάμε για νησιά όχι σαν τη Σύρο τη Ρόδο τη Μυτιλήνη που λίγο πολύ το παλεύουμε το θέμα ,μιλάμε για νησιά με ιδιαίτερα αρνητική πυραμίδα ηλικιών που όλοι αναγνωρίζουμε ότι αν μη τι άλλο αν δεν είναι κοινωνικό τους δικαίωμα να ζήσουν και να πεθάνουν εκεί που γεννήθηκαν είναι εθνική ανάγκη η καθημερινή σύνδεση των νησιών αυτών με την έδρα του νομού των ,της επαρχίας των .Από τα 24 νησιά των Κυκλάδων μόνο 6 έχουν ενδιαφέρον για τις εταιρείες και να φανταστείτε ότι φέτος νησιά που ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν άγονη γραμμή όπως η Σέριφος η Σίφνος η Κύθνος με διάφορα πονηρά τεχνάσματα επιδοτούνται.Έχουμε καταντήσει δε εδώ και πολλά χρόνια ,στις Κυκλάδες τουλάχιστον , να έχουμε χάσει τη συνοχή του Νομού ,σπάζοντας σιγά σιγά τις υπηρεσίες .Όχι μόνο σαν νομός αλλά και σαν επαρχείο...Ο Νιότης εφορία πάει στη Σαντορίνη για ΙΚΑ και Ειρηνοδικείο στη Νάξο ,Ο Κυθνιός με σχετικα τακτική επικοινωνία με την Μήλο υπάγεται στην ΔΟΥ Κέας και στο ΙΚΑ Σερίφου ,η Κέα δικαστικά υπάγεται στην Αθήνα και πολλά άλλα παράδοξα που εμάς λίγο πολύ μας έχουν εκπαιδεύσει τόσα χρόνια να ανεχόμαστε ,οι νέοι όμως κάτοικοι, που τυχόν επιλέγουν να ζήσουν στα νησιά αυτά κάνουν το σταυρό τους και λένε κύριε ελέησον..Ναι θα ήταν μια λύση η μελέτη για τους κομβικούς λιμένες αλλά για μετά ποσά χρόνια μιλάμε ?Κατά αρχάς ποιος θα πείσει το κάτοικο της Αμοργού η της Αστυπάλαιας να μετεπιβιβάζεται στη Νάξο η σε άλλο Λιμάνι τη στιγμή που έχει εξασφαλίσει σήμερα μια στοιχειώδη πρόσβαση με τον Πειραιά ,όταν χρόνια τώρα το ίδιο κράτος τον έχει ωθήσει να έχει επενδύσει στην Αθήνα για την υγεία του ,για τις σπουδές των παιδιών του.Και πες πως τον πείθουμε για μετεπιβίβαση, Σε ποιο λιμάνι και με τι υποδομές θα καθίσει για την μετεπιβίβαση του ? τη στιγμή που ούτε τουαλέτα δεν υπάρχει και αν υπάρχει δεν λειτουργεί... ας φτιάξουν πρώτα τα λιμάνια κόμβους ,ικανά να φιλοξενήσουν ανθρώπους στην αναμονή τους και μετά μιλάμε για διασυνδέσεις.Σήμερα είναι απαράδεκτο να με υποχρεώνουν για να πάω Σαντορίνη να ξοδεύω 3 και 4 φορές περισσότερο κάνοντας τη μια μετάβαση απαραίτητα μέσω Αθηνών.Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι πριν 2 δεκαετίες. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο? Δεν μας ενδιαφέρει .Το μόνο βέβαιο είναι ότι το δίκιο τους το χάνουν οι νησιώτες. Οι κάτοικοι των μικρών νησιών που βρίσκονται στη μέση μιας αντιδικίας. Είναι καταδικασμένοι να παρακολουθούν έναν ιδιότυπο εμφύλιο των ακτοπλόων ,που διεκδικούν τα καλύτερα κομμάτια της πίτας των επιδοτήσεων και την αντιπαράθεση μερίδας των ακτοπλόων με το υπουργείο. Και στη μία, και στην άλλη περίπτωση, οι νησιώτες είναι το θύμα και το λάφυρο αυτού του πολέμου .Απαιτούμε Απο την πολιτεία να στηρίξει τους νησιώτες, αλλά Η Πολιτεία κάνει συνήθως το εύκολο. Έχει έναν κορβανά με έσοδα που εισπράττει από τους επιβάτες, από τον οποίο χρηματοδοτεί τις επιδοτούμενες γραμμές και καλείται να κάνει τη μοιρασιά. Εμείς ζητάμε σαν κοινωνικό μας δικαίωμα από την Πολιτεία, μόνιμα και πιεστικά, να πράξει επιτέλους και το δύσκολο. Να τηρήσει δηλαδή τα υπεσχημένα για ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών με πλοία και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Να το πράξει με διαφάνεια, αποφασιστικότητα και με αίσθημα του εθνικού της χρέους προς τη νησιωτική Ελλάδα. Αφού δεν μπορούν οι εταιρείες να αντιληφθούν την έννοια της νησιωτικότητας, Να επιβάλλει η πολιτεία τη θεμελιώδη αρχή του μεταφορικού ισοδύναμου άμεσα και να πάψει να αγνοεί συστηματικά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος για το πώς η κάθε κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει τη νησιωτική χώρα. Εάν δεν μπορεί, ας αποκεντρώσει πόρους και αρμοδιότητες, για να διαχειριστούν το πρόβλημα οι τοπικές κοινωνίες. Τελειώνω απευθυνόμενος σε όλους τους νησιώτες που έχουμε νοιώσει στο πετσί μας την εγκατάλειψη και την αδιαφορία για την ενδοεπικοινωνία μας επαναλαμβάνοντας τα λόγια του σύντροφου Παπαδημούλη ,Αν δεν μας αρέσει η πολιτική ενός κόμματος που ψηφίσαμε και μας πρόδωσε, να αλλάξουμε κόμμα τις επόμενες εκλογές και να μην περιμένουμε τις εκλογές για να δράσουμε ως πολίτες, αλλά να κινητοποιηθούμε για τα προβλήματά μας .